Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Δεκ-2020 13:50

  Διατηρεί τον ανοδικό ρυθμό το Χρηματιστήριο, χαμηλά ο τζίρος

  Διατηρεί τον ανοδικό ρυθμό το Χρηματιστήριο, χαμηλά ο τζίρος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και παραμένει πάνω από τις 800 μονάδες, δεν δείχνει να έχει τις δυνάμεις να διασπάσει την αντίσταση στο επίπεδο, ώστε να κάνει την ανοδική διαφυγή.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,82% στις 800,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,85% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.918,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,38% στις 515,91 μονάδες.

  Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Χρηματιστήριο δείχνει να συσσωρεύσει κάτω από τις 800 μονάδες, χωρίς όμως να δείχνει να έχει τις δυνάμεις για να διασπάσει την ισχυρή, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, ισχυρή αντίσταση των 800-805 μονάδων. Αν και υπάρχουν οι δυνάμεις της ρευστότητας, εκείνες της ενθυλάκωσης των κερδών δείχνουν να έχουν προς ώρας το πάνω χέρι.

  Το ζητούμενο στην αγορά είναι να παραμείνει στο εύρος πέριξ των επιπέδων, αν τελικά δεν καταφέρει να τα διασπάσει ανοδικά αυτήν την εβδομάδα. Άλλωστε, μια "στάση" μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο επί έξι σχεδόν εβδομάδες ήταν απαραίτητη για τους περισσότερους αναλυτές, ώστε η αγορά να δημιουργήσει τα αναχώματα εκείνα που απαιτούνται ώστε να "αντέξει" σε μια διορθωτική κίνηση. Και μέχρι τώρα φαίνεται να τα καταφέρνει καλά, δεδομένου ότι οι διορθώσεις παραμένουν στον εσωτερικό κύκλο των τίτλων. 

  Αυτές οι διορθώσεις είτε συνδέονται με τη μεταστροφή του ανοδικού μομέντουμ σε πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, είτε σε ενθυλάκωση κερδών είτε ακόμη και στο ξεκαθάρισμα των προοπτικών ενόψει του 2021. Και σε αυτό το μοτίβο, πλην εκπλήξεων αναμένεται να κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και η εγχώρια κεφαλαιαγορά. Και οι εκπλήξεις αυτές, αρνητικές ή θετικές, το πιθανότερο να έρθουν από το εξωτερικό, καθώς δεν είναι λίγα τα μέτωπα που θα κυοφορήσουν εξελίξεις.

  Σε κάθε περίπτωση όμως, τεχνικά η αγορά θα πρέπει να κρατήσει την επαφή της με τις 800 μονάδες, ή έστω να εξαντλήσει τις διορθωτικές δυνάμεις έως τα επίπεδα των 720-750 μονάδων, ώστε να δώσει την ευκαιρία και σε χαρτοφυλάκια που θέλουν είτε να εισέλθουν είτε να διορθώσουν το εύρος της κερδοφορίας του να το πράξουν. 

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Πειραιώς και Aegean ξεχωρίζουν σήμερα, με κέρδη μεταξύ 6% και 6,20% αυτήν την ώρα, με τις ΔΕΗ και Alpha Bank να ακολουθούν με +4,62% και +4,02% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Eurobank και ΟΤΕ και άνω του 1% σε Βιοχάλκο, Jumbo, ΟΠΑΠ, Φουρλή, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος, ο Σαράντης δεν έχει μεταβολή, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινείται η Λάμδα. Ο Ελλάκτωρ και η Coca Cola δέχονται πιέσεις, συγκρατώντας και τον γενικό δείκτη, καταγράφοντας απώλειες 1,16% και 1,36% αντίστοιχα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ