Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 16:09

  Βρίσκει δυνάμεις για συνέχιση του ανοδικού σερί το Χρηματιστήριο

  Βρίσκει δυνάμεις για συνέχιση του ανοδικού σερί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Όχι μόνο άντεξε στις πρωινές πιέσεις, αλλά πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί ανοδικά, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τη ζώνη των 760 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,70% στις 764,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.826,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,15% στις 444,65 μονάδες.

  Με οδηγό τη Βιοχάλκο και τον ΟΠΑΠ, αλλά και αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, το Χρηματιστήριο απορροφά τις πιέσεις που εκδηλώνονται στην πλειονότητα των τίτλων του, επιβεβαιώνοντας ότι η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων, η οποία συνοδεύτηκε και με ισχυρό τζίρο, δημιούργησε σημαντικά ερείσματα στη ζώνη. Επίσης, η βελτίωση της ρευστότητας που παράσχουν οι μικροδιορθώσεις επανακατευθύνονται στο ταμπλό, σε τίτλους μάλιστα που έχουν να δείξουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές.

  Και όπως σημειώνει η Capital Economics, η οποία βλέπει και περαιτέρω αποκλίμακωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, όταν οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για μία ευρεία οικονομική ανάκαμψη, τόσο οι τιμές των μετοχών όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να αυξάνονται. Αυτή τη φορά όμως, οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη διατήρηση της στήριξής της είναι μεγάλες, τροφοδοτώντας το ράλι και στα ελληνικά assets.

  Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι εγχώριοι αναλυτές, η εικόνα αυτή δείχνει να μην είναι αποτέλεσμα μόνο μιας τεχνικής αντίδρασης, αλλά έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή από όλο το εύρος της αγοράς. Εκτός από τις εισροές παρατηρείται η συμμετοχή στο ράλι νέων παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς που μετά από μια πολυετή αποχή από την ελληνική αγορά, επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις βάζοντας "πλάτη" σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

  Έτσι, μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και τα μορατόρια στην πληρωμή δανείων να συνεχίζονται μέχρι τον Μάρτιο του 2021, αλλά αυτοί που τοποθετούνται αυτήν την περίοδο στο Χρηματιστήριο βλέπουν συνολικά το επόμενο δωδεκάμηνο. Και μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021, η οικονομία θα έχει μπει για τα καλά σε φάση ανάκαμψης, προοιωνίζοντας και το ισχυρό αποτύπωμα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ σημειώνουν κέρδη 3,08% και 3,02% αντίστοιχα, με τις Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Motor Oil να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Άνω του +1% κινούνται οι Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Πειραιώς, Titan, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Σαράντης, Alpha Bank και Εθνική, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Jumbo και Φουρλής. Στο -1,98% η Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ