Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 21:49

  Εβδομαδιαία κέρδη 2,5% για τον χρυσό

  Σε χαμηλό 2 μηνών έκλεισε ο χρυσός - “Βουτιά” 15% για το ασήμι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πτωτικά ολοκληρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, μετά το υψηλό ενός και πλέον μήνα όπου αναρριχήθηκε εχθές, δεχόμενο πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου που ανέκαμψε σήμερα από τα χαμηλά του. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη της τάξης του 2,5%, καθώς η αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος τις προηγούμενες ημέρες οδήγησε την τιμή του, την Πέμπτη, πάνω από τα 1.900 δολάρια.

  Η ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος όμως θεωρείται παρωδική, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πτωτική τάση θα συνεχιστεί, γεγονός που απέτρεψε την απότομη πτώση του χρυσού.

  Έτσι, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για τον χρυσό υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,50 δολάρια ή σχεδόν 0,1% και έκλεισε στα 1.888,90 δολάρια η ουγγιά, μετά την αναρρίχησή του εχθές κατά 1,7% στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Ωστόσο, στο πενθήμερο το πολύτιμο μέταλλο "έγραψε" κέρδη 2,5%, επιτυγχάνοντας την τρίτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα του.

  Παρά τη σημερινή πτώση, ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόσχεση της Fed για συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως ότου δει "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο" στην ανάκαμψη της απασχόληση και επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2%, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στον χρυσό.

  "Δεδομένων των αυξανόμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, της εξασθένησης του δολαρίου και των υψηλών αποτιμήσεων σε ορισμένα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, η ζήτηση για ένα ασφαλές καταφύγιο ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο μέταλλο και το επόμενο έτος, ωθώντας την τιμή του χρυσού προς την τιμή-στόχο των 2.300 δολαρίων η ουγγιά", επισημαίνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.

  Πτωτικά κινήθηκε σήμερα και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαρτίου να υποχωρεί κατά 15 σεντς ή 0,6% και να τερματίζει στα 26,033 δολάρια η ουγγιά, μετά το χθεσινό "άλμα" κατά 4,5%. Το ασήμι μάλιστα, παρά τη σημερινή μικρή διόρθωση, ολοκλήρωσε την καλύτερη εβδομάδα του σε έναν και πλέον μήνα, καθώς στο πενθήμερο η τιμή του εκτινάχθηκε κατά 8,1%, σύμφωνα με τη FactSet.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 0,7% και έκλεισε στα 1.043,10 δολάρια η ουγγιά, ολοκληρώνοντας όμως επίσης την εβδομάδα με κέρδη, της τάξης του 2,1%. Το συμβόλαιο Μαρτίου για το παλλάδιο έκλεισε στα 2.372 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 1% και διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 1,7%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ