Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 11:07

  Οι τρεις σημαντικοί κίνδυνοι για τις αγορές και η μεγάλη επενδυτική ευκαιρία

  Οι τρεις σημαντικοί κίνδυνοι για τις αγορές και η μεγάλη επενδυτική ευκαιρία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τρεις βασικούς κινδύνους εντοπίζει η Oxford Economics για τις αγορές σε σημερινή της έκθεση, εξετάζοντας το επενδυτικό τοπίο του 2021, ωστόσο συστήνει τοποθετήσεις σε όποιες διορθώσεις και ισχυρά sell-offs γιατί στο τέλος το… ρίσκο θα είναι ο απόλυτος νικητής του τρέχοντος έτους.

  Ο πρώτος κίνδυνος σύμφωνα με τον οίκο είναι η μείωση της τεράστιας πολιτικής στήριξης καθώς ξετυλίγεται το έτος. Το 2020 έφερε πρωτοφανείς σε μέγεθος πολιτικές απαντήσεις από τις δημοσιονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο και απέτρεψε μια βαθύτερη κατάρρευση της συνολικής ζήτησης. Παρόλο που η δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει ευνοϊκή φέτος, σε σύγκριση με το 2020 η δημοσιονομική ώθηση πρόκειται να μειωθεί, Έτσι, το βάρος είναι ασυνήθιστα υψηλό στην ιδιωτική ζήτηση για την υποστήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

  Η διαθεσιμότητα και η διάθεση των εμβολίων COVID καθιστούν τα παραπάνω μια ρεαλιστική προοπτική, επισημαίνει η Oxford Economics. Αλλά αυτό κάνει επίσης τις προοπτικές για το 2021 να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία στην εξουδετέρωση της πανδημίας.

  Ένας ιδιαίτερος κίνδυνος στον τομέα της πολιτικής είναι η λιγότερη στήριξη από τον κινεζικό πιστωτικό κύκλο. Για μεγάλο μέρος του 2020, ο πιστωτικός κύκλος της Κίνας ήταν σε ανοδική πορεία με ευρεία ανάπτυξη σε διάφορες κατηγορίες.

  Σε περίπτωση που ανατραπεί η επιβραδυνθεί η ανοδική αυτή τροχιά, τότε οι επιπτώσεις για τις αγορές θα είναι "βαριές". Ωστόσο, η Oxford Economics σημειώνει πως ο πιστωτικός κύκλος της Κίνας τροφοδοτεί συνήθως τον παγκόσμιο βιομηχανικό κύκλο με υστέρηση. Έτσι, λογικά θα πρέπει να ακολουθήσει ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο και την μεταποίηση, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία.

  Ο δεύτερος βασικός κίνδυνος είναι μία απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 εν μέσω νέων μεταλλάξεων που εξαπλώνονται ταχύτερα και εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η μακροοικονομική ομάδα της Oxford Economics εκτιμά πως μία τέτοια εξέλιξη θα αυξήσουν τους κινδύνους γύρω από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Μέχρι πρόσφατα, εκτιμούσε πως υπάρχει πιθανότητα 15% για ένα σενάριο ενός παγκόσμιου lockdown το οποίο θα προκαλέσει μια δεύτερη παγκόσμια ύφεση. Αυτή η πιθανότητα φαίνεται τώρα πολύ χαμηλή, τονίζει ο οίκος.

  Ο τρίτος βασικός βραχυπρόθεσμος κίνδυνος σχετίζεται με την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων. Η Fed μέσω της επιθετικής στρατηγικής επικοινωνίας της έχει εξασφαλίσει ότι οι πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020. Όλη η στήριξη των ονομαστικών αποδόσεων οφειλόταν στην πορεία του πληθωρισμού. Μετά από μια πτώση στο δ’ τρίμηνο του 2020, οι πραγματικές αποδόσεις αυξήθηκαν και πάλι και φαίνεται να έχουν βρει στήριξη γύρω από το επίπεδο μείον 1%.

  Η απόδοση μεγάλου αριθμού κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων - συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της τεχνολογίας, των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών και των νομισμάτων  - έχουν συνδεθεί στενά με αυτό το "φαινόμενο". Τι άλλαξε; Η Fed φαίνεται να έχει μετακινηθεί από τη στάση της του να εξετάσει περαιτέρω κίνητρα για την ανάπτυξη και προς την έναρξη συζητήσεων σχετικά με τη μείωση του QE. 

  Ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τα παραπάνω είναι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, ιδίως στις αρχές του 2021. Ο 10ετής πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεπεράσει το 2%. Με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος COVID στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, οι κίνδυνοι υψηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι υψηλοί. Και αυτό το σενάριο δεν βοηθά τόσο τα ομόλογα όσο και τις μετοχές.

  Οι τρεις κίνδυνοι που συζητήθηκαν παραπάνω έχουν σημασία επειδή παραμένουν υποτιμημένοι στις τιμές των μετοχών και σε άλλα risk assets, προειδοποιεί η Oxford Economics. Ειδικά, οι αποτιμήσεις μετοχών των ΗΠΑ και ο δείκτης "ψυχολογίας" των επενδυτών υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές πιθανώς είναι υπερβολικά αισιόδοξοι. Οι αποτιμήσεις σε κάποιες μετοχές της νέας οικονομίας φαίνονται διατηρίσιμες, ακόμη και αν, όπως αναμένεται, η αύξηση των εταιρικών κερδών επιταχυνθεί λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. 

  Μια προσαρμογή στις αποτιμήσεις που θα οφείλεται σε οποιονδήποτε ή και τους τρεις βασικούς κινδύνους που αναφέρθηκαν, είναι πιθανό να είναι υγιής, επισημαίνει η Oxford Economics και δεν αναμένεται να επιδεινώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και να προκαλέσει σημαντικό οικονομικό "πόνο". "Θα είμαστε αγοραστές μιας τέτοιας πτώσης, ειδικά εάν οι αγορές μετοχών παρουσιάσουν τεχνική διόρθωση τις επόμενες εβδομάδες" τονίζει η Oxford Economics, προσθέτοντας πως το χαρτοφυλάκιό της για το 2021 είναι ξεκάθαρα risk-on. To όποιο sell-off θα αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω αύξηση του ρίσκου στις τοποθετήσεις της, όπως σημειώνει και συστήνει στους επενδυτές αγορές στις βουτιές των χρηματιστηρίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ