Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 10:58

  Διορθώνει μετά το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Διορθώνει μετά το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά πλέον τα "κλειδιά" που θα το διατηρήσουν στη ζώνη των 750 μονάδων, χωρίς να ανακοπούν οι αναγκαίες και χρήσιμες διορθώσεις τίτλων, μετά το εντυπωσιακό ανοδικό σερί που πραγματοποίησε.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,63% στις 754,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.798,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,41% στις 439,04 μονάδες.

  Η κόπωση που δείχνει το ΧΑ μετά από εννέα μέρες ανόδου είναι εμφανής στο ταμπλό, με τους αγοραστές να γίνονται πιο επιλεκτικοί και τους πωλητές να βγαίνουν στους περισσότερους τίτλους, με σκοπό να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. Μια εικόνα που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, δεδομένου του ότι οι ταλαντωτές στους περισσότερους τίτλους αλλά και επιμέρους δείκτες είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

  Η αγορά πρέπει να περάσει από τη δοκιμασία της αφομοίωσης των επιπέδων πριν ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ισχυρής ανόδου που θα διαπεράσει την αντίσταση των 765-770 μονάδων για τον γενικό δείκτη, αλλά και εκείνη των 455-460 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Μάλιστα, χτες δοκιμάστηκαν και οι δύο, χωρίς αποτέλεσμα, με την αγορά να δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται επιπλέον καύσιμα για την αποφασιστική διάσπασή τους.

  Τα καύσιμα αυτά μπορούν να έλθουν από δύο πηγές: η πρώτη είναι σαφώς η βελτίωση της ρευστότητας που θα εξασφαλιστεί από τις διορθώσεις που γίνονται και η δεύτερη από τις εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός στο μέτωπο της πανδημίας. Με άλλα λόγια, οι πιθανές αποφάσεις επιστροφής στην κανονικότητα μετά το δεύτερο lockdown, αλλά και μια λύση στο αδιέξοδο αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν την αγορά να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα της πτώσης του 2020.

  Ωστόσο, σύμφωνα με το Capital.gr, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την επέκταση του καθολικού lockdown, τουλάχιστον μέχρι την 14η Δεκεμβρίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν ακόμα και τις επόμενες ώρες, με το βλέμμα να στρέφεται, αρχικά, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Αυτό που μένει να απαντηθεί, πλέον, είναι ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες, προκειμένου να αποτυπώσει το στρατηγικό πλάνο μετάβασης της χώρας στην όποια κοινωνική και οικονομική κανονικότητα επιβάλει ο καιρός της πανδημίας.

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Jumbo ηγούνται της πτώσης με απώλειες 2,77% και 2,25% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Λάμδα, Alpha Bank, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Φουρλής, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Titan και Motor Oil, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ