Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Δεκ-2020 11:19

  Κοιτάζει προς τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο

  'Βλέπει' και τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Θετικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από τα επίπεδα των 800 μονάδων και να επιβεβαιώσει τη διάσπαση των αντιστάσεων, χωρίς βέβαια λόγω της εορταστικής περιόδου να ανεβάζει συναλλακτικούς ρυθμούς. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,71% στις 816,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,78% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.958,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,16% στις 537,96 μονάδες.

  Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι υποστηρικτικό, η αγορά επιχειρεί να κινηθεί υψηλότερα, ανεβαίνοντας σκαλοπάτι προς τις 820 μονάδες, όπου εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση. Οι 800 μονάδες μετατρέπονται σταδιακά σε στήριξη, εντούτοις οι άμυνες που πρέπει να "χτιστούν" πρέπει να συνοδευτούν και με αύξηση του τζίρου, κάτι που δεν αναμένεται αυτές τις ημέρες λόγω της εορταστικής περιόδου.

  Πλέον απομένουν τρεις, μαζί με τη σημερινή, συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους, και ο κλάδος σηματωρός της αγοράς, ο τραπεζικός υπολείπεται σημαντικά από την πορεία του Γενικού Δείκτη. Παρά την άνοδο του τελευταίου τριμήνου, ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται κατά σχεδόν 40% από τις αρχές του έτους, με πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά να αναμένουν να δουν το κατά πόσο μπορεί να κλείσει αυτή η ψαλίδα. 

  Βέβαια, την ώρα που το ΧΑ πασχίζει να κλείσει τη "ζημιά" του έτους, οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, δείχνοντας ότι η επενδυτική κοινότητα έχει ξεπεράσει προ πολλού την πανδημική κρίση. Και το ζητούμενο για τη Λ. Αθηνών είναι να διαχυθεί αυτό το επενδυτικό μομέντουμ και σε περιφερειακές αγορές, που έμειναν πίσω στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. 

  Αυτό θα είναι και το στοίχημα της αγοράς τη νέα χρονιά, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών, αν και το πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να συντηρηθεί το θετικό κλίμα στο ΧΑ, το δεύτερο εξάμηνο οι προκλήσεις θα μεγεθυνθούν, καθώς θα πληθαίνουν τα στοιχεία που θα συνοψίζουν τις ουλές που άφησε η πανδημία στην ελληνική οικονομία. Το στοίχημα, λοιπόν, είναι να προσελκυστούν κεφάλαια που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως αναχώματα σε πιθανές αναταράξεις που θα προκληθούν από αρνητικές εξελίξεις. 

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς ηγείται και σήμερα της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη 5,16%, με την Alpha Bank να είναι στο +2,68% και να παλεύει με τη διάσπαση του 1 ευρώ. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Εθνική, Φουρλή, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Motor Oil και Aegean.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Σαράντης, Coca Cola, Jumbo, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα, με την ΕΥΔΑΠ να μην έχει μεταβολή. Ήπια πτωτικά, στον αντίποδα, κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Titan, με τον ΟΛΠ να υποχωρεί κατά 1,32%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ