Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 13:28

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Οι πιέσεις του profit taking επανέρχονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να χάνει τις στηρίξεις του και να διολισθαίνει εκ νέου στα επίπεδα των 780 μονάδων, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται υπερβολές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,39% στις 781,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.874,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,51% στις 477,34 μονάδες.

  Μετά από 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η νευρικότητα της επόμενης ημέρας, χωρίς ενδιάμεσες διορθώσεις, είναι εμφανής στο ταμπλό, με πολλές κινήσεις να προκαλούν τριγμούς σε επιλεγμένους τίτλους. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι ο Γενικός Δείκτης να έχει διαγράψει ένα τόξο διακύμανσης από τις 780 έως τις 794 μονάδες, με τη μεταβλητότητα να είναι έντονη.

  Το στοίχημα, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, είναι η αγορά να διαχειριστεί τα υψηλά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, χωρίς να χάσει τα κεκτημένα και χωρίς να επηρεάσει την επενδυτική εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο βελτιώθηκε. Και μπορεί μέχρι τώρα να είχε ακολουθηθεί το μοτίβο της εσωτερικής διόρθωσης, εντούτοις η αγορά θα πρέπει να κάνει μία "στάση" ώστε να προσελκύσει και τα ετεροχρονισμένα κεφάλαια που θα δώσουν νέα ώθηση. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να "αποφορτιστεί" η αγορά τεχνικά, χωρίς να χαθεί το momentum και η βελτιωμένη ψυχολογία των αγοραστών.

  Την ίδια ώρα, μπορεί η αγορά να λειτούργησε το τελευταίο διάστημα πρεξοφλητικά για την πορεία της οικονομίας το 2021, ωστόσο ουδείς μπορεί να παραβλέψει τις εκτιμήσεις για τη "ζημιά" του δεύτερου lockdown. Όπως μάλιστα εκτιμά η Axia, η ύφεση στο δ’ τρίμηνο θα είναι βαθιά και μάλιστα βαθύτερη από αυτήν του β’ τριμήνου. Σε αυτή την εξίσωση, όμως, θα πρέπει η αγορά να συνυπολογίσει ότι κυβέρνηση "τρέχει" έναν νέο γύρο μέτρων στήριξης για την οικονομία ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ του 2019), o οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί στα 4,8 δισ. ευρώ (2,6% του ΑΕΠ), ανάλογα με τη διάκρεια του lockdown.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola και Titan σημειώνουν απώλειες 2,14% και 2,80% αντίστοιχα, ασκώντας και τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, με τις ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo, Φουρλής και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, η Alpha Bank έχει περιορίσει στο +2,92%, με την ΕΧΑΕ να είναι στο +2,42% και τη Motor Oil στο +2,20%. Κέρδη 1,48% σημειώνει η Aegean και 1,14% η Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Εθνική, Βιοχάλκο και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ