Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 11:02

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθειες να ανακόψει τη διορθωτική πορεία κάνει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να μπορεί να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση, η οποία απαιτείται για να επανέλθει πάνω από τις 800 μονάδες και πάλι.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 796,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.898,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,51% στις 480,33 μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί από χτες να βρει θετικούς καταλύτες για να μπορέσει να ανακόψει τις πιέσεις που δέχονται οι περισσότεροι τίτλοι του. Η μεταβλητότητα όμως είναι εμφανής, με τις μάχες μεταξύ πωλητών και αγοραστών να συνεχίζονται και σήμερα, με τους δεύτερους να εξακολουθούν να κάνουν επιλεκτικές και "μετρημένες" τοποθετήσεις.

  Στην παρούσα φάση όμως η αγορά δείχνει να κινείται με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και την αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε εκείνο των εξελίξεων στις ΗΠΑ. Το "νέο χρήμα" που ανέμενε πιθανώς έχει "παγώσει" μέχρι νεωτέρας, τροφοδοτώντας και την επιφυλακτικότητα στη Λ. Αθηνών.

  Εντούτοις, η κίνηση δεν διαφέρει από αυτό που επισήμαναν οι περισσότεροι αναλυτές λίγο πριν την έναρξη του νέου έτους. Ότι δηλαδή η όποια ανοδική κίνηση θα έχει περισσότερο ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ σε συνδυασμό με τη διεθνή αβεβαιότητα δόθηκε η ευκαιρία για διόρθωση και ενθυλάκωση κερδών.

  Και όπως επισημάνθηκε από χτες στη στήλη, το ερώτημα πλέον είναι το πότε θα ολοκληρωθεί η διόρθωση, ή αν αυτή προκαλέσει ένα ευρύτερο κύμα risk off, με αφορμή που δεν είναι απαραίτητο να έρθει από τα εγχώρια μέτωπα.

  Πάντως σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί και στην επικείμενη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έξοδο της χώρας στις αγορές.

  Και μπορεί τα ομόλογα να τελούν υπό την "προστασία" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντούτοις θα είναι ένα καλό τεστ ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,55% της Jumbo, αλλά και το -1% των Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή επηρεάζουν αρνητικά τον γενικό δείκτη. Ήπια πτωτικά κινούνται και οι Λάμδα, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης ενισχύεται κατά 2,46%, με τις Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Aegean, Motor Oil, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Φουρλής. Χωρίς μεταβολή είναι οι Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ