Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Δεκ-2020 08:39

  A - quant: Τέλος του έτους, συνέχιση του ράλι ή διόρθωση;

  A - quant: Τέλος του έτους, συνέχιση του ράλι ή διόρθωση;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα που ειδικά προς το τέλος της, είχε χαμηλή μεταβλητότητα λόγω των εορτών. Στις ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος Trump αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει το νέο πακέτο βοήθειας της αμερικανικής οικονομίας των $900 δισ., ζητώντας τροποποίηση προς τα πάνω αλλά τελικά, δεχόμενος πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου υπέγραψε τελικά το βράδυ της Κυριακής. Σημαντική εξέλιξη επίσης αποτελεί και η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα.

  Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων ενώ ενισχυμένη ήταν και η βρετανική στερλίνα. ΟΙ βασικότερες αγορές μετοχών κινήθηκαν ελαφρώς διορθωτικά, το ίδιο ο χρυσός με το πετρέλαιο ενώ αξιοσημείωτη είναι η άνοδος που σημειώνει το Bitcoin που μέσα στο Σαββατοκύριακο, ξεπέρασε τα $28,000.

  Η τρέχουσα εβδομάδα έχει λίγες τακτικές οικονομικές ανακοινώσεις και αναμένεται χαμηλή μεταβλητότητα και λόγω των εορτών και της αναμονής του νέου έτους.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε για το EURUSD που άνοιξε στο 1.2221 και έκλεισε στο 1.2188. Προς το τέλος της εβδομάδας, η μεταβλητότητα έπεσε αρκετά λόγω των εορτών αλλά νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, η ισοτιμία έχει ήδη ανακτήσει το 1.22. Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου (USD Index) κινείται κοντά στο 90 και πλέον το EURUSD βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι αφού είτε θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία προσπαθώντας να υπερβεί τα υψηλά έτους πάνω από το 1.2272 είτε θα συνεχίσει διορθωτικά προς το 1.20. Ασήμαντη θα είναι αυτήν την εβδομάδα η τακτική ειδησεογραφία.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική η εβδομάδα που έκλεισε για το GBPUSD το οποίο άνοιξε στο 1.3409 και έκλεισε στο 1.3550. Η εβδομάδα είχε ξεκινήσει βέβαια με πτωτικό gap αλλά το θετικό κλίμα λόγω της συμφωνίας, βοήθησε την ισοτιμία να ανέβει, παρ’ολη την πρόσκαιρη ενδυνάμωση του δολαρίου. Η μόνη εκκρεμότητα που είχε μείνει που είχε να κάνει με το ψάρεμα, τελικά αμβλύνθηκε και αυτή με συμφωνία για 5.5 χρόνια μεταβατική περίοδο. Σιγά σιγά το Brexit θα φύγει ως παράγοντας επίδρασης στο GBPUSD και θα επανέλθουν οι γνωστοί παράγοντες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Τιμές πάνω από το 1.3625, ίσως σηματοδοτήσουν πορεία προς το 1.40.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Σταθεροποιητική εβδομάδα είδαμε για το USDJPY που άνοιξε στο 103.44 και έκλεισε στο 103.59 εν μέσω μιας ελαφράς ανάκαμψης του δολαρίου. Η απόδοση του 10-ετούς αμερικανικού ομολόγου ανέβηκε ελαφρώς στο 0.95%. Η ισοτιμία είναι σε προφανή καθοδική κίνηση από την άνοιξη, η οποία είναι δυνατόν να ενταθεί κάτω από το 103. Αν όμως συνεχιστεί η ανάκαμψη του δολαρίου που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε επιστροφή ακόμα και στο 105. Πιθανό επίσης είναι λόγω των ημερών, να έχουμε σταθεροποιητικές τάσεις και χαμηλή μεταβλητότητα.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε το EURJPY την περασμένη εβδομάδα, με τιμή ανοίγματος στο 126.50 και τιμή κλεισίματος στο 126.26. Υπάρχει μια σταθεροποίηση των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα τον τελευταίο μήνα αφού η τάση είναι έντονα ανοδική από το Νοέμβριο αλλά η αντίσταση στο 127 είναι ένα μεγάλο εμπόδιο συνέχισης της ανόδου. Δεν αποκλείεται το ίδιο σενάριο να συνεχιστεί και την παρούσα εβδομάδα.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Έντονα πτωτικές τάσεις είδαμε για το EURGBP την εβδομάδα που έκλεισε, με άνοιγμα στο 0.9106 και κλείσιμο στο 0.8986. Η συμφωνία για το Brexit ενίσχυσε την στερλίνα και έτσι η ισοτιμία κατάφερε να κλείσει κάτω από την τιμή ορόσημο του 0.90. Αν το EURGBP παγιωθεί κάτω από το 0.90 και ιδιαιτέρως αν σπάσει και την στήριξη στο 0.8860, τότε έχει σοβαρές πιθανότητες για τιμές ακόμα και κοντά στο 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Η ανάκαμψη στο USDCAD συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα με άνοιγμα στο 1.2798 και κλείσιμο στο 1.2857. Μέσα στην εβδομάδα, είδαμε προσπάθειες προσέγγισης του 1.30 αλλά η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν ευνόησε αυτήν την εξέλιξη. Χρειάζεται καθαρή ανοδική διάσπαση του 1.30 ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανάσχεσης της έντονης καθοδικής τάσης που η ισοτιμία βρίσκεται από την άνοιξη. Στην αντίθετη περίπτωση και σε τυχόν διάσπαση του 1.27 προς τα κάτω, τιμές ακόμα και στο 1.25 δεν θα προξενήσουν εντύπωση.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδικά κινήθηκε το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε, μετά από πέντε κατά σειρά πτωτικές εβδομάδες. Η ισοτιμία λόγω της ανάκαμψης του δολαρίου, άνοιξε στο 0.8842 και έκλεισε στο 0.8903. Τυχόν συνέχιση της ανάκαμψης θα επιτρέψει προσέγγιση του 0.90 αλλά αν η ισοτιμία παραμείνει κάτω από το 0.89, μάλλον θα σημαίνει συνέχιση της καθοδικής της τάσης.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε το AUDUSD την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας και κλείνοντας στην περιοχή τιμών του 0.7590. Χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές ανακοινώσεις οι επόμενες ημέρες για Αυστραλία και ΗΠΑ ενώ κάποιον τόνο ίσως δώσουν οι ανακοινώσεις των δεικτών PMI στην Κίνα, την προσεχή Πέμπτη. Αν υπάρξει ανοδική διάσπαση του 0.7640, η ισοτιμία να επανέλθει σε έντονη ανοδική τάση αλλά δεν αποκλείεται και διόρθωση προς το 0.75.

  SP500

  Ελαφρώς διορθωτική η περασμένη εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,693 μονάδες και απώλειες κοντά στο 0.6%. Το πακέτο οικονομικής βοήθειας που ανακοινώθηκε στα $900 δις είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις προσδοκίες των $2 τρις και έτσι η αγορά αντέδρασε κάπως αρνητικά. Φαίνεται όμως πως αυτό είναι παροδικό γιατί νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, τα futures του δείκτη κινούνται έντονα ανοδικά και ο δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά όλων των εποχών, που δεν αποκλείεται να αποτελέσουν παρελθόν πολύ σύντομα.

  DAX30

  Με μικρή πτώση έκλεισε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την προηγούμενη εβδομάδα, στις 13,590 μονάδες, έχοντας απώλειες κοντά στο 0.3%. Τα futures του δείκτη όμως κινούνται ήδη σε πολύ θετικό έδαφος και τυχόν διάσπαση των 13,760 μονάδων, μάλλον θα σηματοδοτήσει περαιτέρω άνοδο.

  FTSE100

  Ο βρετανικός δείκτης FTSE100 συνέχισε πτωτικά για ακόμα μια εβδομάδα, με κλείσιμο στις 6,456 μονάδες και απώλειες 0.6% περίπου. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το Brexit, δεν αποκλείεται να δούμε ανάκαμψη που ίσως ενταθεί με παγίωση πάνω από τις 6,500 μονάδες.

  Χρυσός

  Ελαφρώς διορθωτική εβδομάδα για τον χρυσό που έκλεισε κοντά στα $1,882, έχοντας απώλειες 0.25% περίπου, εν μέσω μιας ενίσχυσης του δολαρίου. Τα futures του χρυσού πάντως σημειώνουν μεγάλη άνοδο αυτήν την εβδομάδα και ήδη έχουν προσεγγίσει την περιοχή των $1,900 αφού μετά την αρχική του άρνηση, ο πρόεδρος Trump υπέγραψε τελικά το πακέτο βοήθειας των $900 δις για την αμερικανική οικονομία. Αν αυτή η άνοδος συνεχιστεί, ειδικότερα πάνω από τα $1,912 θα σημαίνει επιστροφή του χρυσού σε ανοδική τάση. Αντιθέτως, πιθανή αδυναμία διατήρησης πάνω από τα $1,900 θα επιφέρει προβληματισμούς και πιθανό στόχο για τους πωλητές τα $1,860.

  Πετρέλαιο

  Μετά από επτά κατά σειρά ανοδικές εβδομάδες, οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν διορθωτικές τάσεις, με τα futures του επομένου μήνα να έχουν κλείσιμο εβδομάδας στα $48.27, εμφανίζοντας απώλειες κοντά στο 2%. Φαίνεται πως η αγορά του πετρελαίου τελευταία, δίνει μικρότερη σημασία στα κλασικά στοιχεία όπως στα αποθέματα και στις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ που παρεμπιπτόντως ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής από 1/1/2021 κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της πανδημίας και των εμβολίων. Τεχνικά μιλώντας, το πετρέλαιο χρειάζεται επαναφορά πάνω από τα $48.60 για τυχόν συνέχιση της πορείας του προς τα $50 αλλά τιμές κάτω από τα $47.50 ίσως αποτελούν ένδειξη για περαιτέρω διόρθωση.

  Bitcoin

  Συνεχίστηκε η τρελή άνοδος για το Bitcoin για ακόμα μια εβδομάδα, αφού το κλείσιμο ήταν στα $26,260 και τα κέρδη προσέγγισαν το 12%. Η τιμή σε κάποια φάση υπερέβη και τα $28,000, δείγμα της πολύ υψηλής μεταβλητότητας που υπάρχει τελευταία. Το 2020 ήταν αναμφίβολα μια εξαιρετική χρονιά για το Bitcoin αφού όχι μόνο έσπασε ανοδικά τα υψηλά του 2018 πάνω από τα $20,000 αλλά είχαμε κι ένα μπαράζ θετικών δηλώσεων από σοβαρά στελέχη της αγοράς καθώς σημαντικές τοποθετήσεις μεγάλων οργανισμών και funds. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως πλέον το Bitcoin μπορεί να πάρει τη θέση του χρυσού αλλά τα δομικά προβλήματα παραμένουν αφού και η υψηλή μεταβλητότητα συνεπάγεται μεγάλο ρίσκο αλλά και η έλλειψη θεμελιωδών στοιχείων καθιστά το Bitcoin αντικείμενο έντονης κερδοσκοπίας. Με την ορμή που έχει πάντως τελευταία, τα $30,000 φαντάζουν ρεαλιστικός στόχος.

   

   

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης, δεν είναι προσωπική οικονομική ή επενδυτική συμβουλή και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση ή δραστηριότητα. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονoμική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με έναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ