Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 14:12

  Τις στηρίξεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών δοκιμάζουν οι πωλητές

  Τις στηρίξεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών δοκιμάζουν οι πωλητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο "πέρασε" και τη λήξη των παραγώγων χωρίς μεγάλες μεταβολές, συνεχίζοντας τη διορθωτική πορεία που ακολουθεί, με μικρά διαλείμματα, από τις αρχές του έτους. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,20% στις 784,49 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,73 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.872,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,47% στις 469,09 μονάδες.

  Από την αρχή του έτους η αγορά έχει μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, με την αδυναμία να είναι πλέον εμφανής τόσο στις τιμές όσο και στους χαμηλότερους όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

  Σύμφωνα με τον Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance, αν και μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας, τόσο σε δείκτες όσο και στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, 850 μονάδες του Γενικού Δείκτη, αλλά και οι 1.975 μονάδες του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση.

  Με δεδομένο ότι ο τραπεζικός δείκτης, που υποβοήθησε στην πρόσφατη ανοδική κίνηση, διέσπασε καθοδικά τον ΚΜΟ expo 25 ημερών (481,24), οι ανησυχίες αυξάνουν βραχυπρόθεσμα. Παρά ταύτα τυχόν διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.

  Από την πλευρά του, ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, τονίζει ότι εάν Γενικός Δείκτης διατηρήσει το άτμητο των 786 μονάδων τόσο θα καλλιεργεί τη θέληση να κινηθεί ξανά ανηφορικά προς το επίπεδο δοκιμασίας των 820 με 850 μονάδων. Από την άλλη όμως η επιβεβαιωμένη τμήση των 786 μονάδων με αύξηση στον τζίρο συναλλαγών θα θέσει στο μενού των πωλητών τις 760 με 750 μονάδες.

  Παρ' όλα αυτά το θετικό στοιχείο στην πλαγιοκαθοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων είναι ότι ο ταλαντωτής της Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει απελευθερώσει τον ατμό της υπεραγορασμένης κατάστασης που είχε προκληθεί από την ισχυρή κίνηση των 230 μονάδων ή του +40% των τελευταίων δύο μηνών του 2020, αφήνοντας έτσι τεχνικά σημαντικό περιθώριο για μια νέα ισχυρή ανοδική κίνηση.

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean έχει περιορίσει στο -3,88%, με τις ΔΕΗ, Σαράντης και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Eurobank, EXAE, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Alpha Bank, Coca Cola, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Titan, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ