Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 13:36

  Στη διελκυστίνδα των 790 μονάδων το Χρηματιστήριο

  Στη διελκυστίνδα των 790 μονάδων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Άμυνα στις πιέσεις που έρχονται από επιλεγμένους τίτλους προσπαθεί να υψώσει το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς να μπορεί όμως να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα που επικρατεί μετά από την αρνητική αρχή του νέου έτους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,06% στις 790,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.886,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,51% στις 475,02 μονάδες.

  Ούτε σήμερα καταφέρνει το ΧΑ να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση, ενώ κατά διαστήματα απειλείται ακόμη και το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη. Και για αρκετούς εγχώριους αναλυτές αυτό συνδέεται με την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να δώσει την αντίδραση που απαιτείται μετά το -8% που καταγράφει από την αρχή του έτους.

  Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση λελογισμένης διόρθωσης, αναμένοντας έναν ισχυρό καταλύτη που θα μπορεί να του δείξει το δρόμο. Μέχρι στιγμής άνωθεν των αγοραστών βρίσκονται τα σύννεφα της οικονομίας, η οποία οδεύει, κατά πως δείχνουν οι μέχρι τώρα πρόδρομοι δείκτες, σε ένα ακόμη τρίμηνο συρρίκνωσης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς, με τις εκτιμήσεις πλέον να διευρύνουν την περίοδο των lockdown ακόμη και μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.

  Ένα τέτοιο σενάριο θα πλήξει σφόδρα την ελληνική οικονομία, εξαιτίας σαφώς του τουρισμού, καθώς δεν αποκλείεται να χαθεί ένα ακόμη καλοκαίρι. Όπως μάλιστα εκτιμά η Citigroup, οι περιορισμοί θα αρχίσουν να αίρονται, όταν εμβολιαστούν οι περισσότεροι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (20% -25% του πληθυσμού). Δεδομένων των προκλήσεων στη διανομή των εμβολίων, αυτό πιθανότατα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του α’ εξαμήνου στην Ευρώπη.

  Αυτή είναι στην παρούσα η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το ΧΑ, καθώς τα σενάρια της ανάκαμψης θα μετατεθούν για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αν όχι από το επόμενο έτος. Έτσι, χωρίς μια θετική προοπτική μεσοπρόθεσμα η αγορά δεν μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο, πόσο μάλλον να κινηθεί υψηλότερα.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής σημειώνει κέρδη 2,32%, με τον Σαράντη και την Aegean να ακολουθούν με +1,56% και +1,04% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς χάνει 2,17%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Titan και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ