Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 15:35

  Πού "ποντάρει" ο επενδυτικός γίγαντας PIMCO για το 2021

  Πού 'ποντάρει' ο επενδυτικός γίγαντας PIMCO για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τις εκτιμήσεις αλλά και τα "στοιχήματά" του για το 2021 ξεδιπλώνει ο επενδυτικός γίγαντας της αγοράς ομολόγων -και όχι μόνο- PIMCO, που διαχειρίζεται ενεργητικό που ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δηλώνει risk-on, βλέπει ευκαιρίες και στα κρατικά ομόλογα, ενώ τονίζει πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

  Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις του 2020, για τις χρηματοοικονομικές αγορές το έτος ήταν εξαιρετικό, όπως σημειώνει. Η πανδημία ήταν ένας "μαύρος κύκνος" που προκάλεσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας, μετά τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ η πτώση στις αγορές μετοχών και ομολόγων ήταν μια από τις ταχύτερες στην ιστορία.

  Ωστόσο, όσο… άνευ προηγουμένου ήταν η κατάρρευση των αγορών, το ίδιο ισχυρή ήταν και η ανάκαμψη που ακολούθησε, και ουσιαστικά τίποτα εντός του 2020 δεν ήταν φυσιολογικό. 

  Risk-on

  Η PIMCO πιστεύει ότι το 2021, αντίθετα, θα παρουσιάσει μια αργή και σταθερή επιστροφή στην ομαλότητα. Με περαιτέρω πρόοδο στα τεστ COVID, τον εντοπισμό επαφών και την ανάπτυξη εμβολίων που μειώνουν την ανάγκη κοινωνικής απόστασης, η οικονομική ανάπτυξη θα ανακάμψει περαιτέρω. Η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για τα risk assets και ειδικότερα για τα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία.

  Έτσι, ο οίκος δηλώνει risk-on για το 2021 ενώ παράλληλα εκτιμά ότι κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να αποτελούν αξιόπιστη πηγή διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου, έναντι ενός αναπτυξιακού σοκ, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

  Υπενθυμίζεται πως σε διαδικτυακή παρουσίαση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας πριν λίγο διάστημα, η PIMCO είχε δηλώσει θετική για τα ελληνικά ομόλογα, προβλέποντας συνέχιση του ράλι. Όπως είχε τονίσει, τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη σημαντική στήριξη από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ καθώς και το πολύ σημαντικό "όπλο" του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Αυτοί οι δύο καταλύτες έχουν αλλάξει τις προοπτικές για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια και εκτιμά πως οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστούν με το περιβάλλον να παραμένει πολύ ευνοϊκό για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

  Καθώς η παγκόσμια οικονομία μεταβαίνει σε μια φάση πρώιμου κύκλου, αναμένεται επιτάχυνση της αύξησης των κερδών των εταιρειών, αν και παραμένει υψηλός ο βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με την ταχύτητα και τη δύναμη της ανάκαμψης, δεδομένων των αντίθετων δυνάμεων της αργής οικονομικής δραστηριότητας και των νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων-ρεκόρ, όπως τονίζει.

  Overweight στάση για τις μετοχές

  Το 2021, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για τα risk assets και για αυτόν τον λόγο η PIMCO τηρεί overweight στάση για τις μετοχές και αυξάνει την έκθεσή της σε πιο κυκλικά προσανατολισμένες αγορές, κλάδους και μετοχές. Ωστόσο, συνεχίζει να επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η πανδημία ακόμη δεν έχει "εξαφανιστεί". 

  Εκτός από την αύξηση της έκθεσης στο κυκλικό ρίσκο, η PIMCO συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες σε τομείς που ενδέχεται να επωφεληθούν από την πορεία της οικονομίας και των επενδύσεων το επόμενο έτος. Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες υποστηρίζονται από ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και μπορούν να επωφεληθούν περαιτέρω από τις τάσεις που επιταχύνονται λόγω COVID. Οι ΗΠΑ και η Κίνα παραμένουν κυρίαρχες στον παγκόσμιο τομέα της τεχνολογίας και ως εκ τούτου παραμένουν στο επίκεντρο, αλλά η PIMCO κοιτά και trades που είναι ελκυστικά και σε άλλους κλάδους, όπως η πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη.

  Πάντως υπογραμμίζει πως κύριος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι ότι οι προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας μπορεί να εμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη. Εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες επιλογές για την επαναφορά ή την επέκταση των lockdowns. Επιπλέον, ενώ η πρόοδος στην ανάπτυξη ενός εμβολίου έχει ανακοινωθεί, το χρονοδιάγραμμα για τη μαζική παραγωγή και διανομή παραμένει ωστόσο άγνωστο.

  Το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να αναλάβει η δημοσιονομική πολιτική

  Η ανάκαμψη φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε απότομα κατά το τρίτο τρίμηνο. Πάντως, όπως αναφέρει η PIMCO, η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ακόμα και η πορεία της πανδημίας θα επηρεάσει αναμφίβολα την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης. Οι πρόσφατες αυξήσεις στα νέα κρούσματα υπογραμμίζουν την επισφαλή φύση της κρίσης, αλλά τα πολλά υποσχόμενα νέα σχετικά με την ανάπτυξη και την ανάπτυξη πολλαπλών εμβολίων θα μπορούσαν να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα περιορισμού της πανδημίας.

  Η οικονομική πολιτική είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκπλήξεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Η σημαντική και έγκαιρη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη κατάφερε να απομακρύνει τις αναταραχές από τις αγορές μετοχών και ομόλογων μετά το αρχικό σοκ.

  Κατά την PIMCO θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να υποστηριχθεί η ακόμα εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας. Με τη νομισματική πολιτική να περιορίζεται από σχεδόν μηδενικά επιτόκια στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αναλάβει πλέον το βάρος αυτό. Η μεταβίβαση από τη νομισματική στη δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε εξέλιξη και το μέγεθος και το εύρος της δημοσιονομικής "απάντησης" αναμένεται να έχει κρίσιμες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάκαμψη όσο και στις τιμές των risk assets.

  Στην Ευρώπη, η PIMCO αναμένει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική αν και οι κυβερνήσεις αναμένεται να περιορίσουν σταδιακά το 2021 πολλά από τα μέτρα που σχετίζονται με τον COVID. Αυτό πάντως είναι πολύ διαφορετικό από την πολιτική λιτότητας που υιοθετήθηκε στην ευρωζώνη μετά την ύφεση του 2008–2009 και του 2011–2012. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται επίσης να δώσουν ώθηση το επόμενο έτος, ειδικά στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία) καθώς και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. 

  Το βασικό σενάριο της PIMCO για το 2021 είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αποκτήσει δύναμη μόλις τα εμβόλια αναπτυχθούν ευρέως και ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει στις φυσιολογικές κοινωνικές αποστάσεις. Ωστόσο, αναμένει ότι θα είναι μια "μεγάλη ανηφόρα" με λακκούβες στην πορεία και μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να επιτευχθούν τα προ-πανδημίας επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής. Οι δύο βασικοί παράγοντες - περιορισμός του κορονοϊού και δημοσιονομική στήριξη - θα επηρεάσουν σημαντικά τη διαδικασία ανάκαμψης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ