Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 13:53

  Χτίζει το "μαξιλάρι" στις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με 6 στα 6… στις 736 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με την ορμή της οκταήμερης ανόδου κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει να απορροφήσει τις μικροδιορθώσεις σε αρκετούς τίτλους του και να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 760 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,10% στις 766,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.830,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,50% στις 455,17 μονάδες.

  Ο τραπεζικός δείκτης και σήμερα ηγείται της ανόδου της αγοράς, με τον κλαδικό να πολιορκεί τις αντιστάσεις των 455-460 μονάδων. Εκεί θα φανεί εάν ο κλάδος μπορεί να οδηγήσει την αγορά στο να κλείσει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της πτώσης του 2020 μέχρι την εκπνοή, ή αν έρθει κάποιας έκτασης διόρθωσης ενεργοποιώντας τα νέα κεφάλαια που εισήλθαν τις τελευταίες εβδομάδες.

  Αυτό ωστόσο που επισημαίνεται από εγχώριους χρηματιστηριακούς κύκλους είναι ότι η αγορά θα μπορούσε να κάνει μια διόρθωση ώστε να προσελκύσει περαιτέρω κεφάλαια που βλέπουν το 2021 με πιο αισιόδοξη ματιά. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται ακόμη σε ένα μερικό lockdown και οι οικονομικοί δείκτες να προβληματίζουν, όμως η διαχείριση της κρίσης που έφερε η πανδημία, όλοι το γνωρίζουν, δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια των ελληνικών αρχών.

  Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της απαλλάσσουν την Ελλάδα από την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ προοπτική μιας έγκαιρης έναρξης μαζικού εμβολιασμού υπερτερεί των βραχυπρόθεσμων αρνητικών συνεπειών της πανδημίας. Επίσης, η Ελλάδα αναμένει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης την επόμενη εξαετία, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% του φετινού ΑΕΠ.

  Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος, μετά από σχεδόν έξι μήνες αδράνειας λόγω των ειδικών συνθηκών έχει επανενεργοποιηθεί στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Όπως μάλιστα σημειώνει σήμερα το Capital.gr οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν κατά 31,5 δισ. ευρώ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μετά και την προσχώρηση της τέταρτης συστημικής τράπεζας, της Εθνικής, στο ελληνικό Asset Protection Scheme "Ηρακλής". Μια εξέλιξη που σταδιακά θα προεξοφλείται από την αγορά.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Εθνική σημειώνει κέρδη 5,14%, με την Πειραιώς να είναι στο +3,33% και τη Eurobank στο +3,24%. Άνω του +2% είναι τα κέρδη η Coca Cola, Alpha Bank και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Aegean, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΟΠΑΠ, Titan, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν μικρά κέρδη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Jumbo, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες 1,07% και 1,39% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ