Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 11:13

  Μοιρασμένα (και πάλι) τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Μοιρασμένα (και πάλι) τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:46

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε… άρνηση να δεχτεί τη διόρθωση βρίσκεται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο "μαζεύει" την προσφορά των profit takers αλλά βρίσκει ισχυρά στηρίγματα σε μερίδα τίτλων που έκαναν την εσωτερική τους διόρθωση τις προηγούμενες ημέρες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 785,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.879,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,15% στις 483,61 μονάδες.

  Η νευρικότητα και η μεταβλητότητα δεν λείπουν από το ταμπλό, καθώς η αγορά έχει ήδη καταγράψει ένα σερί 12 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και η επιφυλακτικότητα έχει αυξηθεί. Και μπορεί σε επίπεδο τίτλων να έχουν υπάρξει κάποιες διορθώσεις, εντούτοις από τις 30 Οκτωβρίου ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει μόλις έξι πτωτικές συνεδριάσεις, με τις πέντε εξ αυτών οι απώλειες να είναι περιορισμένες.

  Ένα τέτοιο σερί έχει αποδοθεί από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές σε "φρέσκο" χρήμα που έχει εισρεύσει στη Λ. Αθηνών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν εξ ορισμού μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το κυνήγι των αποδόσεων σε όλα τα μήκη του πλανήτη έχει θέσει στο στόχαστρο πολλών κεφαλαίων μια ευρεία γκάμα περιουσιακών στοιχείων, όπως άλλωστε μαρτυρά και η πορεία των ελληνικών ομολόγων. Το στοίχημα, όμως, είναι να παραμείνουν αυτά τα κεφάλαια ακόμη και όταν έρθει η ώρα της διόρθωσης της αγοράς και να μην μπει το ΧΑ σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.

  Από το στρατόπεδο των αισιόδοξων όμως το διακύβευμα της αγοράς συνδέεται με το γεγονός ότι μπορεί η χώρα να δέχτηκε από τα μεγαλύτερα πλήγματα λόγω κορονοϊού στον κόσμο, εξαιτίας της εξάρτησης της από τον τουρισμό, αλλά θα είναι από τις πρώτες που θα ανακάμψουν ισχυρά μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες και επιστρέψουν στην κανονικότητα οι τουριστικές ροές.

  Τώρα τεχνικά ο γενικός δείκτης παραμένει στο μέσο των τεχνικών του ορίων, με την αντίσταση να εντοπίζεται στις 800-805 μονάδες και τη στήριξη στις 770 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης προσεγγίζει εκ νέου την πρώτη αντίσταση τις 490-495 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις του βρίσκονται στις 450 μονάδες. Μετά από 12 όμως ανοδικές συνεδριάσεις, οι διορθώσεις εντός του εύρους κρίνεται αναγκαία από τους τεχνικούς αναλυτές, ώστε να αποφορτιστούν οι ταλαντωτές.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Μυτιληναίος  σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ κάτω του 1% έχουν περιορίσει την πτώση τους οι Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Πειραιώς και Jumbo.

  Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Eurobank, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, με τον Ελλάκτωρ και τη Λάμδα να είναι στο +1,30% και +1,45% αντίστοιχα. Η Aegean είναι στο +2,55%.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ