Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 14:10

  Προς τις 800 μονάδες πιέζεται το Χρηματιστήριο

  Προς τις 800 μονάδες πιέζεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά, με πιέσεις σχεδόν σε όλο το μήκος του ταμπλό, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει τη στήριξη των 800 μονάδων ώστε να μην μπει βραχυπρόθεσμα σε "τεχνικές" περιπέτειες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,75% στις 804,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.915,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,32% στις 484,44 μονάδες.

  Το 2021 δεν φαίνεται να έχει προσφέρει ακόμη μια διαφορετική προοπτική στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία παλινδρομεί μεταξύ 800-820 μονάδων, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Είναι σαφές άλλωστε ότι τουλάχιστον ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται να αφομοιώσει τα επίπεδα ώστε να μπορέσει να κάνει το άλμα προς το επόμενο ανοδικό επίπεδο.

  Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να απορροφήσει τους τριγμούς της τραπεζικής και όχι μόνο διόρθωσης, χωρίς να χάσει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα που μπορεί να θέσουν βραχυπρόθεσμα κάποια εμπόδια. Ωστόσο, μεσο-μακροπρόθεσμα η εικόνα είναι καλύτερη, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές σήμερα, που τοποθετούν θετικές συστάσεις στα ελληνικά assets.

  Οι θετικές συστάσεις μάλιστα εντοπίζονται τόσο στα ομόλογα, όσο και στις τραπεζικές μετοχές, με τη Wood και την Pantelakis να θεωρούν ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί, καθώς ο κλάδος κάνει σημαντικά βήματα για την εκκαθάριση των ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Έτσι η αγορά δείχνει να διαχωρίζει τις προοπτικές του κλάδου σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, με τις μεν να επηρεάζονται κυρίως από τις κινήσεις των χαρτοφυλακίων που θέλουν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους.

  Ένα ακόμη ζήτημα που θα επηρεάσει την πορεία του κλάδου - σηματωρού της Λεωφόρου Αθηνών, είναι επίσης, σύμφωνα με τη Wood, τα αποθέματα κεφαλαίου για τη μείωση των NPEs, τα οποία κρίνονται επαρκή. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τους δείκτες κεφαλαίου τους πάνω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, παρά την απότομη μείωση των NPEs από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το 2015.

  Ταμπλό

  Πάντως, σήμερα ο κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την Εθνική να είναι στο -4,26% και τις Alpha Bank, Πειραιώς και Βιοχάλκο να την ακολουθούν με απώλειες άνω του 3%. Η πτώση σε Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ ξεπερνά το 2%.

  Άνω του -1% κινούνται οι Eurobank, Coca Cola, Φουρλής, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Motor Oil, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Jumbo, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Titan.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ