Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 11:11

  Αυξάνονται οι διορθωτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

  Αυξάνονται οι διορθωτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:24

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μετά από σχεδόν ένα ημίωρο ταλάντευσης, οι πωλητές έχουν αναλάβει τα ηνία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει για ακόμη μία φορά μια μικρή δυσκολία να ανέλθει στη ζώνη των 800 μονάδων, στην οποία έχει μπει στοπ από τους πωλητές ήδη δύο φορές τις τελευταίες ημέρες. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,61% στις 783,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.871,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,79% στις 494,58 μονάδες.

  Αν και το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό, η αγορά δείχνει να δυσκολεύεται να διαπεράσει τη ζώνη των 800 μονάδων, με τους πωλητές να έχουν δράσει ανασταλτικά ήδη δύο φορές. Μάλιστα, σήμερα, την επομένη της τελευταίας προσπάθειας, η αγορά δείχνει νευρικότητα και μεταβλητότητα σε τίτλους που ήδη συνέβαλαν στην παραμονή της αγοράς στη ζώνη των 790 μονάδων, χωρίς βέβαια να δείχνει διάθεση να φύγει, τουλάχιστον προς το παρόν, προς υψηλότερα επίπεδα.

  Η αγορά χρειάζεται την αφομοίωση των επιπέδων προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητά της, επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές σήμερα. Άλλωστε τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων είναι μεγάλα και δικαιολογούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αν και τα νέα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει δεν αφήνουν την αγορά να καταγράψει μια ευρείας έκτασης διόρθωση που ενδεχομένως να δοκιμάσει τα επίπεδα των 770-750 μονάδων. 

  Εκτός των τεχνικών χαρακτηριστικών πάντως, η αγορά σήμερα θα παρακολουθήσει την ψήφιση του προϋπολογισμού του νέου έτους. Ενός προϋπολογισμού που ο βαθμός αβεβαιότητάς του είναι στα ύψη λόγω της πανδημίας, εντούτοις θα δώσει το στίγμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες, δεν ήταν λίγοι οι ξένοι αναλυτές (Moody’s, Scope, Citigroup κλπ) που τόνισαν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το πόσο θα παραμείνει πιστή η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις και στον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα δώσει η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή, ώστε να προσελκύσει ακόμη πιο μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια ειδικά στους κλάδους που συνδέονται με τη διάθεση των κονδυλίων αυτών. 

  Ταμπλό 


  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Eurobank, Jumbo, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Motor Oil, Τέρνα ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Coca Cola, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Titan, ΟΛΠ, Φουρλής και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ και ο Μυτιληναίος σημειώνουν κέρδη 1,97% και 1,28% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή η ΓΕΚ Τέρνα και η Aegean. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ