Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 11:08

  Βρίσκει στηρίξεις για επαφή με τις 790 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:22

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στηρίξεις στις διορθωτικές κινήσεις βρίσκει αυτήν την ώρα το Xρηματιστήριο Αθηνών, με την άνοδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων να τροφοδοτούν τις εντολές κατοχύρωσης κερδών, οι οποίες όμως απορροφώνται ήπια από την άνοδο επιλεγμένων τίτλων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,23% στις 786,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.886,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,87% στις 479,02 μονάδες.

  Μετά από πέντε ανοδικές εβδομάδες, αλλά 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η αγορά διερευνά τις δυνατότητες συνέχειας στην ανοδική της πορεία, προσπαθώντας να ενθυλακώσει και μέρος των κερδών. Η διόρθωση άλλωστε είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και ευκταία, μετά από τα ισχυρά κέρδη, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς και να αποσυμπιεστούν οι ταλαντωτές, οι οποίοι είχαν ξεπεράσει τις υπεραγορασμένες ζώνες.

  Πλέον η κοντινή στήριξη είναι στις 770 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με την αγορά προς ώρας να μην δείχνει να θέλει να τις δοκιμάσει, επαναπροσελκύοντας μέρος της ρευστότητας που εξασφαλίζεται. Εάν διασπαστούν όμως καθοδικά, το επόμενο επίπεδο είναι στις 730 - 735 μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να "κρατήσουν" για να παραμείνει η ανοδική τάση, ενώ στον αντίποδα, η αντίσταση εντοπίζεται στα επίπεδα των 805-810 μονάδων.

  Σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού έναντι της πανδημίας, τα οποία θα κρίνουν και το άνοιγμα της αγοράς. Στο μεταξύ, η εβδομάδα που άρχισε σήμερα είναι πλούσια σε εξελίξεις, με την αγορά να έχει στραμμένο το βλέμμα της στις 10 Δεκεμβρίου όταν η ΕΚΤ συνεδριάζει, δίνοντας παράλληλα και τις κατευθύνσεις για τη νέα χρονιά. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

  Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τους προηγούμενους μήνες η αγορά είχε επηρεαστεί από τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και δεν αποκλείεται πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε κινήσεις μετά τη Σύνοδο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως επιθυμεί μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στον επαναπροσδιορισμό του γεωπολιτικού κινδύνου.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,06% της Coca Cola επηρεάζει τον δείκτη, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Titan, Φουρλής και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, ισχυρά στηρίγματα δίνουν τα άνω του 2% κέρδη σε Eurobank, Alpha Bank και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Motor Oil, Σαράντη, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ