Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 17:33

  Χρηματιστήριο: Κέρδη 99% σε 5 εβδομάδες για τις τράπεζες

  Χρηματιστήριο: Κέρδη 99% σε 5 εβδομάδες για τις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στην τελική ευθεία για τις 790 μονάδες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο διαχειρίστηκε τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών, αλλά βρήκε και τα καύσιμα για να προσεγγίσει επίπεδα που έχασε στην έναρξη της πανδημίας, με ένα πρωτοφανές και σπάνιο ανοδικό σερί, υπό τη συνοδεία και του αυξημένου τζίρου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,36% στις 784,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 764,98 μονάδων (-0,24%) και 789,42 μονάδων (+2,95%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 421 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,62%, στις 1.882,60 μονάδες, ενώ στο +1,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.052,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,56% στις 470,22 μονάδες

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,56%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 7,34%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 17,30%. Στις πέντε ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει σχεδόν 37,8%, ενώ ο τραπεζικός στο ίδιο διάστημα σημειώνει κέρδη 99,1%!

  Οι ανοδικές αγορές είθισται να γράφουν στατιστικά έξω από την συνήθη καμπύλη των παρατηρήσεων και το φετινό ράλι δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες μετράει ο Γενικός Δείκτης και 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένο τζίρο και αξιόλογες αποδόσεις σχεδόν σε όλο φάσμα του ταμπλό.

  Η υποψία εισόδου νέων παικτών στην αγορά αρχίζει να επιβεβαιώνεται αφενός από τις ανακοινώσεις εισόδου της Capitan στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αφετέρου από τη συμμετοχή ρεκόρ των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην τηλεδιάσκεψη του  επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη.

  Η είσοδος νέου χρήματος αποτελεί βασική παράμετρο για τη συστηματική άνοδο των τιμών, η ποιότητα ωστόσο των νέων παικτών είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς ο ορίζοντας διακράτησης αλλάζει, συμβαδίζοντας με την προοπτική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

  Ούτε τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τις διαθέσεις και να διορθώσουν μετριοπαθώς τα υψηλά 10 μηνών που καταγράφει το ΧΑ. Η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών μεταξύ τραπεζών και εμποροβιομηχανικών τίτλων έχει συμβάλει στην ομαλή απορρόφηση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που σε άλλες συνθήκες σηματοδοτούσε και το τέλος της τάσης. Πίσω από όλα βρίσκεται η προοπτική του εμβολίου και η πίστη ότι μετά την Άνοιξη η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας.

  Από τα τρίμηνα των τραπεζών διαπιστώθηκε ακόμα ότι η ζημιά από την πανδημία είναι διαχειρίσιμη και εντός των δυνατοτήτων της επόμενης χρήσης. Πολύ ικανοποιητική ήταν και η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ συμπληρώνοντας μια ομάδα αρκετών δεικτοβαρών εταιριών που όχι μόνο άντεξε αλλά εξέπληξε με τις επιδόσεις της.

  Επομένως η αγορά δικαιούται να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που έχασε μετά το Μάρτιο καθώς το κλίμα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαισιόδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον πάνω στην αντίσταση παίζοντας τις… καθυστερήσεις των καθυστερήσεων πριν τη διόρθωση. Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι τώρα η εικόνα ήταν μονότονα ανοδική με συνεχή νεότερα υψηλά και κλεισίματα προς το υψηλό ημέρας. Έχοντας μια τέτοια ορμή η αγορά είναι επόμενο τα τεχνικά όρια να πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι.

  Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε πολυήμερες υπερτιμήσεις έχοντας πλέον και την εβδομάδα σε απόσταση αναπνοής από το επίπεδο που ορίζει το σημείο υπερτίμησης. Η μεγάλη εικόνα έχει πλέον ξεκάθαρο σχηματισμό αντιστροφής "W" και απομένει μια ακόμα ανοδική φάση που θα φέρει το Γενικό Δείκτη στις 884 μονάδες.

  Πριν από αυτό το σημείο θα υπάρξει μια μικρή στάση για ανάσες, κατοχύρωση κερδών και εναλλαγή πρωταγωνιστών. Το τεχνικό ζητούμενο για να μείνει το σενάριο των 884 μονάδων ενεργό είναι η διατήρηση πάνω από τις 730 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έσυρε το χορό της ανόδου με κέρδη 8,81%, με την ΕΧΑΕ να την "συνοδεύει" με το +7,20% και τη Motor Oil να έπεται με το +5,54%. Άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 3% σε Φουρλή, Πειραιώς, Coca Cola και Μυτιληναίο.

  Κέρδη που ξεπέρασαν ελαφρώς το 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τις Titan, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΤΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο -1,06% και τον Σαράντη στο -1,64%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ