Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2020 13:56

  Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, δοκιμάζονται οι 780 μονάδες

  Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, δοκιμάζονται οι 780 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:20

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται αυτήν την ώρα οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της πτώσης προς τη στήριξη των 780 μονάδων, η οποία εντάθηκε μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας κατά 500 δισ. ευρώ.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,91% στις 780,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 62 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,91% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.869,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,44% στις 489,63 μονάδες.

  Αν και η αγορά έδειχνε να ελέγχει την πτώση, η ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αν και υποστηρικτική στην οικονομία, έφερε νευρικότητα και επιτάχυνση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάζει αυτήν την ώρα τη στήριξη των 780 μονάδων. Και το γεγονός ότι είχε προηγηθεί το 14ήμερο ανοδικό σερί δεν βοηθά την αγορά, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που επιχειρούν την ενθυλάκωση των κερδών τους. 

  Πάντως, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές του Capital.gr, τα αναχώματα στη διόρθωση δεν λείπουν, ειδικά από χαρτοφυλάκια που ρευστοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες ή έμειναν "εκτός νυμφώνος" και βρίσκουν την ευκαιρία (επαν)εισόδου σε μια αγορά που τα τεχνικά χαρακτηριστικά της δείχνουν άνοδο, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η διορθωτική κίνηση άλλωστε αναμενόταν από πολλούς που είχαν σπεύσει να ρευστοποιήσουν χάνοντας το ανοδικό σερί, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

  Ένα ακόμη μοτίβο που δείχνει να επαναλαμβάνεται σήμερα είναι και η μείωση των συναλλακτικών ρυθμών, όπως συνέβη και στις εσωτερικές διορθώσεις που έκανε η αγορά το προηγούμενο διάστημα. Ένα στοιχείο που έχει βελτιώσει, άλλωστε, την εμπιστοσύνη στη Λ. Αθηνών είναι η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στις ανοδικές από τις πτωτικές συνεδριάσεις, σε επίπεδο τζίρου.

  Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα χρειαστεί νέα καύσιμα για να συνεχίσει ανοδικά και πάνω από τις 800 μονάδες, οι οποίες από χθες φάνηκε να τη δυσκολεύουν. Εκτός από τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, οι οποίες λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενες, το ΧΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα εκτιμάται πως θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου, με τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής να βρίσκεται υψηλά στο ενδιαφέρον, καθώς εκεί θα φανεί εάν έχουν καμφθεί αποτελεσματικά οι αντιρρήσεις από Ουγγαρία και Πολωνία.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 5,02% και 5,12% αντίστοιχα, ενώ άνω του 4% είναι η πτώση σε Εθνική και ΕΧΑΕ. Στο -3,92% είναι ο Ελλάκτωρ, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Jumbo, Motor Oil, Eurobank, Φουρλής και Λάμδα να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%.

  Οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Titan, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ ξεπερνά το 1%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ να κινούνται με ήπιες απώλειες. Η Coca Cola, στον αντίποδα, κερδίζει 0,16%, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο +1,37%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ