Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 17:26

  Ασταμάτητο το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

  Ασταμάτητο το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μετά από μία συνεδρίαση που επικράτησαν οι εναλλαγές προσήμου και η νευρικότητα, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε το ανοδικό σερί για 13η συνεχόμενη ημέρα, απορροφώντας τις πιέσεις από την κατοχύρωση κερδών σε επίπεδο τίτλων, αλλά και κλείνοντας πάνω από τις 790 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 791,17 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 782,12 μονάδων (-0,60%) και 791,17 μονάδων (+0,55%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,56%, στις 1.894,67 μονάδες, ενώ στο -0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.069,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,17% στις 494,88 μονάδες.

  Αν και ο Γενικός Δείκτης έκανε το κλείσιμο πάνω από τις 790 μονάδες, η αγορά έδειξε κάποια δυσκολία στο επίπεδο που θα της ανοίξει για τα καλά τον δρόμο για τις 800 μονάδες. Βέβαια, είχε μπροστά της και τις κινήσεις των χαρτοφυλακίων που θέλουν να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, ωστόσο, αυτό που φάνηκε, εξίσου, σήμερα, είναι ότι όσες φορές η αγορά δέχτηκε πιέσεις προς τις 780 μονάδες, οι αγοραστές έδιναν το παρόν για να απορροφήσουν την προσφορά.

  Είναι σαφές επομένως ότι η αγορά χρειάζεται μια στάση μετά από το ανοδικό της σερί, το οποίο σε βάθος πέντε και πλέον εβδομάδων έχει διαψεύσει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους. Και μπορεί σε επίπεδο τίτλων να έχουν υπάρξει κάποιες διορθώσεις, εντούτοις από τις 30 Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει μόλις έξι πτωτικές συνεδριάσεις, με τις πέντε εξ αυτών οι απώλειες να είναι περιορισμένες.

  Το τρίτο μήνυμα που έδωσε η αγορά είναι η "αξία" του τραπεζικού κλάδου εάν θέλει να συνεχίσει προς την αντίσταση των 800 μονάδων και να τη δοκιμάσει με αξιώσεις. Αν και δυσκολεύτηκε, ο κλάδος τελικά έκλεισε θετικά, έχοντας μάλιστα διακινήσει σχεδόν τα ¾ του όγκου της αγοράς. Και ειδικά μάλιστα στο ζήτημα της συναλλακτικής δραστηριότητας, η αγορά επιβεβαίωσε και σήμερα ότι στις ανοδικές συνεδριάσεις ανεβάζει τους ρυθμούς, ενώ στις πτωτικές τους μειώνει.

  Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, η αγορά δείχνει να έχει αφομοιώσει τις εξελίξεις για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πλέον κινείται με καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά, έως ότου βρεθεί ο επόμενος καταλύτης που θα της δείξει τον δρόμο. Ένα πρώτο δείγμα της αντίδρασης που μπορεί να υπάρξει ενδεχομένως να έρθει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, με τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Συνόδου Κορυφής να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η μεν πρώτη αναμένεται να παρατείνει και να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, με τα ελληνικά ομόλογα να επωφελούνται, και η δε δεύτερη να λάβει την τελική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρούνται από την αγορά ως game changer του υφεσιακού κύκλου που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού, καθώς η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. Χωρίς αυτά, όπως σημείωσε και η Citigroup δεν θα καταφέρει τη μεγάλη ανάκαμψη η ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί από το β' 6μηνο του επόμενου έτους. Όταν δηλαδή θα αρχίσει η ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός από το +4,21% της Aegean, η αγορά βρήκε ισχυρά στηρίγματα στο +2,82% της Eurobank και το +2,27% της Alpha Bank. Άνω του 1% ήταν και τα κέρδη σε Εθνική, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Σαράντη και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και Motor Oil ήταν αυτές που τελικά έκλεισαν με τις μεγαλύτερες απώλειες, κλείνοντας στο -1,08% και -1,07% αντίστοιχα, με τις ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλή, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola να κλείνουν με μικρές απώλειες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ