Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 08:08

  A-quant: Τα εμβόλια για τον κορονοϊό δίνουν τόνους αισιοδοξίας στις αγορές

  Ιδιωτικό χρέος και ανάπτυξη κεφαλαιαγορών προτεραιότητες στην ατζέντα του Σχεδίου Ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία COVID-19 κυριάρχησε για ακόμα μία εβδομάδα αφού η καραντίνα και οι υψηλοί ρυθμοί νέων κρουσμάτων και θανάτων συνεχίζονται στις περισσότερες χώρες αλλά και ως αντίβαρο, οι ελπίδες για οριστική λύση του προβλήματος μέσω των εμβολίων δίνουν τόνους αισιοδοξίας στις αγορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε το εμβόλιο και θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς αυτήν την εβδομάδα ενώ η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει.

  Στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ξεχωρίζει φυσικά η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο και ενώ οι προσδοκίες ήταν για 469,000 νέες θέσεις εργασίας, το αποτέλεσμα ήταν μόλις 245,000. Το αμερικανικό δολάριο πιέστηκε πολύ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μεγάλες διακυμάνσεις έστω κι τελικά υπήρξε άνοδος, είχε και η στερλίνα, εν μέσω αντιφατικών πληροφοριών για συμφωνία στο Brexit. Οι περισσότερες αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά ενώ μια κάποια ανάκαμψη είχαν και τα κυριότερα εμπορεύματα (χρυσός – πετρέλαιο).

  Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από την ανακοίνωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη την Πέμπτη, από τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά από τα νέα στο μέτωπο του κορονοϊού αφού αναμένεται η αδειοδότηση για το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ακόμα μια εβδομάδα μεγάλης ανόδου για το EURUSD που άνοιξε στο 1.1960 και έκλεισε στο 1.2117. Η ισοτιμία κατάφερε να υπερβεί με ευκολία το 1.20, την πολυετή αντίσταση του 1.2010 και το 1.21 αφού το δολάριο ήταν πολύ αδύναμο με πολλούς πωλητές να εμφανίζονται. Οι συζητήσεις για νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στις ΗΠΑ έχουν επανέλθει και έτσι το αμερικανικό νόμισμα πιέζεται. Επίσης, οι προσδοκίες για λήξη της πανδημίας έχουν προσδώσει διάθεση για ρίσκο στους επενδυτές και έτσι στρέφονται σε λιγότερο ασφαλή επενδυτικά καταφύγιο όπως το ευρώ. Η τρέχουσα εβδομάδα ειδησεογραφικά κυριαρχείται από την ανακοίνωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη την Πέμπτη και την συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά παρότι η τάση της ισοτιμίας είναι σαφώς ανοδική, το δολάριο ως υπερπωλημένο (ο δείκτης δολαρίου – USD Index έχει χάσει πάνω από 13% από τον περασμένο Μάρτιο) ίσως αποτελεί ευκαιρία για κάποιους επενδυτές και έτσι ίσως δούμε τάσεις διόρθωσης για το EURUSD.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά για 5η συνεχόμενη εβδομάδα κινήθηκε το GBPUSD, ανοίγοντας στο 1.3325 και κλείνοντας στο 1.3431. Η εβδομάδα είχε και πάλι πολύ υψηλή μεταβλητότητα με την ισοτιμία να υπερβαίνει το 1.35 αλλά να μην καταφέρνει να κλείσει πάνω από αυτό. Έχουμε εισέλθει στον τελευταίο μήνα πριν το Brexit και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανέβασε το Σάββατο στο Twitter πως μίλησε τηλεφωνικά με τον Boris Johnson, οι διαφορές παραμένουν, συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δε λυθούν και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από Δευτέρα. Η αδυναμία παραμονής πάνω από το 1.35 ή ακόμα και πάνω από την αντίσταση του 1.3480, αποτυπώνουν αυτήν την κατάσταση αλλά τυχόν θετικά νέα για συμφωνία είναι ικανά να εκτοξεύσουν την ισοτιμία μέχρι το 1.38. Φυσικά η υψηλή μεταβλητότητα δημιουργεί κινδύνους.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το USDJPY την περασμένη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 104.05 και κλείσιμο στο 104.18. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου που όπως έχουμε δει έχει ισχυρή συσχέτιση με την ισοτιμία, ανέβηκε αισθητά, πάνω από το 0.95%, στηρίζοντας το USDJPY από το αδύναμο δολάριο. Έστω κι αν διαφαίνονται σταθεροποιητικές τάσεις, η τάση της ισοτιμίας από το καλοκαίρι είναι πτωτική και τυχόν καθοδική διάσπαση του 103.70 θα επαναφέρει αυτά τα χαρακτηριστικά σε εντονότερο βαθμό. 

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Δεύτερη κατά σειρά ισχυρά ανοδική εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 124.45 και έκλεισε στο 126.28. Οι επενδυτές διαβλέποντας τη λήξη της πανδημίας μέσω των εμβολίων, στρέφονται σε επιλογές μεγαλύτερου ρίσκου και έτσι η ισοτιμία τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει σημειώσει ένα μίνι ράλι. Η τάση και το μομέντουμ είναι σαφώς ανοδικά και τυχόν υπέρβαση του 127 θα προσελκύσει κι άλλους αγοραστές αλλά με την ισχυρή αντίσταση του 127.07 να είναι κοντά, υπάρχει πιθανότητα για διορθώσεις προς την περιοχή του 125.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδικά κινήθηκε το EURGBP την προηγούμενη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 0.8975 και κλείσιμο στο 0.9020. Η μη επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ώθησε την ισοτιμία πάνω από το 0.90 και πάλι. Όσο η συμφωνία θα εκκρεμεί η ισοτιμία είναι πιθανό να εμφανίζει σταθεροποιητικές και ανοδικές τάσεις αλλά σε περίπτωση συμφωνίας, το πιθανότερο είναι να δούμε σημαντική πτώση προς την περιοχή του 0.8860.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ισχυρά πτωτική εβδομάδα είδαμε για το USDCAD που είχε άνοιγμα στο 1.2996 και κλείσιμο στο 1.2784. Η μεγάλη αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου και η νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ώθησαν την ισοτιμία χαμηλές τιμές που είχαμε να δούμε από τις αρχές του 2018. Η ισχυρή καθοδική τάση είναι αδιαμφισβήτητη αλλά τέτοιες συνθήκες υπερπώλησης της ισοτιμίας θα δημιουργήσουν πιθανόν επενδυτικές ευκαιρίες για τους traders και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε ανάκαμψη προς το 1.29 και πάλι.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Από το καλοκαίρι είχαμε να δούμε μια τόσο έντονα πτωτική εβδομάδα για το USDCHF, το οποίο άνοιξε στο 0.9039 και έκλεισε στο 0.8918. Υπάρχει έντονη καθοδική τάση εδώ και αρκετές εβδομάδες, υπήρξε διάσπαση της τιμής – ορόσημο στο 0.90 αλλά οι συνθήκες υπερπώλησης ίσως δώσουν ευκαιρίες ανάκαμψης. 

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδικά έκλεισε ακόμα μια εβδομάδα για το AUDUSD, με άνοιγμα στο 0.7383 και κλείσιμο στο 0.7426. Σημαντικό το γεγονός ότι διασπάστηκε ανοδικά η σημαντική αντίσταση του 0.7413 αφού επεκράτησαν οι θετικές εξελίξεις στην Αυστραλία από το μέτωπο του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την αδυναμία του δολαρίου. Η ισοτιμία είναι ικανή να κοιτάξει υψηλότερα, με το 0.75 να αποτελεί τον πρώτο και κοντινότερο στόχο αλλά αυτή η ραγδαία και απότομη πτώση του αμερικανικού δολαρίου μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ανάκαμψη και διορθώσεις στο AUDUSD. 

  SP500

  Ανοδική η εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που κατάφερε να κινηθεί σε νέα υψηλά, κλείνοντας στις 3,670 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1.5% περίπου. Οι εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια, δημιουργούν αισιοδοξία στους επενδυτές πως ο εφιάλτης της πανδημίας θα τελειώσει σύντομα και ότι θα υπάρξει επαναφορά στην κανονικότητα. Η έγκριση των εμβολίων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα ενώ έχει επανέλθει και η συζήτηση για το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ, ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Ο δείκτης είναι ικανός να κάνει νέα υψηλά αλλά με τέτοια σημαντική άνοδο, μπορεί να υπάρξει κατοχύρωση κερδών από κάποιους επενδυτές, γεγονός που μπορεί να επιφέρει διορθώσεις.

  DAX30

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX30, κλείνοντας στις 13,287 μονάδες, έχοντας απώλειες 0.5%. Η κατοχύρωση κερδών και η ισχυρή αντίσταση των 13,460 μονάδων αποτελούν προς το παρόν εμπόδια για τον δείκτη ώστε να κινηθεί υψηλότερα και στα πλαίσια αυτά, ίσως δούμε την διόρθωση να διευρύνεται.

  FTSE100

  Σημαντικά κέρδη για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 την εβδομάδα που μας πέρασε, με κλείσιμο στις 6,546 μονάδες, περίπου 2.2% υψηλότερα. Οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα του Brexit ώθησαν τον δείκτη να υπερβεί την αντίσταση των 6,510 μονάδων και να είναι ικανός (ιδιαιτέρως με ανακοίνωση συμφωνίας) να ανέβει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

  Χρυσός

  Ανοδική αντίδραση έβγαλε ο χρυσός, μετά από τρεις κατά σειρά πτωτικές εβδομάδες, κλείνοντας στα $1,842, έχοντας κερδίσει 3.3% περίπου. Το αδύναμο δολάριο ήταν βασική αιτία ανόδου καθώς και η αύξηση – επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα. Τυχόν συζητήσεις για πακέτο στήριξης της οικονομίας στις ΗΠΑ μέσω νέας ποσοτικής χαλάρωσης, θα ευνοήσει κι άλλον τον χρυσό και ίσως τον ωθήσει προς τα $1,900 και πάλι.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο, η 5η κατά σειρά, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $46.06, με κέρδη 1.2% περίπου. Η ζήτηση παραμένει χαμηλή αλλά οι προσδοκίες για λήξη της πανδημίας μέσω των αποτελεσματικών εμβολίων, έχει γεμίσει με θετικές βλέψεις τις αγορές και τους επενδυτές. Τα μέλη του ΟΠΕΚ ήρθαν σε συμφωνία σε σχέση με την παραγωγή πετρελαίου, πατώντας στις αποφάσεις του περασμένου Απριλίου και τις τροποποιήσεις του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου και έτσι το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία. Οι τιμές είναι ικανές να προσεγγίσουν τα $50 αν το θετικό κλίμα συνεχιστεί αλλά φυσικά τα συνεχή κέρδη δημιουργούν τάσεις πώλησης – κατοχύρωσης κερδών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διορθώσεις.

  Bitcoin

  Μετά την παρένθεση της μικρής διόρθωσης, το Bitcoin επανήλθε στην ξέφρενη ανοδική του πορεία, κλείνοντας την εβδομάδα στα $19,380, σημειώνοντας κέρδη πάνω από 6.5%. Η εβδομάδα είχε και νέο ρεκόρ όλων των εποχών στα $19,918, πλησιάζοντας έτσι πολύ στον πολυαναμενόμενο στόχο των $20,000. Φυσικά μια ανοδική διάσπαση των $20,000 θα επιφέρει τεράστιο ενθουσιασμό στην κοινότητα των επενδυτών κρυπτονομισμάτων. Οι έγκυρες φωνές στήριξης των κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να πληθαίνουν με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να ακούει στο όνομα Dan Schulman (επικεφαλής της PayPal που προσφάτως ενσωμάτωσε το Bitcoin στις συναλλαγές της) να δηλώνει στο CNN πως είναι αρκετά bullish στα ψηφιακά νομίσματα. Τα $20,000 αποτελούν πειρασμό αλλά και πολύ σκληρή αντίσταση αλλά το Bitcoin δείχνει να έχει όλα τα εφόδια για να τα ξεπεράσει.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ