Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 13:59

  Αψιμαχίες σε στενό εύρος στο Χρηματιστήριο

  Αψιμαχίες σε στενό εύρος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στα επίπεδα των 785-790 μονάδων ταλαντεύεται και δοκιμάζει τις αντοχές του ανοδικού του σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει βρει σημαντικές στηρίξεις από αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι εξάρσεις των πωλητών το έχουν καθηλώσει σε μια συνεδρίαση εναλλαγής τίτλων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,14% στις 785,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.880,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,10% στις 484,84 μονάδες.

  Το πρόσωπο της αγοράς σήμερα είναι λίγο έως πολύ σαφές: Δεν θέλει να επιτρέψει τις πιέσεις του profit taking θα του στερήσουν τα επίπεδα, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμοι οι αγοραστές να αναλάβουν ρίσκο οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 800 μονάδες, όπου εκεί είναι και οι πρώτες αντιστάσεις. Ειδικά ως προς το τελευταίο, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι δεν θα συμβεί εάν πρώτα η αγορά δεν αποφορτίσει τους ταλαντωτές μετά τη μεγάλη άνοδο και δεν αφομοιώσει πλήρως τα τρέχοντα επίπεδα.

  Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά αφού αφομοίωσε τα νέα για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, πλέον κινείται με καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά, έως ότου βρεθεί ο επόμενος καταλύτης που θα της δείξει τον δρόμο. Ένα πρώτο δείγμα της αντίδρασης που μπορεί να υπάρξει ενδεχομένως να έρθει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, με τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Συνόδου Κορυφής να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η μεν πρώτη αναμένεται να παρατείνει και να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, με τα ελληνικά ομόλογα να επωφελούνται, και η δε δεύτερη να λάβει την τελική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρούνται από την αγορά ως game changer του υφεσιακού κύκλου που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού, καθώς η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ. Χωρίς αυτά, όπως σημείωσε και η Citigroup, δεν θα καταφέρει τη μεγάλη ανάκαμψη η ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί από το β' εξάμηνο του επόμενου έτους. Όταν δηλαδή θα αρχίσει η ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει απώλειες 2,27%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον ΟΠΑΠ να υποχωρούν κατά 1,2% έκαστη. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Εθνική, Φουρλής, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Titan, Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Λάμδα, Ελλάκτωρ και Σαράντης. Η Aegean έχει διευρύνει την άνοδο της στο +3,44%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ