Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 12:59

  Deutsche Bank: Πού ποντάρουν 1.000 πελάτες της για το 2021 και τι... δεν θέλουν τα Χριστούγεννα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Deutsche Bank ζήτησε από 984 πελάτες της, διαχειριστές κεφαλαίων, αναλυτές και άλλους "παίκτες" των αγορών διεθνώς, τις απόψεις και τις προβλέψεις τους για το 2021 σε μετοχές, νομίσματα και ομόλογα, για το ποιο πιστεύουν ότι θα ήταν το προσωπικό τους χρονοδιάγραμμα σχετικά με τον εμβολιασμό, καθώς και πώς περιμένουν να αλλάξουν οι συμπεριφορές τους τη νέα χρονιά. 

  Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές

  Ξεκινώντας με ποιους θεωρούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές το 2021, οι τρεις τοπ ανησυχίες σχετίζονται όλες με το εμβόλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια περιθώρια θετικών εκπλήξεων στο μέτωπο αυτό μετά την επιτυχή διάθεση εμβολίων, σε σχέση με τις προσδοκίες. Συγκεκριμένα η κύρια ανησυχία είναι εάν ο ιός μεταλλαχθεί και δεν καλυφθεί από τα εμβόλια, και ακολουθείται από τις σοβαρές παρενέργειες καθώς και τη χαμηλή διάθεση του πληθυσμού να εμβολιαστεί.

  Η τεχνολογική φούσκα αποτελεί τον τέταρτο κίνδυνο για το 2021 σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, ακολουθούμενη από την πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών, ενώ μία έκπληξη στην πορεία του πληθωρισμού αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη ανησυχία για το 2021.

  ωψ

  Οk στις… παντόφλες, όχι στο αλκοόλ

  Για να κάνει και μία παρένθεση στο… πνεύμα των Χριστουγέννων, η Deutsche Bank σημειώνει πως... ένας πολύ πιο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για αυτούς θα μπορούσε να είναι μερικά από τα δώρα που θα ανοίξουν την επόμενη Παρασκευή το πρωί, ανήμερα των Χριστουγέννων. Στην ειδική ερώτηση της D.B με θέμα τα Χριστούγεννα, οι επαγγελματίες της αγοράς ερωτήθηκαν ποιο είναι το χειρότερο δώρο που μπορούσε να τους πάρει κάποιος. 

  Ο ξεκάθαρος νικητής είναι ένα φτηνό μπουκάλι αλκοόλ ακολουθούμενο από σοκολάτες / είδη ζαχαροπλαστικής και τα χαρτομάντηλα. Τα αρώματα επίσης είναι ψηλά στη λίστα των χειρότερων δώρων…

  Οι… παντόφλες πάντως δεν σημείωσαν άσχημα αποτελέσματα, οπότε, όπως σημειώνει η D.B αυτό αποτελεί ίσως ένα πολύ ενδιαφέρον δημογραφικό στοιχείο εν καιρώ… τηλεργασίας! 

  xz

  Οι προσδοκίες για τον εμβολιασμό, μάσκες έως το και το γ’ τρίμηνο του 2021

  Πίσω στην ουσία της έρευνας της  D.B, και σχετικά με την προθυμία λήψης εμβολίου, λίγο κάτω από το μισό (48%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν εντός ενός μηνός από τη διάθεση ενός εγκεκριμένου εμβολίου, ένα "αξιοπρεπές" ποσοστό. 

  Σε ό,τι αφορά το πότε αναμένουν ότι θα εμβολιαστούν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την πιθανή διαθεσιμότητα, μόνο το 11% αναμένει να εμβολιαστεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, με πάνω από το 50% να αναμένει ότι θα το κάνει έως το τέλος του α’ εξαμήνου. Μόνο το 4% δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να εμβολιαστεί, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα.

  dvbgdf

  Το 50% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι θα φορούν μάσκες στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, με περίπου το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι θα φορά μάσκες και το 2022. 

  Ενώ λίγο πάνω από το ένα πέμπτο (21%) αναμένει να κάνει χειραψία με κάποιον εκτός της οικογένειάς του το επόμενο τρίμηνο, ένα παρόμοιο ποσό (23%) επίσης δεν περιμένει να το κάνει μέχρι το 2022.

  Το 48% συμφωνεί ενώ το 44% των ερωτηθέντων διαφωνεί σχετικά με το εάν κάποιος πρέπει να πρώτα εμβολιαστεί για να του επιτραπεί να συμμετέχει σε ορισμένες δημόσιες δραστηριότητες. Ωστόσο, σε ερώτηση εάν οι εργοδότες πρέπει να κάνουν υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους εργαζομένους, το 44% συμφωνεί ενώ το 48% διαφωνεί. Αυτό είναι σύμφωνο με τη συνεχιζόμενη άποψη των ερωτηθέντων της έρευνας ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να καταστήσουν υποχρεωτική τη λήψη των εμβολίων.

  cvx

  Πάντως, οι επαγγελματίες της αγοράς φαίνεται πως πιστεύουν ότι τα τρέχοντα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί δεν είναι όσο αυστηρά θα έπρεπε, με το 35% να δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν όσο αυστηρά θα έπρεπε. Αυτό συμπίπτει με τα κρούσματα  και τους θανάτους στις Η.Π.Α. και τα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη.

  Με τους αυξανόμενους περιορισμούς που επιβάλλονται σε μπαρ και εστιατόρια, "μόνο" το 42% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να φάει έξω τον επόμενο μήνα, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναμένουν να επιστρέψουν στο γραφείο τον επόμενο μήνα τοποθετείται στο 35%.

  lkk

  Επενδυτική στρατηγική

  Σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική του 2021, οι επαγγελματίες των αγορών έχουν στόχο να επενδύσουν στα risk assets, με τις μετοχές να αποτελούν την κορυφαία επιλογή.

  Οι αμερικανικές μετοχές προτιμώνται οριακά από τις αναδυόμενες αγορές (23% έναντι 22%) ακολουθούμενες κάπως μακρινά από τις ευρωπαϊκές (14%) και τις ασιατικές (13%) μετοχές.

  Τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών αποτελούν το λιγότερο προτιμώμενο asset για το 2021, και ακολουθούν οι θέσεις σε μετρητά.

  fsdf

  Η στρατηγική υπέρ του ρίσκου αφορά και τις αγορές συναλλάγματος, όπου τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών αποτελούν την κορυφαία επιλογή για το 37% των ερωτηθέντων, ενώ το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι το αμερικάνικο δολάριο είναι το λιγότερο "αγαπημένο" του νόμισμα για το 2021. Δεδομένης της ροής ειδήσεων για το Brexit, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η στερλίνα είναι το δεύτερο λιγότερο δημοφιλές νόμισμα.

  ng

  Επίσης, το ήμισυ (47%) των ερωτηθέντων αναμένουν αναβάθμιση των παγκόσμιων προβλέψεων ανάπτυξης το επόμενο έτος, με μόλις το 19% να αναμένει υποβάθμιση.

  Με τον δείκτη S&P 500 να κινείται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και τις ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν σημειώσει σημαντικό ράλι, οι επενδυτές, οι αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων συνεχίζουν να αξιολογούν τα risk assets ως υπερτιμημένα, παρόλο που τα "ψηφίζουν" για το 2021. To 13% εκτιμά ότι είναι "εξαιρετικά ακριβά", ενώ το 64% πιστεύει ότι είναι "ακριβά", με μόλις το 8% να τα θεωρεί "φθηνά". Πάντως, οι κυκλικές μετοχές θεωρούνται "φθηνές" σε σχέση με τις μετοχές ανάπτυξης (49%).

  Επίσης, η πλειονότητα εκτιμά ότι οι μετοχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη στους επόμενους τρεις μήνες θα κινηθούν υψηλότερα, ενώ η πλειονότητα επίσης βλέπει τον S&P 500 και τον Stoxx 600 σε υψηλότερα επίπεδα σε 12 μήνες από τώρα. Παράλληλα, ανοδικά εκτιμούν ότι θα κινηθούν και οι αποδόσεις των αμερικάνικων και των γερμανικών ομολόγων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ