Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 14:56

  Από το -2%... στο +1% το Χρηματιστήριο

  Βρίσκει στηρίξεις το Χρηματιστήριο, μαζεύει τις απώλειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:05

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Το σήμα της αλλαγής της ημερήσιας τάσης δόθηκε από τις τράπεζες, με το Χρηματιστήριο Αθηνών, όχι μόνο να απορροφά το πρωινό -2%, αλλά να κινείται και υψηλότερα, διακόπτοντας τη διορθωτική κίνηση που άρχισε χτες. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,05% στις 782,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 60,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.875,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 6,37% στις 501,08 μονάδες.

  Η διορθωτική κίνηση της αγοράς μετά από την 4-ήμερη ανοδική κίνηση, μπορεί να άργησε λίγο, αλλά εν πολλοίς είναι αναμενόμενη και φυσιολογική, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, προσθέτοντας ότι η εξαέρωση της αγοράς και η δημιουργία νέων τεχνικών στηρίξεων, κρίνεται απαραίτητη για τη συγκέντρωση των αναγκαίων δυνάμεων συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

  Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και η επέκταση των προγραμμάτων PEPP και TLTRO ΙΙΙ, τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά, αποδεικνύει άλλη μια φορά στις αγορές ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο για όλες τις χώρες, αλλά για την Ελλάδα ακόμα περισσότερο.

  Αυτό απεικονίζεται κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων και στη συνεχή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της, που στην 10-ετία κινούνται πλέον πέριξ του 0,61%, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να υποβοηθούνται από την παροχή άπλετης και φθηνής ρευστότητας, μέσω του προγράμματος επαναγοράς δανείων TLTRO III.

  Συνεπώς, κατά τον Παπαϊωάννου, παρά την έντονη διόρθωση, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση απέχει πολύ από το να απειληθεί. Η διορθωτική κίνηση αποτελεί ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Η προσέγγιση των κινητών Μέσων όρων 25, 50 και 200 ημερών αποτελούν τους εύκολους οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και η Εθνική ηγούνται στην αντίδραση με +6,85% και +7,93% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ακολουθεί με +4,43% και τη Eurobank με +3,83%. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και ΑΔΜΗΕ, με την ΕΧΑΕ να κερδίζει 1,31%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Aegean, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Φουρλή. 

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ συνεχίζει με απώλειες 6,34%, με τον ΟΤΕ να είναι στο -2,22%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Coca Cola, Jumbo, Λάμδα, ΟΛΠ και Titan, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΠΑΠ. Ο Σαράντης είναι χωρίς μεταβολή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ