Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιαν-2021 14:02

  Αναχώματα στη πτώση υψώνει το Χρηματιστήριο

  Αναχώματα στη πτώση υψώνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι έχει βρει κάποιες στηρίξεις σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25, οι οποίοι δρουν ως ανάχωμα για τη διατήρηση των επιπέδων πάνω από τις 810 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,90% στις 814,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.944,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,78% στις 516,67 μονάδες.

  Αν και η αγορά είχε εστιάσει στη συνέχιση του ράλι των τραπεζών, εντούτοις ο κλάδος εμφανίζει στις τελευταίες συνεδριάσεις σημάδια κόπωσης και αφομοίωσης των νέων τιμών. Εάν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αναταραχή, για αρκετούς αναλυτές αυτό είναι ένα υγιές σημάδι μιας ανοδικής αγοράς, καθώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά παραμένουν υπέρ των long.

  Βέβαια, τα αρνητικά σενάρια δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν, δεδομένου του ότι ακόμη η εικόνα της αγοράς δεν είναι ξεκάθαρη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, από μία δεξαμενή 33 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα γενιά κόκκινων δανείων ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως έχει δηλώσει και ο διοικητής της, προβλέπει τα νέα κόκκινα δάνεια να ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ακόμα οι επιπτώσεις από την πανδημία δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως και ενδεχομένως τα νέα κόκκινα δάνεια να ξεπεράσουν τα 10 δισ. μέχρι το τέλος της που οριοθετείται χρονικά από την ΤτΕ όταν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού.

  Ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, όπως και άλλους κρίσιμους, όπως ο τουρισμός, ο χρονισμός της άρσης των μέτρων περιορισμού και τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης θα βοηθήσουν την πραγματική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση όμως μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουν οι επενδυτές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν και θα διαπιστωθεί εάν η οικονομία μπορεί να ανακάμψει και σε ποιο βαθμό.

  Και σε αυτό το μέτωπο, καθοριστική θα είναι η πορεία του τουρισμού, ο οποίος μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος του 2020, κυρίως στα έσοδα του κράτους, ώστε να ανατραπεί το μεγάλο έλλειμμα του 2020 που προκλήθηκε τόσο από την κατακόρυφη πτώση των εσόδων όσο και την αύξηση των κρατικών δαπανών.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Titan, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% είναι η πτώση σε Coca Cola, Aegean, Alpha Bank, Eurobank, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΛΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά οι Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος προσφέρουν σημαντικές στηρίξεις με τα άνω του 1% κέρδη τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ