Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 11:09

  Βρίσκει τραπεζικά στηρίγματα για την άνοδο το Χρηματιστήριο

  Βρίσκει τραπεζικά στηρίγματα για την άνοδο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.30

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να κατοχυρώσει και τα επίπεδα των 760 μονάδων επιχειρεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει καταφέρει να αναπτύξει τις στηρίξεις του έναντι στις επιλεκτικές πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών, αλλά και να βάλει υποψηφιότητα για συνέχιση του ανοδικού του σερί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 764,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,99% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.825,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,29% στις 454,79 μονάδες.

  Με στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ βρίσκει τις δυνάμεις να απορροφήσει τη μεταβλητότητα που παρατηρήθηκε στις πρώτες ώρες, μια εικόνα που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά από οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και ισχυρά κέρδη σε αρκετούς τίτλους. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών άσκησαν κάποιες πιέσεις στους τίτλους, με την εικόνα όμως να παραμένει θετική, δεδομένου του ότι δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να συντηρηθεί η αγορά πάνω από τα επίπεδα των 750 μονάδων.

  Η αφομοίωση ωστόσο των επιπέδων είναι αναγκαία συνθήκη για να παγιωθεί η θετική εικόνα της αγοράς και να συνεχίσει η βελτίωση των αποτιμήσεων έως το τέλος του έτους. Και μπορεί από την αρχή του έτους σχεδόν όλοι οι επιμέρους δείκτες να παραμένουν σε αρνητικά εδάφη, εντούτοις από τις αρχές του Νοεμβρίου ανακτήθηκαν εδάφη που η αγορά είχε να δει από τις αρχές του Μαρτίου.

  Οι λόγοι της μεγάλης ανάκαμψης των τελευταίων εβδομάδων δεν έχουν εκλείψει, με τους περισσότερους εξ αυτών να συνδέονται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του Covid 19. Ωστόσο, η αγορά προσπάθησε να "διορθώσει" όλο αυτό το διάστημα τις υπερβολές που έφερε ο φόβος της αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας σε περιβάλλον πανδημίας και να επαναφέρει τις αποτιμήσεις σε πιο δίκαια επίπεδα, μετά μάλιστα και την ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 9μηνου.

  Και μπορεί η οικονομία να βρίσκεται ακόμη στο τούνελ της πανδημίας και του lockdown, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει το έδαφος για παράτασή του, ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου βελτιώνουν τις προοπτικές για το μέγεθος ανάκαμψης του επόμενου έτους, ενώ ουδείς παραβλέπει και την οικονομική πνοή που θα προσφέρουν στον ιδιωτικό τομέα τα αναπτυξιακά έργα του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Και αυτές οι εξελίξεις ήρθαν σε μία πολύ καλή στιγμή, δεδομένου του ότι πολλά χαρτοφυλάκια σχεδιάζουν τις νέες 12μηνες στρατηγικές τους επί του ταμπλό.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank πήρε τα ηνία της συνεδρίασης με το +4,20% που καταγράφει, ενώ Εθνική και Πειραιώς ακολουθούν με +3,40% και +3,33% αντίστοιχα. Κέρδη 2,77% για την Alpha Bank, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Aegean. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, Σαράντης και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες 1,85% και 1,02% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Φουρλής και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή η Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ