Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Δεκ-2020 14:10

  Πολιορκεί τις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Ισχυρά στηρίγματα για τις 630 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τα επίπεδα των 760 μονάδων "φλερτάρει" το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ισχυρή ώθηση με διψήφια ποσοστά ανόδου, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,75% στις 757,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 69 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,98% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.805,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άλμα 10,82% στις 443,81 μονάδες.

  Αφού διαπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία την αντίσταση των 750 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κινηθεί πάνω από τις 760 μονάδες, έχοντας στο πλευρό του τα διψήφια ποσοστά ανόδου στον τραπεζικό δείκτη. Έτσι ο Δεκέμβριος αρχίζει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για την αγορά, αν και ακόμη υπάρχουν κάποια "υπόλοιπα" από τη χθεσινή αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, η οποία είχε ελληνικό ενδιαφέρον.

  Εκεί αποδίδεται κατά τους εγχώριους επενδυτές και η αύξηση του τζίρου, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να ολοκληρώνουν και τις μεσο-μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις τους σε μια αγορά που υπολείπεται ακόμη και μετά το ράλι του Νοεμβρίου, από την αρχή του έτους, σε σχέση με τις άλλες ομοειδείς αγορές. Ωστόσο, το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σχεδόν σε όλο το μήκος του ταμπλό, με ελάχιστες μικροδιορθώσεις σε επιλεγμένους τίτλους.

  Πράγματι, από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται σχεδόν κατά 20% και ο τραπεζικός δείκτης σχεδόν κατά 55%, έχοντας πολύ δρόμο ακόμη για να "σβήσει" τη ζημία του κορονοϊού. Βέβαια, αυτό που σημειώνεται από χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, είναι ότι ειδικά ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με αυτό που αντιμετώπιζε πέρσι το ίδιο διάστημα. Και μπορεί η κρίση του κορονοϊού να φέρει νέα προβληματικά δάνεια, αλλά αυτά δεν αναμένεται, κατά τους τραπεζίτες, να ξεπεράσουν συνολικά τα 6 δισ. ευρώ.

  Αν δούμε λοιπόν τη μεγάλη εικόνα, ο κλάδος έχει προχωρήσει σε μερικές κρίσιμες τιτλοποιήσεις, έχει το "μαξιλάρι" του Ηρακλή και έχει τη στήριξη ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το κυριότερο, έχει αρχίσει να εφαρμόζει με αποτελεσματικότητα το know how για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, επομένως τα ερχόμενα έτη ανάκαμψης αναμένεται να υλοποιούνται σταδιακά στις αποτιμήσεις του κλάδου.

  Ταμπλό

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Εθνική ενισχύεται κατά 13,71%, με την Alpha Bank να είναι στο +10,33% και τη Eurobank στο +10,27%. Κέρδη 7,14% για την Πειραιώς, η Motor Oil ενισχύεται κατά 5,32%, η ΕΧΑΕ κερδίζει 4,10%, ενώ άνω του 2% είναι η άνοδος σε Λάμδα, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή.

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Titan, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Aegean. Ο Σαράντης χάνει 1,60%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ