Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιαν-2021 14:07

  Σταθερά ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο

  Σταθερά ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά, αλλά έχοντας ως βασικό βαρίδι τη μετοχή της Πειραιώς, κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δοκίμασε τις αντοχές του πάνω από τις 820 μονάδες, τώρα έχει αναδιπλωθεί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,12% στις 818,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.956,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,13% στις 524,85 μονάδες.

  Οι σημαντικές απώλειες που καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς, ενόψει και της μετατροπής του CoCo σε μετοχές, συγκρατούν την ανοδική τάση του ΧΑ, η οποία αν και συντηρείται δεν επιτρέπει στον γενικό δείκτη να διαπεράσει με αποφασιστικότητα την κοντινή αντίσταση των 820 μονάδων.

  Για τη μετοχή της Πειραιώς, χρηματιστηριακοί αναλυτές εξηγούν ότι η πτώση, στον μεγαλύτερό της βαθμό, οφείλεται σε τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές στο πλαίσιο του τραπεζικού της μετασχηματισμού.

  Επίσης, εκτός από την Πειραιώς η αγορά βλέπει και στην Εθνική να λύνει ο Άρειος Πάγος το χρόνιο πρόβλημα του λογαριασμού ασφάλισης ΛΕΠΕΤΕ.

  Πάντως σε κάθε περίπτωση τη σκυτάλη της ανόδου την έχουν πάρει οι μη τραπεζικές μετοχές, αφήνοντας τον κλάδο να αφομοιώσει τα επίπεδα και να επιτρέψει στις εσωτερικές ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας ότι ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στην "ενεργό δράση" πολλά χαρτοφυλάκια.

  Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά δείχνουν να βελτιώνονται, κυρίως λόγω της συντονισμένης νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης που παρέχεται παγκοσμίως. Για να μπορέσει όμως το ΧΑ να αποτυπώσει αυτές τις προσδοκίες θα πρέπει να μην υπάρξουν κάποιες επιπλοκές στην πορεία της πανδημίας, απογοητεύσεις στο εύρος της ανάπτυξης ή ένας νέος έκτακτος αρνητικός παράγοντας. Εάν δεν επιβεβαιωθεί κάποιος από τους παραπάνω καταλύτες, τότε τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΧΑ θα έχει μια θετική πορεία, η οποία σταδιακά θα λαμβάνει περισσότερο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

  Επίσης, η αγορά δείχνει να ικανοποιείται προς ώρας με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα, με γνώμονα την ευκαιρία που υπάρχει να υλοποιηθούν έργα και οικονομικές δράσεις προστιθέμενης αξίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ. Πολλά θα κριθούν και στο πλάνο με βάση την Έκθεση Πισσαρίδη που έχει σχεδιαστεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής σημειώνει κέρδη 4,62%, με τον Μυτιληναίο και την ΕΧΑΕ να ακολουθούν με +3,45% και +3,08% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Motor Oil, και άνω του 1% σε Titan, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Λάμδα, Coca Cola και ΔΕΗ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Jumbo και Σαράντης, ενώ χωρίς μεταβολή είναι η Βιοχάλκο. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν μικρές απώλειες, με τον Ελλάκτωρ να είναι στο -1,74%, ενώ η Πειραιώς χάνει 4,62%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ