Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Δεκ-2020 13:02

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο

  Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήπια κατοχύρωση κερδών, αλλά με προσπάθειες διαφύλαξης των χθεσινών κεκτημένων, εμφανίζει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να διαχειριστεί τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε αρκετούς του τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,10% στις 811,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.944,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,64% στις 529,95 μονάδες.

  Οι πρωινές ανοδικές τάσεις δεν κράτησαν για πολύ σήμερα, με την αγορά τώρα να παλινδρομεί στα χθεσινά κλεισίματα, αν και δεν λείπουν τα στηρίγματα από επιλεγμένους τίτλους. Με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, το ταμπλό είναι σχεδόν μοιρασμένο, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που επιχειρούν να ενθυλακώσουν μέρος των χθεσινών κερδών και να διακρατήσουν τη ρευστότητα.

  Η αγορά πάντως δείχνει να έχει ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις της νέας χρονιάς και να επιδίδεται σε κινήσεις trading ώστε να βελτιώσει τελικά τις αποτιμήσεις του κλεισίματος του έτους. Οι επιλεκτικές κινήσεις και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα άλλωστε μαρτυρούν ότι ένα year end rally πιθανότατα δεν θα επιβεβαιωθεί, ειδικά μάλιστα εάν έχει προηγηθεί ένα δίμηνο που πολλοί αγοραστές έφεραν την αγορά πιο κοντά στην έναρξη του έτους.

  Πλέον στους καταλύτες για την επόμενη χρονιά είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες  προέλευσης των τουριστών, η οποία και θα προσδιορίσει τον βαθμό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της  κινητικότητας του πληθυσμού. Κρίσιμη παράμετρος για τη σταδιακή επάνοδο του τουρισμού είναι η άρση  των ταξιδιωτικών περιορισμών και η υποχώρηση της ανάγκης κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

  Επίσης, η προοπτική της χρήσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, από το δεύτερο εξάμηνο του  2021, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αναπτυξιακή δυναμική. Υπενθυμίζεται εδώ ότι συνολικά, κατά η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ., με την αγορά να αναζητά πλέον τους ωφελούμενους με "ονοματεπώνυμο". 

  Ταμπλό 

  Σε αυτό το πλαίσιο, στο ταμπλό η Πειραιώς έχει περιορίσει στο +3,25%, με τον ΑΔΜΗΕ και τον Φουρλή να είναι στο +1,89% και στο +1,03%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Coca Cola και Εθνική, ενώ Σαράντης και Ελλάκτωρ δεν έχουν μεταβολή. 

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Μυτιληναίος, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Λάμδα, αλλά δεν ξεπερνούν το -1%. ΟΛΠ και ΟΠΑΠ όμως είναι στο -1,01% και -1,19% αντίστοιχα, με την Aegean να διορθώνει κατά 3,28%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ