Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 17:25

  Χρηματιστήριο: Στο φίνις η ανοδική διάσπαση των 820 μονάδων

  Χρηματιστήριο: Στο φίνις η ανοδική διάσπαση των 820 μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Χωρίς τον κλάδο των τραπεζών, αλλά με εκείνον της ενέργειας σε πρωταγωνιστικό ρόλο, το Χρηματιστήριο Αθηνών εισήλθε στη νέα χρονιά με κέρδη και πάνω από τις 820 μονάδες, αλλά και με πολλές προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας, σε ένα άκρως υποστηρικτικό εγχωρίως και διεθνώς περιβάλλον.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,64% στις 822,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 812,11 μονάδων (+0,39%) και 824,33 μονάδων (+1,90%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 824 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,57%, στις 1.965,00 μονάδες, ενώ στο +0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.117,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,35% στις 526,02 μονάδες.

  Αν και η αγορά είχε "απέναντί" της τον τραπεζικό κλάδο, κατάφερε να κρατήσει το θετικό μομέντουμ μέχρι το τέλος και να δημιουργήσει και ένα "μαξιλάρι” ασφαλείας από τη στήριξη των 800 μονάδων. Βέβαια, όπως έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές, χωρίς τη συμβολή του τραπεζικού κλάδου, ο Γενικός Δείκτης δεν θα μπορεί να διασπάσει με αποφασιστικότητα τις έμπροσθεν αντιστάσεις του. Και οι αναταράξεις σήμερα στον τραπεζικό κλάδο δεν έλειψαν, με τον κλαδικό να αρχίζει τις συναλλαγές έως και το +3,75% για να γυρίσει αρνητικός μέχρι το -0,75% και να κλείσει τελικά στις δημοπρασίες με κέρδη 1,35%, με οδηγό κυρίως τη Eurobank.

  Έτσι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο κλάδος να προχωρήσει τις εξελίξεις που είναι πηγές αβεβαιότητας, όπως οι σημαντικές απώλειες που κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς, ενόψει και της μετατροπής του CoCo σε μετοχές. Ωστόσο, εκτός από την Πειραιώς η αγορά είδε και στην Εθνική να λύνει ο Άρειος Πάγος το χρόνιο πρόβλημα του λογαριασμού ασφάλισης ΛΕΠΕΤΕ, την ώρα που η JP Morgan έδωσε σύσταση overweight στον κλάδο, πλην της Πειραιώς.

  Πάντως πέραν των παραπάνω, η αγορά έδειξε να υποδέχεται θετικά τις αλλαγές που υπήρξαν στο κυβερνητικό σχήμα σήμερα. Όπως έχει επισημανθεί από αρκετούς ξένους αναλυτές, η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει νέες επενδύσεις, τόσο στη Λεωφ. Αθηνών όσο και εκτός αυτής, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ολιγωρήσει στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι άλλωστε το βασικό στοίχημα της δεκαετίας που αρχίζει, προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της την προηγούμενη της κρίσης και των χρεοκοπιών. Και αυτό είναι το διακύβευμα της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί από αύριο, και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις.

  Πάντως, οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά δείχνουν να βελτιώνονται, κυρίως λόγω της συντονισμένης νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης που παρέχεται παγκοσμίως. Για να μπορέσει όμως το ΧΑ να αποτυπώσει αυτές τις προσδοκίες θα πρέπει να μην υπάρξουν κάποιες επιπλοκές στην πορεία της πανδημίας, απογοητεύσεις στο εύρος της ανάπτυξης ή ένας νέος έκτακτος αρνητικός παράγοντας. Εάν δεν επιβεβαιωθεί κάποιος από τους παραπάνω καταλύτες, τότε τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΧΑ θα έχει μια θετική πορεία, η οποία σταδιακά θα λαμβάνει περισσότερο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος έκλεισαν με άλμα που ξεπέρασε το 4%, με τις Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 3%. Τα κέρδη σε Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλή ξεπέρασαν το 2% και εκείνα των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Aegean, ΟΤΕ και Coca Cola το 1%.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ο Σαράντης έκλεισε χωρίς μεταβολή. Ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Alpha Bank, Jumbo και ΟΠΑΠ, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο -1,07%. Οι απώλειες στον Ελλάκτωρ έφτασαν το 2,49% και στην Πειραιώς στο 4,54%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ