Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 15:47

  Βγήκαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, μάχες για τις 760 μονάδες

  Ήπια θετική κίνηση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Άρδην έχει αλλάξει η εικόνα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον παλεύει να μείνει πέριξ των 760 μονάδων, έχοντας όμως την πλειονότητα των τίτλων του σε αρνητικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,14% στις 756,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 77,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.807,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,48% στις 442,40 μονάδες.

  Η αναρρίχηση πάνω από τις 760 μονάδες, αλλά και ο "τοίχος της αντίστασης" των 455-460 μονάδων στον τραπεζικό δείκτη, πυροδότησε ένα ήπιο κύμα πωλήσεων στην αγορά, το οποίο πλέον διευρύνεται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Πλέον τα στηρίγματα εντοπίζονται σε ολίγους δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι προσπαθούν να υψώσουν άμυνες εν μέσω profit taking.

  Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός δείκτης βρήκε την αντίσταση των 455-460 μονάδων, όπου έκανε την πρώτη του προσπάθεια να κλείσει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της πτώσης του 2020 μέχρι την εκπνοή. Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο αν έρθει κάποιας έκτασης διόρθωσης, ωστόσο ουδείς παραβλέπει το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος, μετά από σχεδόν έξι μήνες αδράνειας λόγω των ειδικών συνθηκών έχει επανενεργοποιηθεί στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Όπως μάλιστα σημειώνει σήμερα το Capital.gr οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν κατά 31,5 δισ. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μετά και την προσχώρηση της τέταρτης συστημικής τράπεζας, της Εθνικής, στο ελληνικό Asset Protection Scheme "Ηρακλής". Μια εξέλιξη που σταδιακά θα προεξοφλείται από την αγορά.

  Πάντως, η νευρικότητα ήταν εμφανής στην αγορά από την έναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο η άνοδος αρκετών δεικτοβαρών τίτλων είχε απορροφήσει τη μεταβλητότητα. Πλέον, όμως η αναδίπλωση των αγοραστών βρήκε την αγορά ευάλωτη στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ειδικά μάλιστα μετά το οκταήμερο ανοδικό σερί.

  Αυτό που επισημάνθηκε άλλωστε από εγχώριους χρηματιστηριακούς κύκλους στο Capital.gr είναι ότι η αγορά θα μπορούσε να κάνει μια διόρθωση ώστε να προσελκύσει περαιτέρω κεφάλαια που βλέπουν το 2021 με πιο αισιόδοξη ματιά. Άλλωστε, μπορεί η χώρα να βρίσκεται ακόμη σε ένα μερικό lockdown και οι οικονομικοί δείκτες να προβληματίζουν, όμως η διαχείριση της κρίσης που έφερε η πανδημία, όλοι το γνωρίζουν, δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια των ελληνικών αρχών.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες 3,03%, με τον Φουρλή και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με -2,47% και -2,04% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και Πειραιώς, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Titan, Aegean, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, Coca Cola και ΕΧΑΕ έχουν περάσει στην πρώτη θέση της ανόδου με +2,45% και +2,13% αντίστοιχα, με την Εθνική να έχει περιορίσει στο +1,43%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ