Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 13:53

  Ξύπνησαν οι αγοραστές… πάνω από τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:14

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Όχι μόνο ξεπέρασε τις πρωινές πιέσεις της κατοχύρωσης κερδών, αλλά δείχνει ισχυρές δυνάμεις να διαπεράσει ακόμη και τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη μάλιστα να δοκιμάζει τη διάσπαση της αντίστασης των 455-460 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,32% στις 784,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 65,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.881,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 5,33% στις 469,19 μονάδες.

  Μετά από αρκετή ώρα ταλάντευσης μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, η αγορά ξεπέρασε τις πιέσεις αρκετών χαρτοφυλακίων να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους, ενεργοποιώντας εκείνα που θέλουν είτε να εισέλθουν είτε να στηρίξουν τους τίτλους. Και μετά από αρκετή ώρα "στάσης" στις συναλλαγές, οι αγοραστές έδωσαν νέα ώθηση ξεπερνώντας τη διστακτικότητα.

  Πάντως, η νευρικότητα δεν λείπει καθώς τα κέρδη είναι σημαντικά βραχυπρόθεσμα και τεχνικά η αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει δέκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και συνολικά κέρδη 9,67%, τα οποία περιόρισαν τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 16,35%. Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχει 8 ανοδικές, ανεβάζοντας όμως τα κέρδη του στο 10,74%, αν και από την αρχή του έτους χάνει 20,17%.

  Σε αυτό όμως που συμφωνεί η πλειονότητα των επενδυτών είναι ότι η αγορά χρειάζεται μία στάση για να αφομοιώσει τα επίπεδα και να δώσει την ευκαιρία για σταδιακή επανακινητοποίησης των όποιων εγκλωβισμένων από την αρχή του έτους. Ο σταδιακός απεγκλωβισμός όχι μόνο θα εξαλείψει την πιθανότητα πρόκλησης τριγμών, αλλά θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη εν γένει στην αγορά.

  Μια αγορά που μπορεί να βελτίωσε την εικόνα της τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπει το γεγονός πως η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο έφτασε το 11,7%, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ήταν βέβαια μια εικόνα που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο τουρισμός, ως εξαγωγές υπηρεσιών, βίωσε την πρωτοφανή ιστορικά πτώση του. Ωστόσο, η επόμενη μέρα της διαχείρισης μιας τέτοιας εικόνας δεν μπορεί να αφεθεί στην ολική επαναφορά που ευλόγως θα συμβεί με τη λήξη της πανδημίας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει άλμα 6,44%, με την Eurobank να είναι στο +5,31%, και τις Alpha Bank, Motor Oil, Φουρλή, ΕΧΑΕ και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 4%. Άνω του +2% κινούνται οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Μυτιληναίο και Jumbo.

  Τα κέρδη σε ΟΤΕ, Titan, Βιοχάλκο και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή ο Ελλάκτωρ, ενώ μικρές είναι οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ