Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιαν-2021 07:41

  Bergos: Η ακραία αστάθεια στις αγορές, όπως την βιώσαμε το 2020, δεν αναμένεται για το 2021

  Bergos: Η ακραία αστάθεια στις αγορές, όπως την βιώσαμε το 2020, δεν αναμένεται για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρά την κρίση της πανδημίας, η ελβετική τράπεζα Bergos, σημειώνει στην έκθεσή της ότι υπάρχει αισιοδοξία για το νέο έτος λόγω των εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει ότι μπορούμε να εστιάσουμε σε άλλες εξελίξεις που είναι σημαντικές από  μόνες τους και που δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης για το νέο έτος. Με την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το τέλος του ζητήματος του Brexit, προσφέρεται μια νέα προοπτική για τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη. Σε αυτό το περιβάλλον, αναμένεται περαιτέρω ώθηση από την πλευρά των επενδύσεων.

  Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει έλλειψη επαρκούς ρευστότητας για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και στις κεφαλαιαγορές. Στις ΗΠΑ, αναμένεται ο πληθωρισμός να αυξηθεί, αλλά όχι πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμένουν ήδη οι αγορές. Ωστόσο, μια απότομη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής δεν είναι ακόμη ορατή, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

  Η τράπεζα σημειώνει ακόμη πως προβλέπει πιο ευνοϊκές συνθήκες στην Ασία σε σύγκριση με την Ευρώπη. Στην Κίνα, για παράδειγμα, η νομισματική πολιτική απέχει πολύ από το να τερματιστεί. Σε συνδυασμό με άλλες χώρες της περιοχής, η Κίνα προσφέρει περισσότερες αναπτυξιακές προοπτικές. Αυτό ισχύει ιδίως για τα εταιρικά κέρδη, τα οποία αυξάνονται πολύ ταχύτερα από ό,τι στην Ευρώπη. Οι αναδυόμενες αγορές επίσης λαμβάνουν ώθηση από την εξασθένιση του δολαρίου, εξέλιξη που αφήνει επίσης χώρο για πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές.

  Η τράπεζα θεωρεί επίσης ότι ο χρυσός αποτελεί μια λογική εναλλακτική, ειδικά στο περιβάλλον του αυξανόμενου χρέους στις ΗΠΑ.

  Μάκρο

  Καμιά κρίση δεν διαρκεί για πάντα. Μετά την μεγάλη ύφεση λόγω της Covid-19, η πρόοδος στα εμβόλια και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζουν το έδαφος για μια γρήγορη ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2021.

  Πριν από την κρίση της πανδημίας και το πλήγμα που επέφερε στη διεθνή οικονομία η επιβολή μέτρων lockdowns ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομία είχε ήδη πληγεί από μια διαφορετική κρίση. Το 2019, ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας και οι απειλές του εναντίον άλλων προκάλεσαν μια δραματική αύξηση της αβεβαιότητας που επηρέασε σημαντικά τις διεθνείς αγορές, πριν υποχωρήσει η αβεβαιότητα αυτή με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ''πρώτης φάσης'' μεταξύ ΗΠΑ και  Κίνας.

  Η τράπεζα στηρίζει την θετική της προοπτική για το 2021 στην σκέψη ότι καμιά από αυτές τις δύο κρίσεις δεν θα επαναληφθεί το 2021. Ειδικότερα, στηρίζει τις εκτιμήσεις της σε τρία σημεία:

  1. Με τον γρήγορο εμβολιασμό των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τα χειρότερα της πανδημίας αναμένεται να τελειώσουν  μέχρι τον Απρίλιο τουλάχιστον.

  2. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται  να ακολουθήσει μια πολύ πιο ήρεμη εξωτερική και εμπορική πολιτική από τον προκάτοχό του.

  3. Η κυκλική ανάκαμψη θα υποστηριχθεί περισσότερο από ποτέ από τις νομισματικές και τις δημοσιονομικές πολιτικές.

  Ο καλύτερος τρόπος για τον υπολογισμό της απόδοσης δεν είναι η ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021, αλλά ο χρόνος που πιθανότατα θα πάρει στις χώρες για να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα δραστηριότητάς τους. Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα φτάσουν εκεί μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2021, ακολουθούμενοι από την Ιαπωνία και τη Γερμανία (δ' τρίμηνο 2021), τη Γαλλία (α'  τρίμηνο 2022) και τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (β'  τρίμηνο 2022). Το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως χρειαστεί έως το δ' τρίμηνο του 2022, ενώ η Ιταλία ίσως χρειαστεί να περιμένει έως τις αρχές του 2023.

  Για την Κίνα, η τράπεζα σημειώνει ότι αποτελεί τη μείζονα εξαίρεση στον κανόνα ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021. Αφού η Κίνα αύξησε το ΑΕΠ της κατά 2,7% το 2020 χάρη στην πολύ αποφασιστική, αν και καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία, αναμένεται να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη 9% λόγω της νομισματικής, πιστωτικής και δημοσιονομικής στήριξης. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη επιτυχία της Κίνας δεν μπορεί να επισκιάσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματά της.

  Αγορές

  Το 2020, όπου κυριάρχησε η πανδημία του κορονοϊού και για ένα διάστημα οι εκλογές των ΗΠΑ, ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις αγορές. Η σταθερότητα που αναμένεται να φέρει η εκλογή Μπάιντεν στο εμπόριο και την εξωτερική πολιτική και η κυκλοφορία εμβολίων κατά του κορονοϊού, αποτελούν θετικά στοιχεία για τη διεθνή οικονομία. Παρά την αισιοδοξία, η τράπεζα αναμένει μια δύσκολη αρχή για το έτος από οικονομική άποψη.

  Μετά από την πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,5% το 2020, αναμένεται αύξηση πάνω από 4% φέτος. Για την ευρωζώνη, η πτώση του ΑΕΠ κατά 8% το 2020, αναμένεται να αντισταθμιστεί από άνοδο 4-5% το 2021.

  Όσον αφορά την Κίνα, αφού το ΑΕΠ της αυξήθηκε 2,7% το 2020, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της κατά 9% το 2021.

  Στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, η τράπεζα αναμένει πτώση των κερδών κατά 15% για το 2020 στις ΗΠΑ και πτώση σχεδόν 40% για την Ευρώπη. Αναμένεται ωστόσο ότι τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν σημαντικά φέτος.

  Μια πιο φιλική προς την αγορά εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η κυκλοφορία εμβολίων, οι κεντρικές τράπεζες που συνεχίζουν να ενεργούν εκτεταμένα και μια σημαντική ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία θα προσφέρουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις αγορές το 2021. Οι μετοχές είναι πιθανό να παραμείνουν η πιο σημαντική πηγή απόδοσης σε ένα χαρτοφυλάκιο φέτος. Η ακραία αστάθεια στις αγορές, όπως την βιώσαμε το 2020, δεν αναμένεται για το 2021.

  Χρυσός

  Ο χρυσός ως "ασφαλές καταφύγιο" ήταν ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που μπόρεσαν να αντέξουν τις ταραχές που επέφερε η πανδημία στις αγορές. Ο χρυσός συνεχίζει να θεωρείται ως απαραίτητο, μακροπρόθεσμο και στρατηγικό στοιχείο σε οποιοδήποτε ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

  Τα τρέχοντα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αναζωπύρωση των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα των συνεχώς αυξανόμενων διεθνών επιπέδων χρέους αντιπροσωπεύουν μακροπρόθεσμους παράγοντες στήριξης για τον χρυσό. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση των τιμών του χρυσού. Επομένως, ο χρυσός μπορεί να έχει ανοδική τάση ακόμη και σε ένα ακμάζον οικονομικό περιβάλλον, εφόσον υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα έως ότου επιταχυνθούν οι ρυθμοί πληθωρισμού.

  Πετρέλαιο

  Οι συνέπειες των lockdowns εξαιτίας του κορονοϊού το 2020 είναι αισθητές μέχρι σήμερα. Κρίσιμοι τομείς για τη ζήτηση του αργού, όπως τα αεροπορικά ταξίδια, απέχουν πολύ ακόμη από τα προ-πανδημίας επίπεδά τους.

  Οι συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής του OPEC και η προθυμία των κρατών μελών να διατηρήσουν τις συμφωνηθέντες περικοπές συμβάλλουν εν μέρει στην αντιστάθμιση της μείωσης της διεθνούς ζήτησης πετρελαίου. Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα προ-πανδημίας. Ωστόσο, η σταδιακή διεθνής οικονομική ανάκαμψη προσφέρει περαιτέρω δυναμική στις τιμές του πετρελαίου. 

  Αναμένεται αύξηση των τιμών του πετρελαίου περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, η μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα  θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις αγορές αργού για αρκετό καιρό, περιορίζοντας έντονα οποιαδήποτε πιθανή ανοδική πορεία.

  Ευρώ

  Το ευρώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο και θα φτάσει περίπου τα 1,25 δολάρια των ΗΠΑ ανά ευρώ το αργότερο έως το τέλος του 2021. Η συναλλαγματική ισοτιμία θα έφτανε τότε σε επίπεδο που μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο βάσει θεμελιωδών κριτηρίων και το ευρώ θα ξεπερνούσε την υποτίμηση που κράτησε για χρόνια. Δεδομένων των προσδοκιών για δυναμική ανάκαμψη το 2021 και πιο αξιόπιστη πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν, το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να είναι θετικό και ως εκ τούτου το αμερικανικό δολάριο δεν θα βρίσκεται μόνιμα σε ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ