Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 17:33

  Ανατροπή... και κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ανατροπή... και κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μόλις μιάμιση συνεδρίαση διήρκησε η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα όχι μόνο κατάφερε να ανατρέψει το ενδοσυνεδριακό -2%, αλλά και να κλείσει και πάλι στη ζώνη των 780 μονάδων, με το ριμπάουντ των τραπεζών να δίνει το σήμα για θετικές προσδοκίες την ερχόμενη εβδομάδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 779,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 759,18 μονάδων (-1,96%) και 785,25 μονάδες (+1,41%). Ο τζίρος ανήλθε στα 153,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 83,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 15,1 εκατ. τεμάχια.

  Η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα αποδίδεται και στο πακέτο του 5% ή 10,7 εκατ. τεμάχια στον Ελλάκτωρα που διακινήθηκε λίγο πριν τις 15:30 στην τιμή των 1,30 ευρώ, η συνολική αξία του οποίου έφτασε στα 13,92 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέσω τεσσάρων πακέτων διακινήθηκε το 2,9% του συνόλου των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής, στην τιμή των 12,30 και 13,25 ευρώ με συνολική αξία 42 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61%, στις 1.864,89 μονάδες, ενώ στο +0,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.057,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,72% στις 493,29 μονάδες

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,75%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,94%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 4,90%.

  Για τους έχοντες μνήμη και χρηματιστηριακή εμπειρία, τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας φέρνουν αναμνήσεις από την ένδοξη ανοδική αγορά του 1999, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων σταμάτησε στο 14, όμως η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλά πια στην Λεωφόρο Αθηνών.

  Διορθώσεις τιμών μετά από έντονες ανοδικές κινήσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνο για την απορρόφηση των γρήγορων κερδών ολοκληρώνονται σε βάθος δυο συνεδριάσεων. Για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν δίδεται η ευκαιρία στους πωλητές να επανατοποθετηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα ενώ η Αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να κοντράρει και την τάση από το εξωτερικό, αν χρειαστεί.

  Παράλληλα η κινητικότητα σε εισροές και νέους κωδικούς υποδηλώνει διάχυση του ενδιαφέροντος και άπλωμα της αγοράς, στοιχείο που φάνηκε στο βάθος της διόρθωσης όταν ήρθε η ώρα της κατοχύρωσης κερδών.  Όλα τα παραπάνω έχουν το αποτέλεσμα τους στις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μοχλευμένων θέσεων και την διάδοση της ανόδου σε μεγαλύτερο τμήμα εταιρειών.

  Ασφαλώς αυτό το οποίο ξεκίνησε από το Νοέμβριο δεν πρόκειται να συνεχιστεί εσαεί, η άνοδος θα επαναφέρει την αποτίμηση πολλών εταιριών κοντά στα δίκαια επίπεδα διαπραγμάτευσης και θα υποστηρίξει κάποιες προσπάθειες χρηματοδότησης. Ωστόσο από κάποιο σημείο και μετά θα απαιτηθούν νέα ή αποτελέσματα, αναμενόμενα η άνοδος θα γίνει πιο σφιχτή σε περίμετρο επιλογών. Επίσης, η πρόοδος του εμβολίου και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα μπει σε ένα μετρήσιμο ορίζοντα στον οποίο θα προσδιοριστεί πιο αυστηρά ο βαθμός και ο χρόνος ανάκαμψης της δραστηριότητας κομβικών κλάδων.

  Η διαδικασία επιλογής της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να λάβει ακόμα υπόψη της την ικανότητα των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου ανάκαμψης να επιταχύνουν την διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα καθώς και τα οφέλη των εταιριών που εφάπτονται στο αντικείμενο των δράσεων του ταμείου.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πάτησε και πάνω από τις 800 μονάδες στην τελευταία ημέρα του πολυήμερου ανοδικού σερί. Η συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου έχει το μοτίβο ενός "island reversal” που σηματοδοτεί το τέλος μιας κίνησης συνορεύοντας με διαδοχικά καθοδικά και ανοδικά χάσματα τιμών. Αντίστοιχα μοτίβα συναντώνται και στις πτωτικές αγορές όπου η εμφάνιση τέτοιων συνεδριάσεων οριοθετεί τοπικούς πυθμένες Τα στοπ πλέον της ανοδικής κίνησης έχουν ανέβει στις 720 μονάδες δίνοντας αρκετό χώρο διόρθωσης στην αγορά χωρίς να αλλάξει η τάση.

  Ο στόχος έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 880 μονάδες, επίπεδο το οποίο ακόμα χρειάζεται χρόνο και άρα συσσώρευση ώστε να έχει μια δυναμική ανάλογη των απαιτήσεων του εν λόγω επιπέδου. Η σταθεροποίηση του μέσου ημερήσιου τζίρου σε όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ ικανοποιεί αυτή την συνθήκη, μια πιο ομαλή κλίση της καμπύλης θα έκανε λιγότερο ευάλωτη την δυναμική πάνω από τις 800 μονάδες. Συμπερασματικά η διόρθωση που ξεκίνησε την Πέμπτη δεν θεωρούμε ότι έχει ολοκληρωθεί, ένα μοτίβο συσσώρευσης εκτιμούμε ως πιο πιθανό σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε σήμερα καταγράφοντας άλμα 7,29%, με την Εθνική να κλείνει στο +5,51% και την Τέρνα Ενεργειακή (με τα πολλά πακέτα) να ακολουθεί με άνοδο 4,38%. Στο +3,23% έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ και στο +3,14% η ΕΧΑΕ, με τη Eurobank και την Πειραιώς να ολοκληρώνουν με κέρδη 2,66% και 2,01% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ,ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Motor Oil και Titan.

  Στον αντίποδα, η ανακοίνωση για την αύξηση κεφαλαίου έφερε τον Ελλάκτωρα στο -5,86%, με τον ΟΤΕ να κλείνει στο -3,33% και την Jumbo στο -2,76%. Οι απώλειες σε Λάμδα και Coca Cola έφτασαν το 1,88%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ