Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Δεκ-2020 11:15

  Χρηματιστήριο: Νέα πολιορκία των 800 μονάδων

  Χρηματιστήριο: Νέα πολιορκία των 800 μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Δυναμικά εισήλθε στην τελική ευθεία του 2020 το χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας διαθέσεις να ξεπεράσει τον σκόπελο των 800 μονάδων και να αφήσει τη σκυτάλη σε ένα έτος που αναμένεται να είναι καλύτερο από το δωδέκαμηνο που εκπνέει αυτήν την εβδομάδα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,33% στις 805,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.927,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,97% στις 518,81 μονάδες.

  Από τη μία η συμφωνία για τις λεπτομέρειες του Brexit και από την άλλη η έναρξη του παγκόσμιου εγχειρήματος του εμβολιασμού κατά του Covid 19, έχουν βελτιώσει την ψυχολογία των επενδυτών σε όλες τις ανοιχτές αγορές σήμερα. Με το βλέμμα στο νέο δωδεκάμηνο οι προσδοκίες είναι σαφώς βελτιωμένες, καθώς μετά από το ιστορικό 2020, η οικονομία θα ξαναβρεί το δρόμο της, με τη βοήθεια φυσικά των νομισματικών και δημοσιονομικών αρχών.

  Μέσα σε αυτό το υποστηρικτικό διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ δείχνει διαθέσεις να διαπεράσει το επίπεδο των 800-805 μονάδων, στο οποίο οι ανοδικές τάσεις των δύο προηγούμενων ημερών εξαντλήθηκαν. Το εγχείρημα φυσικά θα βρει ανάλογες δυσκολίες, ειδικά όταν η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει χαμηλή λόγω των ημερών, εντούτοις το κλίμα ευνοεί την ανάληψη ρίσκου, καθώς η πλειονότητα των κινήσεων γίνεται με ορίζοντα του επόμενου δωδεκαμήνου. 

  Την ίδια ώρα, τη διάθεση ανάληψης ρίσκου έχουν τροφοδοτήσει και οι επιχειρηματικές εξελίξεις που έχουν αναβιώσει στον εγχώριο επιχειρηματικό και τραπεζικό κόσμο. Η συμφωνία της Paperpack, η στήριξη της Aegean, αλλά και η κινητικότητα του τραπεζικού κλάδου είναι μόνο μερικές από τις εξελίξεις που συντηρούν το σύνθημα της βελτίωσης της εμπιστοσύνης στον ελληνικό χάρτη, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να παρακολουθούν θετικά μια αγορά που είχε μείνει πίσω. 

  Το ζήτημα της εμπιστοσύνης άλλωστε ήταν το μείζον όχι μόνο φέτος, αλλά και την τελευταία δεκαετία, που η εγχώρια αγορά δεν αποτύπωνε την πραγματική αξία υγιών ομίλων. Και η διαφορά που έκαναν τα δίχτυα ασφαλείας που άπλωσαν οι ευρωπαίκές αρχές και στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι κυβερνητικές κινήσεις για την σωστή και ορθή διαχείριση των κεφαλαίων που θα εισέλθουν, έχει αρχίσει να φαίνεται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών. Και το στοίχημα πλέον είναι να διατηρηθεί η κρίσιμη αυτή αλλαγή για την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς...

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος ξεχωρίζει σήμερα, με την Πειραιώς να είναι στο +7,44%, την Εθνική στο +6,69% και τις Alpha Bank και Aegean να είναι στο +5,4% έκαστη. Κέρδη 4,62% σημειώνει η ΔΕΗ, η Eurobank είναι στο +4,01% και η ΕΧΑΕ κερδίζει 3,04%. 

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Jumbo, Titan, ΓΕΚ τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Λάμδα, Βιοχάλκο, Φουρλής και Μυτιληναίος, με τις Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια να κινούνται ήπια ανοδικά. Στο -1,22% είναι ο ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ