Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 14:20

  Δυσκολεύεται στην υπέρβαση των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Δυσκολεύεται στην υπέρβαση των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αμείωτες είναι οι προσπάθειες διάσπασης της αντίστασης των 800-805 μονάδων από το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το δείχνει να λαμβάνει ισχυρή ώθηση από επιλεγμένους τίτλους που υπεραποδίδουν και ηγούνται της ανόδου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,47% στις 798,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 56,07 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,83% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.918,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,91% στις 529,88 μονάδες.

  Αν και η αγορά έκανε μια "κοιλιά" στην προσπάθειά της να διασπάσει την αντίσταση των 800-805 μονάδων, η υπεραπόδοση κυρίως του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος διέσπασε τη δική του αντίσταση στις 530 μονάδες, έδωσε νέα ώθηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι στηρίξεις από άλλους κλάδους είναι αμελητέες, με την αγορά τώρα να διερευνά τις αντοχές της στα όρια των αντιστάσεων.

  Και μπορεί να μην έχει έρθει ακόμη η αποφασιστική διάσπαση, όμως η αίσθηση που αποκομίζουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι αργά ή γρήγορα ο γενικός δείκτης θα κάνει την ανοδική διαφυγή.

  Η συγκέντρωση δυνάμεων πέριξ των επιπέδων άλλωστε μαρτυρά ότι μόλις ολοκληρωθεί η εσωτερική διόρθωση των τίτλων, η ρευστότητα που θα έχει εξασφαλιστεί θα εισέλθει εκ νέου στο ταμπλό και αυτό θα κάνει τη διαφορά.

  Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι μετά από την εκρηκτική ανάκαμψη του τελευταίου ενάμιση μήνα, τόσο τα κέρδη όσο και οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια ανόδου λειτουργούν ανασταλτικά για πολλά χαρτοφυλάκια να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο.

  Ένα ρίσκο βέβαια πολύ σχετικό, ειδικά για εκείνα που επί επτά και πλέον μήνες λειτουργούσαν σε ένα στενό χρονικό ορίζοντα και τώρα βλέπουν την αγορά ως μέρος μιας μεγάλης εικόνας, στην οποία η ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας είναι εμφανής στους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.

  Έτσι, το διακύβευμα αυτές τις ημέρες είναι που θα κλείσει η αγορά το έτος. Θα προτιμήσει να αφομοιώσει τα επίπεδα ή να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα της πτώσης του 2020; Μέχρι στιγμής ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 14% από τα επίπεδα που άρχισε το έτος, ενώ η υστέρηση του τραπεζικού ξεπερνά το 42%.

  Με 10, μαζί με τη σημερινή, συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα για να κλείσει η ψαλίδα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ισχυρές ανοδικές δυνάμεις που να έχουν μάλιστα και διάρκεια.

  Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Alpha Bank σημειώνουν κέρδη 5,51% και 5,27% αντίστοιχα, με την Εθνική να είναι στο +3,50% και τη Eurobank στο +3,53%. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης και άνω του 1% σε Φουρλή, Aegean, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Πειραιώς, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΛΠ και Titan. Η ΕΥΔΑΠ χάνει 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ