Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Δεκ-2020 17:23

  Διήμερη άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Κράτησε τα κέρδη του Χρηματιστηρίου ο ενεργειακός κλάδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της τριήμερης "εβδομάδας" των Χριστουγέννων το χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας με τη διήμερη άνοδό του, έστω και με χαμηλό τζίρο, να μαζέψει μέρος των απωλειών της Δευτέρας και να βελτιώσει την επαφή του με τις 800 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 787,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 780,32 μονάδων (+0,01%) και 789,32 μονάδες (+1,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 41,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 350 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1%, στις 1.884,05 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.065,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 494,24 μονάδες.

  Με τις συναλλακτικές ταχύτητες να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω εποχικότητας, το ΧΑ κατάφερε να κλείσει πλησίον των 790 μονάδων και να διατηρήσει την επαφή του με τις 800 μονάδες, αποκαθιστώντας εν μέρει τις βαριές απώλειες της Δευτέρας (στο -1,57% στο τριήμερο). Βέβαια, το τελευταίο διήμερο η αγορά λειτούργησε περισσότερο ως αντίδραση και λιγότερο με στρατηγικές τοποθετήσεις, εντούτοις το μήνυμα της επαναφοράς ήταν σε κάθε περίπτωση θετικό.

  Πλέον, η αγορά έχει το τετραήμερο της επόμενης εβδομάδας για να κλείσει ένα έτος που είχε έντονες συγκινήσεις. Και μπορεί παραδοσιακά οι κινήσεις των ημερών να γίνονται με το βλέμμα στο επόμενο δωδεκάμηνο, αλλά ουδείς μπορεί να διαψεύσει ένα σενάριο που οι αποτιμήσεις μπορεί να βελτιωθούν, κλείνοντας κι άλλο την ψαλίδα των ζημιών του εκπνέοντος έτους.

  Άλλωστε, οι προσδοκίες για το 2021 είναι θετικές, με τη Citi Private Bank, θυγατρική της Citigroup, να δηλώνει "ταύρος" για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών μετοχών το 2021, λόγω των ισχυρών προοπτικών που ανοίγονται για τη χώρα το 2021 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επενδύσεων στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση.

  Η Citi πάντως δεν είναι η μόνη που το υποστηρίζει αυτό, με πολλούς αναλυτές να υποδεικνύουν τους κλάδους που θα συνδεθούν με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζει στο κατά πόσο η αγορά μπορεί να διαχύσει τις ανοδικές της τάσεις σε ολόκληρο το ταμπλό. Αυτό που έχει σημασία, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, είναι να μην μετατραπεί το ΧΑ σε μια αγορά δύο ταχυτήτων. Από τη μία οι κλάδοι που θα "τρέξουν" με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών πακέτων και από την άλλη εκείνοι που θα υποκύψουν ή θα παραμείνουν στην απαξίωση του ενδιαφέροντος. Και μπορεί μια τέτοια προοπτική να βοηθήσει στο να ξεχωρίσει "η ήρα από το σιτάρι", αλλά η ελληνική οικονομία χρειάζεται τη διαφοροποίηση για να μπορέσει να σχηματίσει τις άμυνες εκείνες που χρειάζονται σε μελλοντικά σοκ. Και για να αποκτήσει τη διαφοροποίηση, η στήριξη των κλάδων μέσω της χρηματιστηριακής χρηματοδότησης δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

  Εμμέσως κάτι τέτοιο υπονοήθηκε και από τους οίκους αξιολόγησης τελευταία, καθώς τόσο η Moody’s όσο και η Scope, τόνισαν τη σπουδαιότητα οι αρχές να μείνουν πιστές σε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο ανάκαμψης, ώστε να κεφαλαιοποιηθούν αποτελεσματικά τα οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά μετά από πάνω από δέκα χρόνια που η χώρα μας περνάει μια βαθιά κρίση στην οποία δεν είναι μόνη της και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία των μετασχηματισμών που δεν έγιναν τη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +3,69% της Coca Cola και το +3,43% της Βιοχάλκο οδήγησαν την αγορά, όπως και το +2,95% του ΟΤΕ και το +2,45% της ΓΕΚ Τέρνα. Κέρδη 1,55% σημείωσε η Motor Oil και 1,43% η Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Aegean, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς με -1,57% και ο Titan με -1,30% λειτούργησαν ως βαρίδια στην αγορά, με τις ΔΕΗ, Φουρλή, Alpha Bank, ΟΛΠ, Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με μικρές απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 0,3%. Χωρίς μετβαολή οι ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ