Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 11:22

  Άμυνες στο profit taking "βγάζει" το Χρηματιστήριο

  Άμυνες στο profit taking «βγάζει» το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και άρχισε τις συναλλαγές έντονα ανοδικά, πλέον προσπαθεί να υψώσει άμυνες έναντι των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,26% στις 768,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.840,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,16% στις 446,15 μονάδες.

  Μετά από δέκα ημέρες ανόδου το ΧΑ προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις που εκδηλώνονται στους περισσότερους τίτλους του, με τους αγοραστές να γίνονται πιο επιλεκτικοί. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει αυξημένη, δίνοντας επίσης το μήνυμα ότι το ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό σε μια αγορά που προσπαθεί να κλείσει την πτωτική ψαλίδα του έτους στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την εκπνοή.

  Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά έχει "διορθώσει" πολλές από τις πτωτικές υπερβολές του προηγούμενου διαστήματος, με τη βελτίωση των αποτιμήσεων να είναι ήδη εμφανής, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να έχει επανέρθει πάνω από τα 50 δισ. ευρώ. Εάν την έχει ολοκληρώσει μένει να φανεί τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ για τη συνέχεια θα πρέπει να συντρέξουν επιπλέον θετικές ειδήσεις, ειδικά στο μέτωπο των περιοριστικών μέτρων έναντι της εξάπλωσης του Covid 19.

  Μέχρι τώρα η αγορά γνωρίζει ότι το lockdown παρατάθηκε έως την 14η Δεκεμβρίου, με την προσοχή πλέον να βρίσκεται στην επόμενη εβδομάδα. Όταν και αναμένεται να αποτυπωθεί ο στρατηγικός χάρτης εξόδου από την καραντίνα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και της εστίασης από το… 2021. Σύμφωνα με το Capital.gr, τέσσερα είναι τα δεδομένα που θα καθορίσουν το πώς και το πότε η χώρα θα βγει στο μονοπάτι της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων: η πίεση στο σύστημα της υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια και ο δείκτης θετικότητας.

  Στο επίκεντρο πάντως, παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σύμφωνα με τη Euroxx παρέμεινε κερδοφόρος με τους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 να κινούνται πολύ υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις, ενώ μια σειρά από μέτρα στήριξης έχουν προστατέψει και καθυστερήσει τις επιπτώσεις του Covid-19. Αυτά τα στοιχεία είναι που οδήγησαν στην χρηματιστηριακή ανάκαμψη του κλάδου, αν και ο δρόμος για το σβήσιμο της ζημίας του 2020 είναι ακόμη μακρύς.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το +2,13% της Coca Cola στηρίζει την αγορά, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Πειραιώς, Jumbo, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Titan, Σαράντης και Εθνική.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 2,36%, με τη ΔΕΗ να είναι στο -1,06%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Eurobank, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή είναι η Λάμδα και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ