Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 11:02

  Citi: Πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές με 20ετές ομόλογο - Αγοράστε ελληνικούς τίτλους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Citigroup, ακολουθώντας άλλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, προβλέπει πως φέτος το Ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί στις αγορές με πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις σε σχέση με τα τελευταία χρόνια όπου επικεντρωνόταν σε 7ετείς και 10ετείς τίτλους, με το 2020 να τολμά με επιτυχία την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Έτσι, όπως εκτιμά, αυτόν τον μήνα η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πρώτη της έξοδο στις αγορές με ένα νέο 20ετές ομόλογο. 

  Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα η JP Morgan και η Société Générale είχαν προβλέψει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει το 2021 σε έκδοση ομολόγων πολύ μεγάλης διάρκειας, αποδεικνύοντας πως η ζήτηση για ελληνικό χρέος με λήξη πέραν του 2032 -έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος- υπάρχει, παρά την πανδημία και παρά το γεγονός ότι η χώρα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται πως και οι primary dealers έχουν εισηγηθεί στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε έκδοση μεγάλης διάρκειας (20ετία ή 30ετία) το 2021.

  Σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα (8 Ιανουαρίου) JP Morgan σημείωσε πως διατηρεί την θετική στάση (long) για τα ελληνικά ομόλογα συστήνοντας τους επενδυτές αγορά ελληνικών τίτλων και ειδικά των 7ετών (έναντι των πορτογαλικών). Όπως εκτιμά, η Ελλάδα θα αντλήσει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ το 2021, με έκδοση 10ετούς ή 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ φέτος, καλύπτοντας επομένως με το παραπάνω τις ελληνικές εκδόσεις, όπως έχουν προβλέψει και οι περισσότεροι αναλυτές. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά spreads βλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση φτάνοντας τις 110 μ.β στο τέλος του α’ τριμήνου, στις 100 μ.β στο τέλος του α’ εξαμήνου και έως το τέλος τους 2021 θα κινηθούν στις 90-100 μ.β. Παράλληλα εκτιμά πως η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος θα δουν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης φέτος αν και δεν αναμένεται ακόμη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς αυτό θα αποτελέσει θέμα του 2022.

  μ,

  Τέσσερις έξοδοι στις αγορές

  Η Citi δίνει και αυτή με τη σειρά της τις εκτιμήσεις για τις εξόδους της χώρας μας στις αγορές φέτος, επισημαίνοντας πως θα ξεκινήσει με την έκδοση νέου 20ετούς τίτλου αυτόν τον μήνα για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις εξόδους που προβλέπει η Citi για φέτος από την Ελλάδα, θα ακολουθήσει τον Απρίλιο με 7ετές ομόλογο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ επίσης, ενώ τον Ιούνιο θα προχωρήσει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με τον Σεπτέμβριο να προχωρά στο re-opening του τίτλου διπλασιάζοντας το μέγεθός του.

  Σε αυτό το πλαίσιο η Citi επαναλαμβάνει πως έχει τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades για το 2021, συστήνοντας στους επενδυτές την αγορά του ελληνικού ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025 έναντι των ιταλικών ομολόγων. Όπως επισημαίνει το trade αυτό ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου με το spread στις 23 μονάδες βάσης και σήμερα κινείται κοντά στις 24 μονάδες βάσης. Στόχος είναι ο μηδενισμός του spread, ενώ συστήνεται έξοδος από το συγκεκριμένο trade εάν το spread αυξηθεί στις 33,5 μονάδες βάσης.

  fgbh

  Τα "όπλα" των ελληνικών ομολόγων

  Όπως τονίζει η Citi, τα ελληνικά ομόλογα έγιναν επιλέξιμα για αγορές της ΕΚΤ πέρυσι και η Ελλάδα ήταν ο μόνος εκδότης των 11 μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης όπου η ακαθάριστη προσφορά ήταν μικρότερη από τις αγορές της ΕΚΤ το 2020. Αυτό, μαζί με το κυνήγι για αποδόσεις των επενδυτών, έχει ήδη βοηθήσει στη σύγκλιση των 12ετών -15ετών ελληνικών ομολόγων με τα ιταλικά ομόλογα και στο επόμενο διάστημα η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει και στους πιο βραχυπροθέσμους τίτλους. Eκτός από το PEPP, τα ελληνικά ομόλογα θα δεχτούν στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, το κυνήγι για αποδόσεις το οποίο θα συνεχιστεί και τη χαμηλή καθαρή προσφορά. 

  Στις προοπτικές χρηματοδότησης του 2021 που δημοσίευσε ο ΟΔΔΗΧ στις 23 Δεκεμβρίου, επισημαίνει η Citi, αναφέρθηκε ότι ο Οργανισμός σχεδιάζει να εκδώσει ελληνικά ομόλογα ύψους 8-12 δισ. ευρώ το 2021, με την Citi να εκτιμά πως θα κινηθεί στα μέσα αυτού του εύρους και στα 10 δισ. ευρώ περίπου. Άλλες πηγές χρηματοδότησης (όπως SURE, RRF, EIB, CEB) αναμένονται στα 2,5-3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τους νέους τίτλους, ένα νέο 10ετές ομόλογο και ένα νέο 20ετές φαίνονται πιθανά κατά την άποψή της φέτος, με την πρώτη έκδοση να σημειώνεται τον Ιανουάριο.

  Σε ό,τι αφορά την πορεία των ομολόγων της περιφέρειας για φέτος, η Citi επισημαίνει πως παρά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις ανησυχητικές εξελίξεις με την πανδημία η οποία δεν έχει υποχωρήσει διατηρώντας τα lockdowns, οι προοπτικές για τους κρατικούς τίτλους του Νότου δεν έχουν αλλάξει. Τα spreads αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω χάρη στη στήριξη της ΕΚΤ, του Ταμείου Ανάκαμψης και της συνεχιζόμενης επενδυτικής ζήτησης, ενώ μία από τις κορυφαίες προβλέψεις της Citi είναι η περαιτέρω μείωση των spreads των ομολόγων της ευρωζώνης που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, δηλαδή στα ελληνικά και τα ιταλικά.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ