Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 11:13

  Στο "κόκκινο" με ισχυρό τζίρο το Χρηματιστήριο

  Στο «κόκκινο» και σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με σημαντικές απώλειες άρχισε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον προσεγγίζει επικίνδυνα τη στήριξη των 800 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ισχυρούς διόρθωσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,41% στις 807,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.920,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,63% στις 487,91 μονάδες.

  Ο τραπεζικός κλάδος έχει αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα τη διορθωτική του πορεία, συμπαρασύροντας πλέον και τον γενικό δείκτη, ο οποίος αντιστεκόταν. Οι στηρίξεις που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες απουσιάζουν σήμερα, με τον γενικό δείκτη πλέον να προσεγγίζει τη στήριξη των 800 μονάδων, το πρώτο προπύργιο των long πριν διολισθήσει προς χαμηλότερα επίπεδα.

  Οι στηρίξεις λείπουν όμως και από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες κινούνται σε αρνητικά εδάφη, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού διεθνώς, καθώς οι χώρες "τρέχουν" να εμβολιάσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τους ηλικιωμένους τους, τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

  Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται πάντως σε διορθωτική πορεία μετά το εκρηκτικό τελευταίο δίμηνο του 2020, με την αγορά πλέον να αναμένει τις περαιτέρω εξελίξεις για να μπορέσει να λάβει και τις θέσεις της. Το εύρος της διόρθωσης θα κριθεί σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές στη σταδιακή αποκατάσταση της ορατότητας και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με στόχο πάντα τη διαχείριση των νέων και... παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου.

  Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τα NPEs θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 5-6 δισ. ευρώ, ή το 30% αυτών που έχουν τεθεί σε μορατόριουμ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται πιθανή επί τα χείρω αναθεώρηση, κάτι που αποτελεί και τον βασικό κίνδυνο. Ωστόσο, πρόσφατα η Alpha Finance εκτίμησε ότι οποιοσδήποτε σχηματισμός νέων NPEs πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμος, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής υποστήριξης, της ρυθμιστικής ευελιξίας και της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Αυτά είναι και τα στοιχεία για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, με τις ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια"; χωρίς να υπάρξει εκτροχιασμός της προόδου που έχει σημειωθεί.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 3,34%, με τις Πειραιώς, Aegean, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Motor Oil και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 2%.

  Άνω του -1% κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ, με τις Μυτιληναίο, Coca Cola, Jumbo, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντη να ακολουθούν με ήπιες απώλειες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ