Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Ιαν-2021 16:00

  Τα top picks και οι κλάδοι-πρωταγωνιστές στο Χρηματιστήριο

  Τα top picks και οι κλάδοι-πρωταγωνιστές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να συνεχίσει ό,τι άφησε στη… μέση το 2020 θα επιχειρήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2021, δηλαδή το ολικό comeback από τη δεκαετή και πλέον κρίση, αναμένει η πλειονότητα των ξένων και εγχωρίων αναλυτών, οι οποίοι έχουν καλλιεργήσει σημαντικές προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της κεφαλαιαγοράς.

  Μετά τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διμήνου του 2020, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς της κρίσης του κορονοϊού, το Χ.Α. δείχνει πολλά υποσχόμενο για να επανέλθει στην τροχιά της ανάκαμψης και έστω και καθυστερημένα να λάβει το μερίδιό του από τη δυτική bull market, που τροφοδοτείται από την ιστορικά πρωτοφανή παρέμβαση τόσο των κεντρικών τραπεζών όσο και των κυβερνήσεων.

  Οι 3 καταλύτες του 2021

  Το ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι ένα εκ των ωφελημένων της τεράστιας ρευστότητας που έχει διοχετευτεί στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των περισσοτέρων ξένων και εγχώριων αναλυτών, υπό τρεις προϋποθέσεις όμως: Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, την ορθή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιστροφής στην κανονικότητα μετά από την πανδημία.

  Όπως μάλιστα συνόψισε και η Citigroup, οι ελληνικές μετοχές θα είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα των σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, μετά και την υποαπόδοση του 2020, καθώς θα λάβουν στήριξη από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, το εκ νέου άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας και του κλάδου της φιλοξενίας καθώς και τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. που θα ενισχύσουν τη μακροοικονομική εικόνα. 

  Όπως εξήγησαν οι αναλυτές της, το 63% του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη αποτελούν κυκλικές μετοχές (εκ των οποίων ο χρηματοοικονομικός και ο βιομηχανικός κλάδος αντιπροσωπεύουν το 34%), οι οποίες και θα αποτελέσουν τους νικητές της ανάκαμψης της οικονομίας το 2021. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο p/e 12μήνου στο 18x, αυτό το "στοίχημα" αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

  Στο ίδιο πλαίσιο και η Morgan Stanley, η οποία δεν διστάζει μάλιστα να δηλώσει bullish για την Ελλάδα και τον τραπεζικό κλάδο χάρη στο γεγονός ότι η χώρα θα λάβει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. (9% του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2026), έχει υψηλή έκθεση στον τουρισμό (άνω του 20% του ΑΕΠ) ο οποίος θα ανακάμψει, ενώ το ΧΑ έχει πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μετοχές των τραπεζών.

  Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και σε έρευνα της ΕΥ στο περιβάλλον στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, η οποία έδειξε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται υψηλά στον χάρτη των δυνητικών επενδύσεων. Το 2% των ερωτηθέντων επενδυτών ανέφεραν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που πιστεύουν ότι θα αποδειχθούν ως οι πλέον ελκυστικές για τις επενδύσεις το 2021, ωστόσο, όπως σημείωσε σε άλλη έκθεση η BNP Paribas, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν θα έλθει χωρίς πηγές αβεβαιότητας, καθώς το πλήγμα της πανδημίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο στον τουριστικό κλάδο.

  Τράπεζες

  Ο σηματωρός της Λ. Αθηνών, τόσο σε επίπεδο τάσης όσο και σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας είναι ο τραπεζικός κλάδος. Η καθήλωση των περισσότερων τραπεζικών μετοχών πλησίον ή στα ιστορικά χαμηλά το 2020 ήταν και ο βασικός λόγος του ότι το Χ.Α. δεν ανέβηκε εγκαίρως στο τρένο της ανάκαμψης από την πανδημία, όπως έκαναν άλλες αγορές το προηγούμενο έτος.

  Όμως η εικόνα φαίνεται να έχει αλλάξει, ειδικά από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ξαφνικά το ενδιαφέρον τον αγοραστών επανήλθε και ο κλάδος επιτάχυνε τα βήματά του προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Και όπως επισημαίνουν τόσο η Eurobank Equities όσο και η Euroxx και η Alpha Finance, η σταδιακή αποκατάσταση της ορατότητας και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μπορούν να συντηρήσουν μια πιο εποικοδομητική στάση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, η τελευταία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική, βλέποντας ισχυρό ράλι στις εν λόγω μετοχές το επόμενο διάστημα, εξαιτίας και των ροών που απολαμβάνουν οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες και ανήκει το Χ.Α.

  Με τη λειτουργική απόδοση του κλάδου να έχει αποδειχθεί ανθεκτική στο εννεάμηνο, παρά το δυσμενές σκηνικό, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι βασικός καταλύτης είναι οι προσπάθειες για την εκκαθάριση των ισολογισμών και την ανάκαμψη της κερδοφορίας. Οι τιτλοποιήσεις NPE θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο οδηγώντας σε σημαντική μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς, αλλά και σε χαμηλότερα έσοδα και ένα κεφαλαιακό χτύπημα, το οποίο ωστόσο θα παραμείνει άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις. 

  Βέβαια, ένας σημαντικός άγνωστος "X" είναι τα νέα NPEs λόγω πανδημίας, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 5-6 δισ. ευρώ, ή το 30% αυτών που έχουν τεθεί σε μορατόριουμ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται πιθανή επί τα χείρω αναθεώρηση, κάτι που αποτελεί και τον βασικό κίνδυνο. Ωστόσο, η Alpha Finance εκτιμά ότι οποιοσδήποτε σχηματισμός νέων NPEs πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμος, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής υποστήριξης, της ρυθμιστικής ευελιξίας και της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Αυτά είναι και τα στοιχεία για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, με τις ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" χωρίς να υπάρξει εκτροχιασμός της προόδου που έχει σημειωθεί. 

  Το τελευταίο έχει απασχολήσει και τη Morgan Stanley, η οποία αν και παραμένει bullish για τον κλάδο (ειδικά για την Alpha Bank), έχει επισημάνει ότι μόνο μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμών θα φανεί η πραγματική επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Τα πρόσφατα νέα σχετικά με τα εμβόλια βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ότι το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα μπορούσε πράγματι να ανακάμψει, πράγμα που θα βοηθήσει στον περιορισμό του νέου σχηματισμού NPEs.

  Το "σύμπαν" του FTSE 25

  Οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές έχουν τονίσει πολλάκις ότι η διατήρηση του γενικού δείκτη πάνω από τις 500 μονάδες στα "βάθη" της κρίσης της πανδημίας ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών τίτλων του FTSE 25 να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις αποτιμήσεις τους. Ενέργεια, κατασκευές και λιανεμπόριο ήταν μερικοί από τους κλάδους που "κράτησαν", ενώ είναι και αυτοί που θεωρούνται ως οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας, δεδομένων και των μακροπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί από τις αρχές για τη δομή του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. 

  Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά αποδίδεται και η έντονη επιχειρηματική κινητικότητα που εμφανίζεται σε πολλές εισηγμένες, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021. Κορωνίδα αυτής της τάσης θα είναι η διαχείριση του δανεισμού αλλά και των ταμειακών αποθεμάτων, με βασικό μότο αυτό που περιέγραψε και ο Δημήτρης Κοφίτσας, Εκτελεστικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής / Χρηματοδοτική Ομάδα Νότιας Ευρώπης & Ελλάδας της Goldman Sachs κατά το πρόσφατο 22ο συνέδριο του Capital Link Invest in Greece, ο οποίος ανέφερε ότι το 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεφύγουν από την "άμυνα" και να βγουν στην "επίθεση" εκδίδοντας ομόλογα, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία από τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων και την πρωτοφανή υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες. 

  Επίσης, στη βάση του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και της μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή, οι κλάδοι ήδη έχουν ξεχωρίσει. Όπως επισήμανε και πρόσφατα η Moody’s Analytics, παρά την πανδημία, η Ελλάδα γνώρισε έκρηξη των επενδύσεων τους τελευταίους μήνες. Σημαντικό σε αυτό είναι το κλίμα είναι το μήνυμα ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει στροφή και έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις. Σημαντικά projects, τα οποία είχαν παγώσει στο παρελθόν, όπως το καζίνο στο Ελληνικό, οι κινήσεις της Microsoft στην Ελλάδα, η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty, αλλά και η "πράσινη" επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, είναι μερικές από τις θετικές εξελίξεις. 

  Πάντως εκτός της γενικής εικόνας, μετά την ισχυρή και ευρεία ανάκαμψη της αγοράς το τελευταίο δίμηνο, σταδιακά ο επενδυτικός κόσμος γίνεται πιο επιλεκτικός, κάτι που διαφάνηκε και στην έντονη διαφοροποίηση των τιμών των μετοχών, η οποία οφείλεται και στον βαθμό της επίδρασης της κρίσης και των οικονομικών επιδόσεων. Για παράδειγμα, η έλευση του 5G στην Ελλάδα, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία για την πώληση της δραστηριότητας σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, εξαλείφουν για τον ΟΤΕ μεγάλες πηγές μεταβλητότητας, όπως έχει σημειώσει η Citigroup. Στις top επιλογές και ο ΟΠΑΠ, από τις Eurobank Equities, Optima και Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ, ενόψει και του re-opening της οικονομίας μετά το lockdown. 

  Επίσης, ο τομέας της ενέργειας ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο, με τις ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίο να αποτυπώνουν τη λάμψη των προσδοκιών για τις επενδύσεις στον τομέα, ενώ στις κατασκευές, οι ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ είναι αυτές που θα έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη νέα χρονιά. Στα top στοιχήματα της νέας χρονιάς και ο κλάδος της Πληροφορικής, ένας κλάδος ο οποίος βρισκόταν στα μετόπισθεν του ενδιαφέροντος στο παρελθόν με τις αποτιμήσεις και την συνολική κεφαλαιοποίησή του δυσανάλογα χαμηλά. 

  Σε κάθε περίπτωση πάντως και συνολικά, όπως επισημαίνει και η Jefferies, η οποία παραμένει bullish για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές για το 2021, ο δείκτης P/E της ελληνικής αγοράς είναι κάτω του 10x, ενώ ο δείκτης P/B στο 0.6x, η μερισματική απόδοση στο 5,1% και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE στο 6,3%, αποτελούν ελκυστικές παρακαταθήκες. Και αυτό είναι ένα εκ των βασικών κριτηρίων για να στραφεί το μικροσκόπιο των ξένων στη Λ. Αθηνών. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων