Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 17:28

  Άντεξε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

  Άντεξε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει θετικά, σημειώνοντας την δωδέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, λαμβάνοντας μάλιστα ισχυρές στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους, αλλά και από τον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 786,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 780,41 μονάδων (-0,58%) και 794,64 μονάδων (+1,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 55,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,08%, στις 1.884,06 μονάδες, ενώ στο +1,74% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.070,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3% στις 484,35 μονάδες.

  Σχεδόν εννέα φορές άλλαξε πρόσημο σήμερα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, προσπαθώντας να διαχειριστεί τις πιέσεις από τη διόρθωση τίτλων, αλλά και την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Ωστόσο, βρήκε τις στηρίξεις σε επιλεγμένους τίτλους, ειδικά από τον τραπεζικό κλάδο και έκλεισε θετικά, έχοντας όμως διαγράψει ένα τόξο διακύμανσης πάνω από 14 μονάδες.

  Με τη σημερινή συνεδρίαση η αγορά επιβεβαίωσε ότι μπορεί να περιορίσει τη διόρθωση του ανοδικού σερί εσωτερικά, προκειμένου να αποσυμφορήσει τους ταλαντωτές που είναι σε υπεραγορασμένες ζώνες. Βέβαια, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και σε επίπεδο δεικτών, προκειμένου να βελτιωθεί και η ρευστότητα της αγοράς και να αποσυμπιεστούν τα τεχνικά δεδομένα.

  Πλέον η κοντινή στήριξη του Γενικού Δείκτη είναι στις 770 μονάδες, με την αγορά προσώρας να μην δείχνει να θέλει να τις δοκιμάσει, επαναπροσελκύοντας μέρος της ρευστότητας που εξασφαλίζεται. Εάν διασπαστούν όμως καθοδικά, το επόμενο επίπεδο είναι στις 730 - 735 μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να "κρατήσουν" για να παραμείνει η ανοδική τάση, ενώ στον αντίποδα, η αντίσταση εντοπίζεται στα επίπεδα των 805-810 μονάδων.

  Το στοίχημα, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές είναι η αγορά να διαχειριστεί τα υψηλά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, ενώ μπορεί να λειτούργησε το τελευταίο διάστημα πρεξοφλητικά για την πορεία της οικονομίας το 2021, ωστόσο ουδείς μπορεί να παραβλέψει τις εκτιμήσεις για τη "ζημιά" του δεύτερου lockdown. Όπως μάλιστα εκτιμά η Axia, η ύφεση στο δ’ τρίμηνο θα είναι βαθιά. Σε αυτή την εξίσωση, όμως, θα πρέπει η αγορά να συνυπολογίσει ότι κυβέρνηση "τρέχει" έναν νέο γύρο μέτρων στήριξης για την οικονομία ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ του 2019), o οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί στα 4,8 δισ. ευρώ (2,6% του ΑΕΠ), ανάλογα με τη διάκρεια του lockdown.

  Από την άλλη μεριά, βέβαια, όπως τονίζει η Citigroup, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από άλλες χώρες από την παραγωγή και διανομή αποτελεσματικών εμβολίων Covid και την επιστροφή στην κανονικότητα το 2021, καταγράφοντας απότομη ανάκαμψη στις εισροές τουρισμού και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Η Ελλάδα, όπως προσθέτει, είναι επίσης ένας από τους κύριους δικαιούχους των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που θα ωθήσει την ελληνική οικονομία πιο έντονα από άλλες το επόμενο έτος. H Citi έχει χαρακτηρίσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως game changer για την ελληνική οικονομία, καθώς αναμένει ότι οι πόροι του θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024).

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε με το +6,25% που σημείωσε, με αυξημένο όγκο μάλιστα, ενώ Λάμδα και ΕΧΑΕ την πλασίωσαν με +5,99% και +5,65% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Aegean, Motor Oil και Πειραιώς, άνω του 1% σε Eurobank, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι της συνεδρίασης με απώλειες 7,11%, με τις ΟΠΑΠ, Coca Cola, Titan και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Σαράντης, Φουρλής και ΕΥΔΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων