Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 17:37

  Στις 790 μονάδες "προσγειώθηκε" το Χρηματιστήριο

  Διόρθωσε τα εβδομαδιαία κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στις 790 μονάδες σταμάτησε η πτώση αυτής της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και συνέχισε τη διορθωτική του πορεία, κατάφερε να διαφυλάξει τις στηρίξεις του τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και στον τραπεζικό, αλλά χωρίς να καλλιεργήσει τις προσδοκίες για τη νέα εβδομάδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 790,14 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 784,37 μονάδων (-1,22%) και 792,54 μονάδων (-0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 66,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 922 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,48%, στις 1.884,34 μονάδες, ενώ στο -0,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.093,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 477,46 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,56%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 3,39%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -4,71%.

  Διστακτική να συνεχίσει το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών φαίνεται η ελληνική αγορά ακολουθώντας μια επιφυλακτική πορεία στο ξεκίνημα του 2021, όπως παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η εσωτερική ειδησεογραφία δεν προσφέρει -ακόμα- εναύσματα ζωηρότερων διακυμάνσεων ενώ και στο εξωτερικό καταγράφεται μια κόπωση μετά την καταγραφή των πρόσφατων ιστορικών υψηλών.

  Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας κινούνται καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το κλείσιμο πολλών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας επιτείνει την ανησυχία για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης σε ανεργία και αύξηση των επισφαλειών. Την ίδια στιγμή η αναθεώρηση του ρυθμού των εμβολιασμών περιόρισε κάπως την αισιοδοξία και έκανε πιο επιλεκτική την παρουσία των αγοραστών στην εγχώρια αγορά.

  Κάπως έτσι περιγράφεται το πρώτο χρηματιστηριακό δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς το οποίο χαρακτηρίστηκε από εσωστρέφεια. Η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ ενδεχομένως να δώσει περισσότερες αφορμές και στο εσωτερικό αφού έστω και παθητικά το ΧΑ θα ακολουθήσει την τάση που θα διαμορφωθεί. Γεγονός είναι πάντως ότι η ελληνική αγορά έφθασε ως εδώ με εγχώριες δυνάμεις.

  Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΧΑ, η περυσινή χρονιά βρήκε τους ξένους επενδυτές πωλητές κατά 625 εκατ. ευρώ. Αντίθετα παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση της συμμετοχής της λιανικής επενδυτικής η οποία τον Δεκέμβριο ήταν κυρίαρχη στις συναλλαγές αντιπροσωπεύοντας το 28% του συνόλου.

  Η τάση αυτή δεν ξεκίνησε στο τέλος του 2020, ενδυναμώθηκε ωστόσο αισθητά στους δύο τελευταίους μήνες της χρονιάς όπου το χρηματιστήριο έδωσε πολύ αξιόλογες αποδόσεις. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των εισροών που παρατηρήθηκαν από τους ιδιώτες επενδυτές κατευθύνθηκε προς τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού τα οποία κατέγραψαν το Δεκέμβριο εισροές 22 εκατ. ευρώ μια επίδοση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στον τελευταίο μήνα του έτους.

  Η εξέλιξη αυτή έχει δύο αναγνώσεις: α) Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δυνητικά σημαντικό περιθώριο από το εξωτερικό και β) οι ξένοι παραμένουν ακόμα απόλυτα επιφυλακτικοί και επιλεκτικοί απέναντι στην ελληνική αγορά αναμένοντας περισσότερες κινήσεις που θα ενδυναμώσουν την εμπιστοσύνη τους στο ΧΑ.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε την Παρασκευή με τη στήριξη του κινητού μέσου των 30 ημερών μετά από δύο μήνες καθαρής ανόδου. Τα συναλλακτικά δεδομένα έχουν υποχωρήσει υποδηλώνοντας την επιφυλακτικότητα των αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο επί του παρόντος η κίνηση του Γενικού Δείκτη βρίσκεται εντός των φυσιολογικών επιπέδων διόρθωσης από τα υψηλά των 827 μονάδων.

  Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες ενώ στα ωριαία διαγράμματα έχουν υποχωρήσει σε βραχυπρόθεσμα υποτιμημένα επίπεδα. Με την υποχώρηση της Παρασκευής στις 784 μονάδες έκλεισε και η διαγραμματική εκκρεμότητα του ανοδικού χάσματος της 23ης Δεκεμβρίου (780-793 μονάδες).

  Πριν από οτιδήποτε άλλο ο Γενικός Δείκτης χρωστάει μια κίνηση προς τις 800 μονάδες όπου εκεί θα εξεταστούν οι συναλλακτικές προϋποθέσεις παραμονής ή υποχώρησης προς νεότερα χαμηλά. Προς το παρόν οι 785 μονάδες συνιστούν μια πρώτη στήριξη, η μεγάλη εικόνα ωστόσο δείχνει ως πιο συμπαγές το πεδίο των 750 μονάδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,33% του ΟΠΑΠ άσκησε πιέσεις στην αγορά, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε Aegean, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι Σαράντης, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Coca Cola, Motor Oil και Titan.

  Στον αντίποδα, η Jumbo αντέδρασε με κέρδη 2,68%, με την Εθνική και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με +1,10% και +1,02% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Alpha Bank και Eurobank. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ