Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 14:35

  Βρίσκει "ταβάνι" στις 800 μονάδες το άλμα στο Χρηματιστήριο

  Ιδιωτικό χρέος και ανάπτυξη κεφαλαιαγορών προτεραιότητες στην ατζέντα του Σχεδίου Ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνσδρας Τόμπρα 

  Με τις 800 μονάδες φλερτάρει το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, δείχνοντας όμως την επιφυλακτικότητά του να δοκιμάσει την αντίσταση, παρά το γεγονός ότι έχει στο πλευρό του την ισχυρή άνοδο κρίσιμων και δεικτοβαρών τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,50% στις 798,49 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 55,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.910,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 5,42% στις 520,01 μονάδες.

  Αν και βρέθηκε νωρίτερα στα επίπεδα των 802 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης βρίσκει κάποια αντίσταση, όπως έγινε και την περασμένη Τετάρτη (9/12), πυροδοτώντας τη διόρθωση. Βέβαια, η αγορά δείχνει ότι σταδιακά θα δοκιμάσει την αντίσταση, καθώς ακόμη και μετά το pullback στις 760 μονάδες, η επαναφορά ήταν γρήγορη και έντονη.

  Σε αυτό το μέτωπο μπορεί να βοηθήσουν τα σχόλια της πλειονότητας των ξένων αναλυτών που τοποθετούν την Ελλάδα μεταξύ των πλέον ωφελημένων τόσο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και από τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

  Άλλωστε, αυτό που έχει τονιστεί πολλάκις και από εγχώριους χρηματιστηριακούς αναλυτές είναι ότι παρά την κρίση που έφερε η πανδημία στη χώρα, η στήριξη από τις ευρωπαϊκές αρχές είναι τελείως διαφορετική από αυτό που βίωσε η χώρα κατά τη δεκαετή δημοσιονομική της κρίση.

  Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι διοικήσεις των εισηγμένων που τοποθετούνται στρατηγικά με βάση τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η ρευστότητα στην οικονομία από τις πράξεις της ΕΚΤ θα παραμείνει αυξημένη. Αυτή η εξίσωση είναι ιδανική για μια ταχεία ανάκαμψη, σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, με την αγορά να μην μπορεί να το παραβλέψει στις τοποθετήσεις της. 

  Τεχνικά τώρα, η πρώτη αντίσταση τοποθετείται στο εύρος των 800-805 μονάδων, ενώ εάν διασπαστεί θα ακολουθήσουν οι 820, οι 860 και ο μεγάλος στόχος των 880 μονάδων. Στον αντίποδα, η πρώτη στήριξη βρίσκεται στις 770-760 μονάδες και ακολουθούν οι 750-740 μονάδες. Ο τραπεζικός έχει την αντίσταση στις 520 -530 μονάδες και ακολουθούν οι 560 μονάδες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει άλμα 8,33%, με την Εθνική και την Πειραιώς να ακολουθούν με +5,77% και +5,57% αντίστοιχα. Άνω του 4% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα, με τη Eurobank να είναι στο +3,11%. 

  Τα κέρδη σε Λάμδα, Σαράντη, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Motor Oil και ΔΕΗ ξεπερνούν το 2%, ενώ εκείνα σε Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Φουρλή, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ και Titan, ενώ ήπια πτωτικά η Jumbo. Στο -1,50% είναι η Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ