Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Δεκ-2020 10:53

  Με τραπεζικό άλμα στις 760 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Ήπια θετική κίνηση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:07

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με ένα εντυπωσιακό τραπεζικό ράλι, το χρηματιστήριο Αθηνών αναρριχάται στα επίπεδα των 760 μονάδων, εισερχόμενο στον τελευταίο μήνα του έτους με τις καλύτερες των προϋποθέσεων και σε επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Μαρτίου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,93% στις 758,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 3,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.806,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άλμα 10,82% στις 443,81 μονάδες.

  Μετά από +29,39% του Γενικού Δείκτη και το +69,62% του τραπεζικού το Νοέμβριο η αγορά αναζητά τα υψηλότερα επίπεδα σήμερα, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της προσπάθειας, αν και δεν λείπουν και οι μικροδιορθώσεις σε επίπεδο τίτλων. Η άνοδος προς τις 750 μονάδες δείχνει προσεκτική, με πολλά χαρτοφυλάκια να δοκιμάζουν τις δυνάμεις της συνέχισης της κίνησης.

  Ο τραπεζικός κλάδος έχει επανέλθει στο θετικό προσκήνιο της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και πιέσεων, με τις προοπτικές να έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, καθώς η ορατότητα ενισχύθηκε μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου, ενώ έχουν υπάρξει εξελίξεις και για την αντιμετώπιση της επικείμενης λήξης των μορατόριουμ πληρωμών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες καταβολές των επιδοτήσεων του προγράμματος "Γέφυρα", ενώ σύμφωνα με το Capital.gr, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα εντάξουν στο πρόγραμμα "Γέφυρα" δάνεια της τάξεως των 6 – 7 δισ. ευρώ. 

  Επίσης, η αγορά βλέπει ότι τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή καθολικού lockdown, τα πρώτα αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων έχουν αρχίσει να φαίνονται. Πιο ξεκάθαρη αναμένεται να γίνει η εικόνα όμως προς τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές τις επόμενης, με την αγορά να παρακολουθεί το μέτωπο προκειμένου να διαπιστώσει εάν η οικονομία παραμείνει "περιορισμένη" στο κρίσιμο διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Βέβαια, οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών για ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού έχουν βελτιώσει το αίσθημα της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με το ΧΑ να δείχνει ότι μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια, έστω και στο φίνις της χρονιάς.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει άλμα 13,58%, με τις Eurobank και Alpha Bank να είναι στο +12,31% και στο +12,96% αντίστοιχα. Κέρδη 7,90% για την Πειραιώς, η Motor Oil στο +5,51%, η ΕΧΑΕ στο +4,42%, η Βιοχάλκο στο +3,23%, ενώ άνω του +2% είναι οι Coca Cola και Titan. 

  Τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Μυτιληναίο ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Φουρλής και ΔΕΗ, με την ΕΥΔΑΠ στο -1,01% και ο Σαράντης στο -2,03%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ