Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 20:44

  Δυναμικό come back στην αγορά ομολόγων από ελληνικές εισηγμένες και τράπεζες το 2021

  Δυναμικό come back στην αγορά ομολόγων από ελληνικές εισηγμένες και τράπεζες το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη 

  Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αφήσουν την άμυνα και να βγουν στην επίθεση το 2021, επιστρέφοντας δυναμικά στην αγορά ομόλογων, όπως ειπώθηκε σε πάνελ για τα ελληνικά ομόλογα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διοργανώθηκε κατά το 22ο συνέδριο του Capital Link Invest in Greece, όπου και επισημάνθηκαν τα εντυπωσιακά ρεκόρ που κατέγραψαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά το sell-off του Μαρτίου και τα οποία έφτασαν σήμερα να διαπραγματεύονται με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις και την 10ετία στο 0,55% μόλις.

  Ο κ. Απόστολος Γκουτζίνης, Partner – Milbank LLP, ο οποίος και συντόνισε το πάνελ, τόνισε πως παρά το σοκ της πανδημίας και το έντονο sell-off του Μαρτίου οι αγορές χρέους κατάφεραν να επιστρέψουν δριμύτερες και να τροφοδοτήσουν τις κεφαλαιαγορές με ρευστότητα, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις διεθνώς κατάφεραν να αντλήσουν πάνω από 3,5 τρισ. δολάρια μέσω εκδόσεων χρέους, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

  Ο κ. Morven Jones Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Χρεωστικών Κεφαλαιαγορών, EMEA στη Nomura τόνισε πως αυτή τη χρονιά οι εκδότες χρέους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ενώ πρόσθεσε πως ο όγκος εκδόσεων εκτοξεύθηκε με τον εταιρικό τομέα να κινείται κατά 50% υψηλότερα από το 2019 και τις χώρες να εκδίδουν 60% περισσότερο ομόλογα σε σχέση με πέρσι χάρη στην ισχυρή στήριξη των κεντρικών τραπεζών.  Εξαίρεση αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες άντλησης ρευστότητας που προσέφεραν οι κεντρικές τράπεζες.

  Δυναμική επιστροφή των εκδόσεων ομολόγων από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, αναμένει το 2021 ο Δημήτρης Κοφίτσας, Εκτελεστικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής / Χρηματοδοτική Ομάδα Νότιας Ευρώπης & Ελλάδας της Goldman Sachs. Ο κ. Κοφίτσας εξήγησε πως καθώς η Ελλάδα είναι μία χώρα με υψηλό beta, ενέχει δηλαδή επενδυτικά υψηλότερο ρίσκο, εξηγείται το έντονο σφυροκόπημα που δέχθηκαν οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα όταν ξέσπασε η πανδημία τον Μάρτιο. Το 2020 χαρακτηρίστηκε από πολύ χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα στο μέτωπο των επιχειρήσεων και των τραπεζών και αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες: το 2019 υπήρξε έντονη κινητικότητα και έτσι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δεν ήταν υψηλές, ενώ πολλές ελληνικές εταιρείες λόγω της χαμηλής αξιολόγησης δεν είχαν τη στήριξη των προγραμμάτων της ΕΚΤ. Ωστόσο εκτιμά πως το 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεφύγουν από την "άμυνα" και να  βγουν στην "επίθεση" εκδίδοντας ομόλογα, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει για την οικονομία οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων.

  "Η πανδημία φαίνεται σαν… Θεός για την Ελλάδα" όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας προσπαθώντας να εξηγήσει τη χρυσή ευκαιρία που αποτέλεσε, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, για την Ελλάδα η κρίση λόγω Covid. O κ. Τσάκωνας υπογράμμισε την εντυπωσιακή πορεία που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ομόλογα φέτος, χάρη και στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Η Ελλάδα ήταν από τις πολύ λίγες χώρες που δεν αύξησαν σημαντικά τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, ενώ τα spreads έχουν σημειώσει φέτος τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ευρωζώνη. "Αυτό οφείλεται σημαντικά στην ΕΚΤ και το πρόγραμμα PEPP", όπως επισήμανε, και στόχος του ΟΔΔΗΧ το 2021 είναι να εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες και το επόμενο έτος, όπως έκανε και φέτος, έτσι ώστε να ξαναχτίσει την καμπύλη ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και να κάνει τους ελληνικούς τίτλους πιο ελκυστικούς στην επενδυτική κοινότητα, αυξάνοντας το μέγεθος των εκδόσεων. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ίσα με το 30% του capital key της Ελλάδας και με βάση τις νέες αποφάσεις της μπορεί να αγοράσει 20 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα περαιτέρω. Αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία και για τους επομένους 12 μήνες. Βασική επιδίωξη είναι η πλήρης ανανέωση της ελληνικής καμπύλης, ώστε να αποκτήσει ένα υγιές steepness (κλίση), όπως επισήμανε.

  Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν το έτος πολύ δυναμικά στις αγορές ομολόγων, εκδίδοντας (κάποιες από αυτές) Tier 2 τίτλοι οι οποίοι είδαν σημαντική ζήτηση, σημείωσε ο Βασίλης Κώτσηρας Head of Capital Markets and Structured Finance  στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο η οδός ομαλοποίησης του κλάδου σταμάτησε απότομα από το σοκ της πανδημίας και ξεκίνησαν ένα νέο κύμα σκεπτικισμού και ανησυχιών για τις ελληνικές τράπεζες, την ποιότητα του ενεργητικού κτλ. Η Ελλάδα πάντως δεν ήταν το πρόβλημα ούτε το μαύρο πρόβατο σε αυτή την κρίση, κάτι που οι επενδυτές αναγνώρισαν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Το PEPP αποτέλεσε μία τεράστια ώθηση για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες "τράβηξαν" από τα TLTROs της ΕΚΤ σχεδόν 40 δισ. ευρώ φθηνής ρευστότητας. Η Εθνική ήθελε να δώσει ένα σήμα στην αγορά ότι μπορεί να εκδώσει χρέος και για αυτόν τον λόγο προχώρησε στην έκδοση του πρώτου senior πράσινου ομολόγου, το οποίο και δείχνει τη δέσμευση της τράπεζας στο ESG και την ενέργεια.

  Το 2020 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας, ωστόσο η απάντηση από τις αρχές ήταν έγκαιρη. Συνολικά οι επενδυτές έχουν δει το σοκ του Covid ως κάτι προσωρινό, σημείωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Τσάιτας, διευθυντής επενδυτικών σχέσεων των ΕΛΠΕ, προσθέτοντας πως ο κλάδος του πετρελαίου και αερίου ήταν από τους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο έντονα.

  Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, οι περισσότερες ελληνικές εισηγμένες ήταν πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες λόγω και του έντονα κινητικού 2019, ενώ από τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης έλαβαν σημαντική στήριξη από τις ελληνικές τράπεζες, όπως πρόσθεσε.  Αν και οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες ωστόσο, η αγορά έδειξε την εμπιστοσύνη της στα ΕΛΠΕ, τόνισε, αναφερόμενος στην επιτυχημένη συναλλαγή στην οποία προχώρησε ο όμιλος τον Οκτώβριο για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Κοζάνης, με την απόδοση να είναι μόλις ελαφρώς υψηλότερη από την έκδοση ομολόγου στην οποία προχώρησε ο Όμιλος του 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ