Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 12:48

  Barclays: Έρχεται ισχυρό ράλι στις μετοχές το 2021 - Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές

  Barclays: Έρχεται ισχυρό ράλι στις μετοχές το 2021 - Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Overweight για τις μετοχές το 2021 έναντι των ομολόγων δηλώνει η Barclays, καθώς βλέπει εκτόξευση της κερδοφορίας των εισηγμένων, και ειδικά αυτών που θα επωφεληθούν από το τέλος της πανδημίας και οι οποίες σφυροκοπήθηκαν έντονα φέτος. Η οικονομική ανάκαμψη, μια λιγότερο αντιφατική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και η εποικοδομητική στάση των κεντρικών τραπεζών δείχνουν ένα ισχυρό 2021 και για τις αναδυόμενες αγορές.

  Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα στη νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές την οποία και δημοσίευσε σήμερα, το σκηνικό για τους επενδυτές, κοιτώντας το 2021, είναι θετικό παρά τη χειμερινή αύξηση των κρουσμάτων COVID, με την παγκόσμια οικονομία να είναι έτοιμη για την ισχυρότερη ετήσια ανάκαμψη εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ οι εμπορικές εντάσεις ενδέχεται να μειωθούν υπό την προεδρία Μπάιντεν και ένα πιθανό μοιρασμένο Κογκρέσο να περιορίζει τις πιθανότητες κινδύνων για τις αγορές, όπως οι αυξήσεις φόρων. Όπως και στο παρελθόν, οι επενδυτές θα αναρωτηθούν αν οι μετοχές, και ιδίως οι μετοχές των ΗΠΑ, το έχουν ήδη αποτιμήσει αυτό, σημειώνει η Barclays. "Δεν το πιστεύουμε", τονίζει.

  Το 2021 αναμένεται, όπως επισημαίνει, να σημειωθεί απότομη ανάκαμψη της κερδοφορίας διεθνώς. Στις ΗΠΑ, η πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2021 είναι στα 173 δολάρια, σχεδόν 22% υψηλότερη από την εκτίμηση της Barclays για τα EPS του 2020 και υψηλότερη και από τα επίπεδα του 2019. Αναμένει ότι τα EPS θα αυξηθούν με ακόμη ισχυρότερο ρυθμό της τάξης του 50% στην ευρωζώνη και 35% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ενώ η παγκόσμια ανάκαμψη των μετοχών από τον Μάρτιο ήταν εντυπωσιακή, πολλοί επενδυτές παραμένουν επενδεδυμένοι σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και έχουν υψηλές θέσεις σε μετρητά. Αυτό θα αλλάξει το 2021, τονίζει η τράπεζα. Ο δείκτης S&P 500 θα τελειώσει το έτος στις 4000 μονάδες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx στις 445 μονάδες και ο βρετανικός FTSE100 στις 7000 μονάδες, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να νικούν αυτές των ΗΠΑ. 

  Ωστόσο, κατά την Barclays, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι νικητές του 2021. Όχι μόνο η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν (όλες κατάφεραν να διατηρήσουν τον COVID υπό έλεγχο από τον Μάρτιο και ως εκ τούτου επωφελήθηκαν οικονομικά) αποτελούν το 60-65% του δείκτη μετοχών των Αναδυόμενων Αγορών, αλλά αναμένεται ότι οι οικονομίες της περιοχής να επωφεληθούν το περισσότερο από τη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.  Οι χαμηλές τοποθετήσεις που έχουν σήμερα οι επενδυτές στις μετοχές της περιοχής, η ήπια πολιτική της Fed, η βελτίωση της ζήτησης στις αναπτυγμένες αγορές και η μείωση των εμπορικών εντάσεων, θα οδηγήσουν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να υπεραποδώσουν εκείνων των ανεπτυγμένων αγορών, κατά την άποψη της Barclays.

  Εντός των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών, η Barclays συστήνει τοποθετήσεις σε κλάδους που θα επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση σε έναν κόσμο μετά τον COVID.

  Στις Η.Π.Α., προτείνει overweight στάση σε Βιομηχανία, Hardware και Ημιαγωγούς (πρώην FANMAG) και Υγειονομική περίθαλψη. Συνιστά underweight θέσεις στα καταναλωτικά αγαθά (όπου τα βραχυπρόθεσμα κέρδη θα εξασθενίσουν), κοινή ωφέλεια, real estate και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

  Στην Ευρώπη συστήνει overweight θέσεις στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, στα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά, στη βιομηχανία και τις πρώτες ύλες και underweight θέσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τις τηλεπικοινωνίες και τα ακίνητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ