Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 13:12

  BofA: Lockdown διαρκείας με άνοιγμα του λιανεμπορίου τον Φεβρουάριο και του τουρισμού στο β’ τρίμηνο

  BofA: Lockdown διαρκείας με άνοιγμα του λιανεμπορίου τον Φεβρουάριο και του τουρισμού στο β’ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Επιφυλακτική εμφανίζεται η Bank of America σε ό,τι αφορά το "άνοιγμα" των οικονομιών της ευρωζώνης, μετά και τις εξελίξεις με την πανδημία που έχουν ήδη οδηγήσει σε αυστηρότερα και σε μεγαλύτερα lockdowns. Πολλά, όπως προειδοποίει θα κριθούν, από την πρόοδο στο μέτωπο του εμβολιασμού.

  Έτσι, η Bank of America προχωρά σήμερα σε σημαντική μείωση των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2021, προβλέποντας πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,9% από 3,9% που προέβλεπε πριν, λόγω των αυστηρότερων και μεγαλύτερων σε διάρκεια lockdowns των οικονομιών. Εκτιμά πως στο δ’ τρίμηνο του 2020 η ύφεση κινήθηκε στο -1,4% και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα διατηρηθεί η συρρίκνωση της οικονομίας, με ύφεση 0,9%. 

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που είναι κλειστές στις χώρες της ευρωζώνης θα ανοίξουν ξανά τον Φεβρουάριο, αλλά οι περιορισμοί στις υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εκδηλώσεις) θα αρθούν σταδιακά μόνο στο β’ τρίμηνο, όπως συνέβη και το 2020,  οδηγώντας στην κορύφωση της ανάπτυξης λόγω του ανοίγματος των οικονομιών, στο τρίτο τρίμηνο. Το καθυστερημένο χρονοδιάγραμμα αυξάνει τη… φόρα της ανάπτυξης του 2022 στο 3,4% (+ 0,7%). 

  Το σενάριο της BofA είναι ήδη πιο επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά το εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών από ό,τι υποδηλώνουν τα τρέχοντα επίσημα σχέδια. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της παραμένουν σταθερά καθοδικοί, όπως επισημαίνει. Υποθέτει ότι η πρόοδος στο μέτωπο του εμβολιασμού θα επιταχυνθεί γρήγορα, έτσι ώστε το 10% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αυτό, όπως τονίζει, απαιτεί υψηλότερη προσφορά από σήμερα και ομαλό εφοδιασμό. Η πιο αργή διάθεση εμβολιασμού και / ή νέες, ταχύτερα διαδεδομένες μεταλλαγές του Covid στην Ευρώπη, ή ακόμη και παγκοσμίως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερες διαταραχές που θα μπορούσαν εύκολα να φέρουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης πλησιέστερα στο 1-2% φέτος.

  Η Bofa εκτιμά παράλληλα πως θα υπάρξει επέκταση όλων των έκτακτων μέτρων (αγορά εργασίας, κρατικά δάνεια κ.λπ.). Η δημοσιονομική στήριξη είναι πιθανό να παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ φέτος (συμπεριλαμβανομένων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης), το οποίο είναι μια έντονη αντίθεση σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η αμετάβλητη στήριξη σε ένα αυξανόμενο σοκ σημαίνει και μικρότερη "επισκευή" των ζημιών που προκάλεσε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. 

  Οι μόνιμες πληγές της οικονομίας παραμένουν μέρος του αναπτυξιακού της σεναρίου και ανησυχίας, καταλήγει η αμερικανική τράπεζα: τα επίπεδα δραστηριότητας παραμένουν σταθερά υπό πίεση (το δ’ τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη θα κινηθεί 0,7% χαμηλότερα από ότι στο δ’ τρίμηνο του 2019) οι μόνιμες απώλειες εισοδήματος είναι μεγάλες (7% έναντι προσδοκιών πριν από την κρίση) και αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από τη δημοσιονομική πολιτική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ