Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 13:48

  Επαναφορά στις 800 μονάδες επιχειρεί το Χρηματιστήριο

  Επαναφορά στις 800 μονάδες επιχειρεί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να σπάσει τον πτωτικό κύκλο και να επανέλθει στις 800 μονάδες επιχειρεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει ισχυρά στηρίγματα από την πλειονότητα των τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,68% στις 802,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.913,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,93% στις 487,13 μονάδες.

  Μετά από σχεδόν δύο ώρες παλινδρόμησης κάτω από τις 800 μονάδες, το ΧΑ βρίσκει την ανοδική διέξοδο που χρειάζεται για να επανέλθει πάνω από τις 800 μονάδες. Και σε αυτήν την προσπάθεια δέχεται τη στήριξη της πλειονότητας των τίτλων του, χωρίς όμως να διαθέτει την αποφασιστικότητα που χρειάζεται.

  Στήριξη όμως λαμβάνει η αγορά και από τα κέρδη, έστω και μικρά, που καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι ανησυχίες για την ιδιαίτερα άσχημη επιδημιολογική εικόνα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, παραμένουν. Η εστίαση είναι σαφώς στην πρόοδο των εμβολιασμών, καθώς θα οδηγήσει σταδιακά στον έλεγχο της πανδημίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για τον εμβολιασμό όσο τον δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού.

  Άλλωστε, η επιστροφή στην κανονικότητα από την πανδημία, ήταν ένας εκ των καταλυτών που σκιαγράφησαν οι ξένοι αναλυτές για το ΧΑ το νέο έτος. Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα είναι μια εκ των ωφελημένων της τεράστιας ρευστότητας που έχει διοχετευτεί στην παγκόσμια οικονομία. Υπό τρεις προϋποθέσεις όμως: Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, την ορθή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιστροφής στην κανονικότητα μετά από την πανδημία.

  Ένα ακόμη ποιοτικό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψιν είναι το 63% του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη αποτελούν κυκλικές μετοχές (εκ των οποίων ο χρηματοοικονομικός και ο βιομηχανικός κλάδος αντιπροσωπεύουν το 34%), οι οποίες και θα αποτελέσουν τους νικητές της ανάκαμψης της οικονομίας το 2021. Αρκεί να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, εντείνοντας τη μέχρι τώρα επιφυλακτική στάση των επενδυτών.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +4,44% του Ελλάκτωρα, το +3,42% της Alpha Bank και το +2,05% της Πειραιώς οδηγούν το δείκτη υψηλότερα. Άνω του 1% είναι και η άνοδος σε Titan, Aegean, ΟΤΕ, Εθνική, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΔΕΗ και ΟΛΠ. Η Jumbo χάνει 2,11%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ