Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιαν-2021 14:00

  Άμυνα στους πωλητές "παίζει" το Χρηματιστήριο

  Άμυνα στους πωλητές "παίζει" το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πτωτικά κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να λείπουν και οι στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους που λειτουργούν ως ανάχωμα στην τραπεζική και όχι μόνο πτώση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,43% στις 816,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.943,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,49% στις 493,29 μονάδες.

  Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο γενικός δείκτης δεν καταφέρνει να κρατήσει τα επίπεδα των 820 μονάδων, αν και την πρώτη ώρα της συνεδρίασης βρέθηκε θετικά έως και τις 826 μονάδες. Ωστόσο, τα αναχώματα έχουν υψωθεί προκειμένου να κρατηθεί το "μαξιλάρι" ασφαλείας πάνω από τις 800 μονάδες, αλλά και να επισπευσθεί και η εσωτερική διόρθωση τίτλων, η οποία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς.

  Όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η εναλλαγή πρωταγωνιστών συνεχίζεται, με βασικό στόχο την διατήρηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς οι τραπεζικές μετοχές, προς το παρόν αδυνατούν να εγγράψουν νεότερα υψηλά, εμφανίζοντας ελαφρά κόπωση. Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται.

  Όμως τασικά τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν, τόσο στους βασικούς Δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρώιμα σημάδια αδυναμίας, φέρνοντας μια πιθανή διορθωτική κίνηση εγγύτερα. Επιπρόσθετα έχουν προσεγγιστεί σημαντικές αντιστάσεις και θα χρειαστούν πρόσθετα καύσιμα, για έγκυρη διάσπαση των 850 μονάδων του ΓΔ και συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Τυχόν διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.

  Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρεται και στα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, με τις χρηματιστηριακές αγορές όμως να εμφανίζουν μια απαράμιλλη ηρεμία, που δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, γιατί τα αίτια του διχασμού της αμερικανικής κοινωνίας παραμένουν ισχυρά. Οι εικόνες που έκαναν τον γύρω της υφηλίου, θα έχουν σοβαρές μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις σε πολικό-οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα. Χρειάζεται λοιπόν αυξημένη προσοχή, γιατί ο νέος πρόεδρος έρχεται και με ένα διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα, με αυξημένους φόρους και κοινωνικές δαπάνες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει απώλειες 3,29%, με τις Alpha Bank, Eurobank, Λάμδα και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 2%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Φουρλή, ΟΠΑΠ και Jumbo, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Σαράντη να κινούνται με ήπια κέρδη. Ο Titan ενισχύεται κατά 1,52%, ενώ η Coca Cola σημειώνει άλμα 3,89%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ